Böbrek hastası depremzedeler, diyalize ulaşamıyor

Böbrek hastası vatandaş, deprem sonrası Hatay ve İskenderun’daki diyaliz merkezleri hizmet veremediği için Adana’ya gitmek zorunda kalıyor. Tüm günü yolda geçen hasta, diyalizden kısıtlı yararlanıyor.

27 Şubat 2023 04:46
Paylaş

Hilmi MIYNAT
İskenderun

Deprem bölgesinde bulunan böbrek hastaları çaresizlik ve endişeyle yaşıyor. Hatay’da diyaliz merkezlerinin depremde yıkılmasıyla böbrek yetmezliği yaşayan hastalar diyaliz için Dörtyol, Adana, Mersin gibi bölgelerdeki diyaliz merkezlerine gitmek zorunda kalıyor.

İskenderun’da yaşayan depremzede Ayfer İnan’ın böbrek hastası bir eşi var. Deprem sonrası bebekleriyle birlikte akrabaları da kendisine taşınmış: “Deprem olsa eşimi mi tutayım, bebekleri mi tutayım? Çaresiziz. Gıda, kıyafet istemiyorum tek isteğim çadır ve diyaliz.”

Eşi Sinan İnan 7 yıl önce gördüğü bir tedavi sonrası diyalize bağlı yaşamak zorunda kaldı. Deprem öncesi eve yakın bir diyaliz merkezine gittiğini söyleyen Sinan İnan yaşadığı sorunları “Depremde diyaliz merkezleri yıkıldı. Su içmeye korkuyorum. Bugün araç ayarladık iptal oldu. Diyalize gideceğim diye yarım litre su içtim, bilsem kaşıkla içerdim. Sabah Adana için yola çıksak yoğunluktan gece dönüyoruz. Vücudumda 4 litre su varsa yarısını alıyorlar. 4 saat diyalize girmem lazımken yoğunluktan 2 saat alıyorlar” diye konuştu.

‘TEK İSTEĞİM ÇADIR VE DİYALİZ’

Hatay’da meydana gelen son depremde yaşadıkları korkuyu da anlatan Ayfer İnan, “Benim evimde hasar yoktu. Bakmaya da gelmediler zaten kalıyorduk. Ama Hatay merkezli son depremde çok korktuk. Kırıkhan’dan bize taşınan akrabalarım var. Engelli eşim, üç çocuk biri bebek. Bebek kalp hastası. Dışarıda kalamaz, içeride kalamaz ölüm korkusuyla yaşıyoruz. Deprem gecesi komşunun çadırına sığındık korkuyla. Ben gıda, kıyafet hiçbir şey istemiyorum. Evde iyi kötü ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz çadır alanlarına da yerleşemeyiz. Tek isteğim çadır ve diyaliz” diyor.

‘NEREYE GİDERSEN GİT DİYORLAR’

Maraş merkezli ilk depremde gittikleri diyaliz merkezi yıkılan aile, Hatay merkezli ikinci depremde İskenderun’daki hastanelerin de boşaltılmasıyla çaresiz kaldı. Ayfer İnan, “İskenderun Devlet Hastanesine gidiyorduk. Bugün diyaliz günüm normalde. Öğrendik ikinci depremde orası da boşaltılmış. Nereye gidelim? İskenderun dışında ‘Nereye gidersen git’ diyorlar aracımız da arızalı nasıl gidelim?” diyerek yaşadıkları çaresizliği aktardı.

ÖNCEKİ HABER

HDP Milletvekili Oya Ersoy: Yetkiyi verenlerden yasaları çıkaranlardan müteahhidine kadar herkes yargılanmalı

SONRAKİ HABER

Deprem sürecinde işçilerin hakları neler? Sık sorulan soruları hukukçular yanıtladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa