26 Şubat 2023 22:07

Ek zam için mücadele eden Mata Otomotiv işçileri her vardiyada bir saat iş bırakacak

Birleşik Metal iş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şubede örgütlü olan Mata Otomotiv işçileri, ek zam için her vardiyada 1 saatlik iş bırakma kararı aldı.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

İstanbul Tuzla’da bulunan Mata Otomotiv fabrikasında işçiler, ek zam talebini sürdürüyor. Sendikanın çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce Mata Otomotiv işçisi, ücretlerinin insanca yaşanacak seviyeye gelmesini istiyor. Mata Otomotiv yönetimiyle yapılan görüşmelerde, işçilere ek zam verilmeyeceği belirtilirken, nisan ayında yapılacak enflasyon zammının beklenilmesi gerektiği ifade edildi. DİSK'e bağlı Birleşik Metal iş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şubede örgütlü olan Mata işçileri, ek zam için her vardiyada 1 saatlik iş bırakma kararı aldı. Toplantı öncesinde işçilere Mata Otomotiv yönetimi tarafından, "Toplantıyı örgütleyeni de, toplantıyı gideni de tazminatsız işten atarız" mesajı gönderildi.

ATMACA: EK ZAM TALEBİNİ TALEBİNİ YÜZDE 25'E ÇIKARIYORUZ

Mavi Rüya Düğün salonunda yan yana gelen işçilere seslenen Birleşik Metal İş İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Özcan Atmaca, "Buraya geldiğiniz hepinize çok teşekkür ediyorum. Mata Otomotiv'in üstünde ölü toprak var. Biz bu ölü toprağı atacağız. Bundan sonra işçi ne istiyorsa onu alacak. Onlar bizim sayemizde para kazanıyor. Bir fabrikaydı 300 işçi vardı. Şimdi 5 fabrika oldu 1200 işçi var. TİS döneminde de söylemiştim. Bizler binemeyeceğimiz araçlara parçalar yapıyoruz. Dün yüzde 20 istiyorduk. Şimdi bu rakamı yüzde 25'e çıkartıyoruz." dedi.

"YÖNETİM BİR HAFTADIR TEHDİT MESAJLARI ATIYOR"

Ek zam görüşmelerinde yaşanan tıkanmaya karşı sendikanın toplantı çağrı yapmasının ardından, Mata yönetimi işçilere peş peşe tehdit mesajları gönderdi. Toplantı başlamadan hemen önce işçilere atılan mesajda "Ancak hatırlatmak isteriz ki, size bugüne kadar iş imkanını da sunan, tüm ücretleri de eksiksiz ödeyen, iş barışının sağlanması ve hukukun imkan verdiği çerçevede taleplerinizin karşılanması yönünde maddi ve manevi çaba gösteren MATA olup, 1970'lerin içi boş sloganları ile, işverene zarar verecek şekilde davranışlarda bulunarak kanuni bir hakkın kullanımı da sayılmayacak şekilde sendikacılık oynayan ancak sendikal haklar ile de ilgisi olmayan davranışlarda bulunan bu kişileri belki de ay başı geldiğinde yanınızda bulamayabilirsiniz." şeklinde işçiler açıktan tehdit edildi. bir hafta içerisinde bir çok kez tehdit mesajı atıldığını belirten Mata işçisi, "Önceden de tehdit edilirdik. Baskı vardı, mobbing vardı. Ama bu kadar açıktan yapmazlardı. Şimdi Mata yönetimi tutuşmuş, toplantıya gideni de tazminatsız işten atarım diyor. Bizim bu ücretlerle geçinebilme şansımız da sabrımız da kalmadı. Açıkcası bu kadar kalabalık olacağımızı ben bile düşünmüyordum. Artık insanların dayanacak hali kalmadığı için bir şeyler değişsin istiyor. Patron tehidine rağmen bu kadar insan yan yana geldiyse, patronların buradan sonuç çıkartması gerekiyor. Tehdit etmekle bu iş olmuyor." dedi.

"ŞİMDİ BİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRME ZAMANI"

Uzunca zamandır işten atılırım kaygısıyla yaşanılan olumsuzluklara seslerini çıkartamadıklarını belirten bir işçi, "Kendi bölümümde sorunlar yaşadım sustum. Bölümümü benim isteğim dışında değiştirdiler, işten atarlar diye ses çıkartamadım. Aslında ne kadar güçlü olduğumuzu bugün tekrar görmüş olduk. Yan yana gelebildikçe gücümüzün farkına varıyoruz. Daha önceleri de böyle toplantılar yapabilirdik. Geç de olsa bu adımın atılması çok önemli. Ben sendikama güvenmek, arkamda duracağını görmek istiyorum. Bugünkü toplantıda bunu gördüm. Arkadaşlarımızın coşkusu, heyecanını gördüm. Bu duyguyu hiç kaybetmememiz gerekiyor. Bundan sonra yönetim daha çok tehdit edecek. Daha çok baskı uygulayacak. Hatta işten atmalara başlayarak bize göz dağı verecek. Yapacaklarına karşı bizim de tek çözümümüz birliğimizi güçlendirmek. Aynı tezgahta çalıştığımız arkadaşlarımıza güvenmekten başka çaremiz yok. Önce güveni sonra da örgütlülüğümüzü pekiştirmemiz gerekiyor. Patrona karşı verebilecek tek cevabımız budur. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Konya'da bir mezarlıkta bir kadının cansız bedeni bulundu

SONRAKİ HABER

Malatya Valiliği: Depremde yıkılan bina sayısı 3 bin 889

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa