Adıyaman Sarıharman'da köylüler hasarlı evlerde kalıyor
Depremin üzerinden 20 gün geçmiş olmasına rağmen Adıyaman'ın Sarıharman köyünde köy halkı, çadır bulamadıklarından dolayı riske rağmen hasarlı evlerde kalmaya devam ediyor.
Fotoğraf: Evrensel
Evin TURGUT
Sümeyye YEŞİL
Adıyaman
Depremin üzerinden 20 günü aşkın bir süre geçmesine rağmen. Adıyaman’ın Sarıharman köyünde evlerin ve nüfusun sayısına göre çadırların sayısı oldukça az. Köy halkının, deprem riskine ve evlerin hasarlı olmasına rağmen hasarlı evlerinde kalmak zorunda olduklarını görüyoruz. Sokakta yalın ayak oynayan çocuklar, evlerin önüne kurulan derme çatma çadırlar, ateşin üstünde pişen yemekler ile köy zaten buram buram yoksulluk kokuyor.
Köylüler, depremin ilk gününden bu yana çadıra, suya, elektriğe ve hijyen malzemelerine erişimde sorun yaşadıklarını söylediler.
"HASARA RAĞMEN KÖYDEKİ GÖRECE TEK SAĞLAM EV"
Zehra Ekinci, Sarıharman köyünde depreme beş çocuğu ve eşi ile birlikte evde yakalanmışlar. O an ilk düşündüğü şeyin 17 yaşındaki engelli oğlu Osman olduğundan bahsediyor. Bütün aile Osman’ı korumak için seferber olmuş. Fakat asıl sorunların depremden sonra başladığını belirtiyor. Depremin ardından dışarı çıkan köylü, bir süre sonra soğuğa ve yağmura teslim olup, tüm çatlak ve hasara rağmen köydeki görece tek sağlam ev olan Zehraların evine sığınmış. Zehra o anları şöyle anlatıyor: “İlk dört gün köye hiç yardım gelmedi. İkinci depremden sonra 7 aile küçük bir konteynerde kaldık, ısıtıcının olmadığı konteynerde birbirimizin nefesi ile ısındık. Gün içinde yemek, ekmek için yine korka korka eve girdik.”
ENGELLİ ÇOCUKLARINA RAĞMEN ÇADIR ALAMADILAR
17 yaşındaki engelli oğlu Osman’ın kafasında şant var ve düzenli olarak muayene olup, ilaç alması ve steril yerde olması gerekiyor. Yedi ailenin yaşadığı konteynerde hijyeni sağlamak pek mümkün olmadığından Osman bir süre sonra enfeksiyon kapıyor ve durumu daha da kötüye gidiyor.
Tüm başvurularına rağmen çadır alamayan Ekinci ailesi, artık son çare eve geçiyor.
Şirin, ailenin ikinci çocuğu. Evde huzursuz, diken üstünde olduklarını ve dönüşümlü, uyuduklarını söylüyor. Defalarca yapılan çadır başvurularına rağmen hâlâ çadır alabilmiş değiller. Evlerine ‘az hasarlı raporu’ verilmesine tepkili olan Zehra, “Gelen görevli nerdeyse hiç bakmadı, bir iki odaya bakıp az hasarlı dedi halbuki evde kolon yok. Ufak tefek çatlaklara baktılar yalnızca. Yerde, duvarda derin çatlaklar oluşmuş. Zemin duvardan ayrılmış resmen” dedi.