Bakan Kurum: İstanbul'da riskli binalar Anadolu ve Avrupa yakalarındaki rezev alanlara taşınacak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İstanbul'da 1,5 milyon riskli konutu belirlediğimiz iki rezerv alana, hem Anadolu hem Avrupa Yakası'na taşıyacağız" dedi.
Ekran görüntüsü, 'Murat Kurum' YouTube hesabının yayınından alınmıştır.
Maraş merkezli depremler sonrası beklenen Marmara depremi nedeniyle gözler İstanbul'daki riskli binalara çevrilmişti. Hatay'da açıklamalar yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum kurum İstanbul'da 1,5 milyon riskli konutu kaşıyacaklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde bu konuda projeleri açıklayacağını bildiren Kurum, bu projelerin, kentsel dönüşümdeki finans desteğini ve Marmara bölgesine ilişkin deprem dönüşümüne yönelik hedefleri kapsadığını dile getirdi.
“İSTANBUL'DA RİSKLİ 1,5 MİLYON KONUTU DÖNÜŞTÜRECEĞİMİZ 2 REZERV ALANI VAR"
Kurum, İstanbul'daki riskli yapılara da değinerek,"İstanbul'da dönüşmesi gereken 1,5 milyon bağımsız bölümün olduğu, bunların acilen dönüşmesi gereken 300 bininin bir an önce dönüştürülmesine ilişkin şu an İstanbul'da sadece bakanlığımızın devam ettiği 94 bin bağımsız bölümden oluşan projelerimiz var. Riskli 1,5 milyon konutu dönüştüreceğimiz 2 rezerv alanı var. İstanbul'da şehrin içindeki 1,5 milyon riskli konutu hem Anadolu hem Avrupa yakasında belirlediğimiz 2 rezerv alana taşıyacağız." dedi.
Kentsel dönüşüm projelerine tüm deprem bölgelerinde devam edeceklerini vurgulayan Kurum, ulusal, mekansal strateji planlarının tamamlandığını, bu plan çerçevesinde yeni lojistik güzergahlarıyla sanayi alanlarını da depreme karşı güçlendirecek adımları atacaklarını belirtti. Kurum, "Tüm bu çalışmaları 780 bin kilometrekare vatan toprağı içinde eş zamanlı yürüteceğiz." ifadelerini kullandı.
582 BİNA BAĞIMSIZ BÖLÜM VE 202 BİN BİNA İÇİN ACİL YIKILACAK, AĞIR HASARLI VEYA YIKIK TESPİTİ
Kurum, depremlerden etkilenen illerdeki hasar tespit çalışmalarında bugün itibarıyla 4 milyon 750 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 520 bin binanın incelendiğini, 582 bin bağımsız bölüm ve 202 bin binanın acil yıkılacak, ağır hasarlı veya yıkık olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
Kurum, Hatay'da Amanos Dağı eteklerinde zemini sağlam ve güvenli alanlarda yerleşim sürecini başlatacaklarını öne sürerek, şehrin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini, demografik yapısını koruyan bir anlayışla söz konusu planın hazırlıklarına başladıklarını dile getirdi.
ANTAKYA, KIRIKHAN, DEFNE VE SAMANDAĞ'DAKİ BİNALAR YENİDEN İNCELENECEK
Hatay'da Defne ve Samandağ merkezli depremler sebebiyle yeniden hasar tespit çalışmalarını yürüteceklerini dile getiren Kurum, Antakya, Kırıkhan, Defne ve Samandağ'da daha önce az hasarlı, hasarsız veya orta hasarlı olduğu tespit edilen binaların bir kez daha inceleneceğini bildirdi.
“14 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜMDEN OLUŞAN SÖZLEŞMELERİMİZİ TAMAMLAYACAĞIZ"
Kurum, 11 ilde 14 milyon insanı etkileyen depremde, yeni inşa çalışmalarını daha önceki afetlerde olduğu gibi kısa sürede tamamlamayı planladıklarını öne sürdü
Şehirlerin yeniden inşasını, orada yaşayanların görüş, fikir ve önerilerini alarak yapacaklarını kaydeden Kurum, "Bu kapsamda birçok üniversitemizle, bilim insanlarımızla ortak çalışmalar yürütüyoruz. En doğru yerleşim alanlarını, gerek mikro bölgeleme çalışmaları gerek ayrıntılı jeolojik ekiplerimiz ve bu noktadaki en doğru zeminde, en doğru yapı tekniğine göre yapılaşma sürecini yürütüyor olacağız. Bu ay sonuna kadar 14 bin bağımsız bölümden oluşan sözleşmelerimizi tamamlayacağız ve ardından da inşallah etap etap konutlarımızın yapımını yürütüyor olacağız." ifadelerini kullandı. (AA)