Çadırın olmadığı köyde yangın riskine rağmen halk serada kalıyor
Hatay'da köylere henüz yardımlar ulaşmış değil. Barınma, ısınma gibi ihtiyaçları karşılanmayan depremzede köylüler, yangın riskine rağmen odun sobası kurdukları sera çadırlarında kalıyor.
Fotoğraf: Evrensel
Volkan PEKAL
Hilmi MIYNAT
Hatay
Depremde devletin gerekli yardımları yapmaması sonucu barınma, ısınma gibi ihtiyaçlarını halk kendi imkanlarıyla çözmeye çalışıyor. Köylerde depremzedeler, çareyi yangın riskine rağmen odun sobası kurdukları seraların içinde kalmakta bulmuş. Çocuklar ve yaşlılar dahil 40 kişinin derme çatma çadırlarda kaldıklarını anlatan Esin Gündüz, “Burada nereye kadar yaşayabiliriz?” diye soruyor.
"EVLERE GİRMEYE KORKUYORUZ"
Çadırların çok az ulaştığı köyde vatandaş bulabildiyse çadırda, bulamadıysa sera içinde kalıyor. Mahallede iki sera birkaç çadırdan olan alanda çok sayıda vatandaş kalıyor. Mahalle sakinlerinden Esin Gündüz, evlerinin az hasarlı tespit edildiğini ancak evlere girmeye korktuklarını anlatıyor. Çadır alamadıkları için kaldıkları serayı gösteriyor. Seranın zeminine serilmiş, battaniyeler, üzerlerine çekilmiş yorganlar soğuktan korumuyor. Bu yüzden seranın içerisinde bir soba dikkat çekiyor. Yangın riskine rağmen burada kalmak zorundalar. Esin Gündüz, “Hiç kimse bize yardım etmedi. Kendi çabamızla birkaç çadır getirebildik ama yetersiz. Biz burada kendi çabamızla yaşıyoruz. Evimiz yok, barkımız yok. Bütün aile, yaşlı, çoluk çocuk aynı yerde yaşıyoruz” dedi.
"TOPLANAN YARDIM PARASINDAN TEK KURUŞ ALAMADIK"
Toplanan yardım paralarına rağmen hala gerekli çadır yardımının yapılmamasına karşı Gündüz, “Bize gelmediyse ne işe yarayacak? 4 çocuğum var. Herhangi bir yardım almadım. Çamaşırlarımızı sıvı sabunla yıkayacak hale geldik. 100 milyardan tek kuruş almadık.” dedi.
ZEYTİNLİKTE 7 AİLE BİR ÇADIRDA
Samandağ’ın kırsalında yer alan Tekebaşı Mahallesi’nde de durum aynı. Zeytinlik içerisinde kurulan çadırlarda konuştuğumuz Nazlı Beyazı, çadırlarda 7 aile kaldıklarını anlattı. Beyazı, “İlk 3 gün 18 kişi arabada kaldık. Oradan, buradan naylon getirerek bir çadır kurduk. 18 kişi iki yatağın içinde kaldık” diye konuştu. Beyazı gelmeyen yardımlara karşı şunları söyledi: "4’üncü güne kadar bir yardım gelmediyse bu devletten ne bekleyebiliriz? Biz başka şehirlerden gelen yakınlarımızın yardımı ile ayaktayız devlet gelenlerle değil.”
"ENKAZA GEÇ GELEN DEVLET YARDIMDA DA GEÇ KALDI"
Samandağ merkezinde enkaz altında kalan 4 yakınından sadece birini kurtardıklarını anlatan Savaş Doğru, “Onun da vücudu kırıklar içerisinde. 3 gün hiç kimse gelmedi. 4’üncü günü kendimiz çıkardık. Şimdi 17 gün geçti halen kendi sorunlarımızı kendimiz çözüyoruz. Barınma, ısınma gibi devletten beklediğimiz konularda da devlet çok geç kaldı” dedi.