27 Şubat 2023 13:21
Son Güncellenme Tarihi: 27 Şubat 2023 14:37

Maraş’ta depremde hasar gören fabrikaya sokulan 1 işçi öldü 4 işçi yaralandı

Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Karaziyaret mahallesinde depremde hasar gören metal fabrikası çöktü. Çökmede fabrikaya sokulan, İsmail Alakız adlı işçi hayatını kaybetti 4 işçi yaralandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Maraş' ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Karaziyaret mahallesinde depremde hasar gören bir metal fabrikasına tencere tabak gibi eşyaları kurtarmak için fabirkaya sokulan işçiler içerdeyken çökme meydana geldi. Olayda ilk belirlemelere göre 1 işçinin öldüğü, 4 işçinin yaralandığı bildirildi.

Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesi Karaziyaret Mahallesi'nde depremlerde ağır hasar alan bir metal fabrikasında, iş yeri sahibi, bazı işçileri paket ürünleri içeriden çıkartmak için fabrikaya soktu. Tavan ve kolonların çöktüğü fabrikada işçiler, enkaz altında kaldı. Bölgeye giden itfaiye ekipleri, Ali Çam, İdris Nacar, Mehmet Canlı ve İbrahim Burak Öztürk'ü yaralı kurtardı. Kolonun altında kalan İsmail Alakız ise hayatını kaybetti. Yaralanan işçiler, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

Fabrika önüne gelen işçi yakınları ise iş yeri sahibinin mallarını kurtarma derdine düştüğünü, girilmesi yasak fabrikaya işçileri soktuğunu belirterek, tepki gösterdi.

Öte yandan ağır hasar alan fabrikanın duvarlarında ve girişteki danışma ofisinin kapısındaki iş güvenliğine ilişkin uyarılar dikkat çekti. Ofis duvarında "İş güvenliği bu noktada başlar" ile fabrika duvarlarında "Önce iş güvenliği" yazısının olduğu görüldü. Olaya ilişkin soruşturma sürüyor.

MALLARI İÇİN İŞÇİLERİN HAYATIYLA OYNUYORLAR

Evrensel’e konuşan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Hasar almış, riskli yapılara girilmemesi konusunda pek çok çağrı varken görüyoruz ki iktidarın bu çağrılar sonucunda hiçbir denetim yapmaması bu sonuçları doğuruyor. Maraş’taki fabrika da hasar almış bir yer. İşverenin içeride kalmış olan mallarını kurtarmak için işçileri muhtemelen zorladığı anlaşılıyor. Bunun sonucunda bir işçi hayatını kaybediyor ve yaralı işçi arkadaşlarımız oluyor. Deprem öncesi ve deprem sonrası önlem almayan, hasarlı yapılara girilmemesi için denetleme yapmayan bir iktidar var karşımızda ve bu çok ağır sonuçlar doğuruyor. Burada mallarını kurtarmak için işçilerin hayatıyla oynayan bir işveren var bir de” dedi.

"EVLERE GİRMİYORKEN NEDEN FABRİKALARA GİRİYORUZ?"

Maraş’ta enkaz haline gelen fabrikanın dışında diğer deprem bölgelerinde de işçilerin dayatmalarla karşı karşıya olduğunu hatırlatan Aslan, “Daha önce Antep gibi sanayi merkezlerinde işçilerin akrabaları, eşleri, dostları enkaz altındayken, işçiler depremzede ve sokaktayken ‘Gelin çalışın’ diyen patronların insanlık dışı tutumlarını gördük. Bugün de ‘Gelin eşyalarımızı alın’ diyen bir tutum var ve işçiler enkaz altında kalıyor. İnsanın kanını donduran bir kâr hırsı bu. İşverenlerin kâr hırsıyla, servetini koruma güdüsüyle işçileri nasıl ölüme gönderdiğine tanık oluyoruz. İktidarın bu konuları göz ardı ettiği, denetlemediği açık. Sorumluların hesap vermesi gerekiyor, işçileri ölüme gönderen işveren hakkında da acilen bir soruşturma açılması gerekiyor. ‘Evlere girmeyin’ çağrıları yapıyorlar ama fabrikalara neden girelim? İşverenin eşyası, kapitalistin malı söz konusu olunca neden hiçbir önlem alınmıyor? Hasarlı işletmelere girilmemesi konusunda acilen önlemler alınmalı, işçiler de bu hasarlı iş yerlerine girmemeli” dedi.

"İŞÇİLER ÜCRETLİ İZİNLİ SAYILMALI"

Maraş merkezli depremlerin sonuçlarının ortadan kalkmasının yıllar süreceğini söyleyen Aslan, depremlerde her şeyini kaybeden işçilerin daha fazla mağdur olmaması için taleplerini şöyle sıraladı: “İşçilerin desteklenmesi konusunda bölgedeki işçilerin ücretleri; kamu ya da patronların servetleri tarafından düzenli ödenmeli ve işten atılmalar tamamen yasaklanmalı. Deprem bölgesindeki tüm işçiler ücretli izinlerden faydalanmalı. Buradaki işçiler sosyal güvenlik kapsamına alınarak mağdur edilmeden hiçbir bedel ödemeden sağlık sisteminden yararlanmalı. Bu kadar zor bir dönemde, işçiler bir de çalışmayı, ücret kesintisini, işten atılma korkusunu yaşamamalı.” 

EVRENSEL UYARMIŞTI

Sendika Uzmanı Onur Bakır ve Demokrasi İçin Hukukçular Emek Grubundan avukatlar, Evrensel’e yazdıkları yazılarda işçilerin hasar almış iş yerlerine girmeme haklarının olduğu yönünde uyarıda bulunmuştu.

Sendika Uzmanı Onur Bakır, deprem nedeniyle fiziki olarak hasar görmüş iş yerleri başta olmak üzere depremden etkilenen iş yerlerinde yaygın olarak risk değerlendirmesi yapılması, çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerine öncelik verilmesi, tespit edilen riskler çerçevesinde gerekli önlemler alınması ve bu süreç sona erene kadar riskli iş yerlerinde çalışmaya ara verilmesi gerektiğine dikkat çekmişti.

Demokrasi İçin Hukukçular Emek Grubu da şu uyarıda bulunmuştu: “İş yerinin depremde hasar görmesi durumunda zaten o iş yerine girilmesi gibi bir durum söz konusu olmamalıdır. Bu durumda zaten işin zorunlu nedenlerle durması halidir ki hasarlı bir iş yerinde çalışma yapılamayacağı için işverenin sizi çalışmak için çağırması da yasal olmayacaktır.” (İŞÇİ SENDİKA)

ÖNCEKİ HABER

Afette beslenmenin sorumlusu Kızılay, Ahbap’a konserve de satmış

SONRAKİ HABER

CHP'li Bekaroğlu: İmar affından toplanan 25 milyar TL nereye gitti?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa