26 Şubat 2023 14:27

HDP Milletvekili Oya Ersoy: Yetkiyi verenlerden yasaları çıkaranlardan müteahhidine kadar herkes yargılanmalı

HDP Milletvekili Oya Ersoy, imar afları ve vergi muafiyetlerini hatırlatarak "Yetkiyi verenlerden yasaları çıkaranlardan müteahhidine kadar herkes yargılanmalı" dedi.

Oya Ersoy | Fotoğraf: MA

Paylaş

Yüsra BATIHAN

Maraş merkezli depremlere dair konuşan ve iktidarın bilimsel raporları dikkate almadığını, imar afları ve vergi muafiyetleriyle ülkeyi yıkıma sürüklediğini belirten HDP Milletvekili Oya Ersoy, "Yetkiyi verenlerden yasaları çıkaranlardan müteahhidine kadar herkes yargılanmalı" dedi.

6 Şubat'ta gerçekleşen ikinci depremin merkez üssü Elbistan’da birçok bina enkaza dönüşürken resmi rakamlara göre 924 kişi yaşamını yitirdi. Kentte enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Depremzedelerin temel gereksinimlere ulaşmakta halen zorluk çektiği ilçede inceleme yapan HDP İstanbul Milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu üyesi Oya Ersoy, Mezopotamya Ajansına konuştu.

"BİLİMSEL RAPORLAR DİKKATE ALINMADI"

Ersoy, AKP’nin afet öncesi ve sonrasına dair planlarının olmadığına dikkat çekti. Jeoloji Mühendisleri Odası başta olmak üzere birçok örgütün 2022 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Mareş, Elbistan ve Antakya’ya dair raporlar sunduğunu hatırlatan Ersoy, “Bu raporların hepsi sümenaltı edildi. Jeofizik Mühendisleri, iktidar partisine ‘Fay Hattı Yasası’nı gönderdi ama bu yasa çıkmadı, şehirler deprem gerçekliğine göre yapılanmadı. İktidarın 22 yıldır yaptığı tek şey; inşaat, maden ve enerji sektörüne yatırım yapmak oldu. Müteahhitlerini, enerji sektörü ve maden şirketlerini zengin etti” dedi.

"EN BÜYÜK FELAKET SARAY REJİMİ"

Enerji santrallerinin ve madenlerin fay hattına yakın yerlerde inşa edildiğine dikkat çeken Ersoy, "Kaz dağlarındaki siyanür tehlikedir, HES’ler, Afşin Termik Santrali tehlikedir. Bu riskin ne kadar gerçek olduğunu görüyoruz. Akla ve bilime değil, paraya ve sermayeye yüzünü dönersen, her şeye ‘Allah’tan geldi ne yapalım’ dersen sonucu bugün yaşadığımızdır. Bu ülkenin en büyük felaketi saray rejimidir. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, afet yönetimi açısından ‘Hazırız’ diyor, televizyonlarda deprem tatbikatları yapıyorlardı. İçinin ne kadar boş olduğunu 3 haftadır iliklerimize kadar yaşadık” diye konuştu.

"SORUMLULAR YARGILANSIN"

Deprem vergisi olarak bilinen “Özel İletişim Vergisi”ni de anımsatan Ersoy, iktidarın sürekli çıkarılan imar afları ve vergi muafiyetleriyle ranta dayalı bir barınma anlayışı geliştirdiğini kaydetti.

Ersoy, "AKP hiçbir zaman ‘kentsel dönüşüm’ yapmadı. Bizler, şehirlerin kültürel yapısını değiştirecek, rant üzerine kurulu bir dönüşümü bu iktidara yaptırmayacağız. Bu iktidar 22 yıldır bu ülkeyi yıkıma sürükledi. İktidara bir dakika daha tahammülümüz kalmadı. Ülkenin 10 ilinde 2 gün boyunca sokaklarda sadece insanların çığlığı varsa ve iktidar bu sesi duymuyorsa, deprem üzerine en ufak bir şey yapamaz. Ne toplanan paraları harcayabilir ne yeni bir inşaat yapabilir. Çünkü yaptıkları yapacaklarının teminatıdır. Biz yıkılacak yeni kentler istemiyoruz. Yetkiyi verenlerden, yasaları çıkaranlardan başlayarak müteahhidine kadar herkesin yargılanması lazım” dedi. (Maraş/MA)

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da depremde yıkılan fabrikanın enkazında çıkan yangın söndürüldü

SONRAKİ HABER

Böbrek hastası depremzedeler, diyalize ulaşamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa