27 Şubat 2023 08:38

YSK heyeti, deprem bölgesine gidiyor

Yüksek Seçim Kurulu tarafından oluşturulan heyet, Maraş merkezli depremden etilenen 11 kentte inceleme yapacak.

Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA

Paylaş

Maraş merkezli depremler 11 kentte büyük yıkıma neden olurken, ülke gündemi bir yandan da 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlere odaklanmış durumda. Seçimin 'ertelenmesi' gündemine ilişkin birkaç deneme olsa da muhalefetten gelen tepkinin ardından şimdili iktidar cenahından sesli bir şekilde 'erteleme' açıklaması gelmedi. YSK'nin ise bölgenin şartlarını yerinde gözlemlemek için depremden hasar gören illere gideceği bilgisi geçildi.

Maraş merkezli iki büyük depremde on binlerce yurttaş yaşamını yitirdi, yüz binlerce kişi yaralandı, evsiz kaldı. Deprem öncesi alınmayan önlemler, sonrasında ise geç başlayan kurtarma çalışmaları ve eksiklikler iktidara yönelik tepkileri artırdı. Bir taraftan da deprem sonrası yaşanan ağır tablo "Seçimler ne olacak?" sorusunu da gündeme getirdi.

AKP kurucularından, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, maraş merkezli depremlerin ardından vatandaşların yaralarının sarılmasına odaklanılması için 'seçimlerin ivedilikle ertelenmesi gerektiğini' savundu. Ancak bu çağrıya muhalefetten tepkiler yükseldi.

Deprem sonrası yıkılan kentlerde ise seçimlerin nasıl yapılacağı tartışma konusu oldu. TRT Haber'in aktardığı bilgiye göre, YSK heyeti, depremden etkilenen 11 ili ziyaret edecek. Depremzede seçmenin durumu, diğer illere tahliye edilenler, seçim güvenliği başta olmak üzerinde bir rapor hazırlanacak. Söz konusu rapor YSK'de ele alınacak.

AFAD VE 'GÖNÜLLÜLERİN' BULUNDUKLARI İLDE OY KULLANMASINA YÖNELİK GENELGE İDDİASI!

Çadır kentlerde oy kullanılması, oy sandıkları için konteynerler oluşturulması gündeme gelecek. TRT'nin aktardıklarına göre, oy kullanılamayacak bölgelerde yakın sandıkların birleştirilmesi de seçenekler arasında.

Ayrıca depremzedelerin nüfus kayıtlarını taşımaları durumunda, bulundukları illerde oy kullanabilmeleri için çalışma yürütülüyor.

11 ilin milletvekili sayılarının ise değişmeyeceği ifade ediliyor.

Haberde, YSK'nin seçim sürecinde 'değişen ihtiyaçlara göre' mevzuat değişikliğine gidilebileceği ifade edilirken, AFAD çalışanları ile 'deprem gönüllülerinin' bulundukları ilde oy kullanmalarına yönelik genelge çıkarılabileceği aktarıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İçişleri Bakanı Soylu tribünleri tehdit etti: Mesaimizi bölmek isterlerse rahat böleriz

SONRAKİ HABER

Tokat'ta evde çıkan yangında 3 kişi öldü, 1 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa