01 Mart 2023 03:56

Bir İstanbul Rüyası

Hasan Akarsu, Nevra Bucak'ın "Bir İstanbul Rüyası" isimli romanına dair yazdı.

Görsel: Kitap kapağı 

Paylaş

Hasan AKARSU

Nevra Bucak İstanbul doğumlu olup İstanbul Belediye Konservatuarı Şan Bölümünde eğitim görür. Öyküleri, röportajları, kitap tanıtım yazıları çeşitli dergilerde yayımlanır. Onlarca yapıtı olan yazar, Deniz Çekilirken romanında düşsel bir yolculuğa çıkarken, Gece Versiyonları yapıtında şiirsel anlatımıyla ilgi çeker. Jüliet’in Gölgesinde Aşk romanında düşsel bir ülkede geçen olayları, aşkları anlatır. Yeni romanı “Bir İstanbul Rüyası” 1950’li yılların İstanbul’undan bir selam gibidir. Yazar, gerçekleri düşlerine yansıtarak anlatır İstanbul’u.

Anlatıcı, önce Harbiye semtinde yaşayan ailenin sonra sayfiye yeri olan Kadıköy-Çiftehavuzlar’a taşındığını anlatırken 1950’li yılların İstanbul’undan kesitler verir. Beyoğlu, Pera Palas, Taksim, Şişli, Markiz, Lebon pastaneleri, ünlü kumaş mağazaları, Eleni, Roza adlı Ermeni terziler, alışveriş merkezleri vb. tanıttığı yerlerdir. Avukat İrfan, eşi Ayşe Hanım ve ikiz kızları Güneş ile Yıldız, hizmetçileri Arap Bacı Menekşe, Elmas Kalfa, komşuları, kızlara piyano dersi veren 1917 Sovyet Devrimi’nden kaçmış Madam Olga vb. kişiler de olaylar içinde tanıtılır. Yıldız, okul arkadaşı Emine’yle buluştuğunda onun ağabeyi avukat olan Faruk’a tutulur. İkisi arasında aşk ilişkisi gelişir ve sonunda evlenirler. Yazar, o yıllarda gelişen evlilik olayını aileler arasındaki görüşmeleri ayrıntılarıyla yansıtır. İkizlerden Güneş, okuyup yazmaya düşkündür, Fransızcadan çeviriler yapar, öyküler yazar. Cağaloğlu’da Pembe Köşk’teki gazetede çalışan Şair Ahmet Sedat’la tanışır. Aralarındaki yaş farkına karşın birbirilerini severler. Şair, Güneş’in öykülerinin ve kitaplarının yayınlanmasında yardımcı olur. Güneş’in ailesinin karşı çıkmasına karşın sonunda evlenirler. Şair, köy enstitülerini, halkevlerini savunur ve kapatılmalarını kınar. Güneş’in babası İrfan Bey’le bu konuda iyi anlaşırlar. Yıldız, ailesinin yanına taşınıp yaşarken Güneş ise şairin Taksim’deki evinde yaşamayı seçer. Şair Ahmet Sedat, Güneş’i sanat çevresiyle buluşturur ve ünlenmesini sağlar. Erenköy’deki köşkünde her hafta sanatçılara yemek veren, toplantı düzenleyen Saliha Hanım, romanın önemli kişilerindendir. Şair Ahmet Sedat’ı komünist bilindiği için bir sivil polisin sürekli izlemesi de dikkat çeker.

AŞKI AŞKLA YENMEK 

Romanda Madam Olga’nın aşkı da önemli yer tutar. Rusya’da aşık olduğu İvan’ı unutamadığı gibi İstanbul’da da prens dediği ve evli olan Murat’a aşık olur. Gelişen ilişkiler sonrasında Murat intihar eder. Olga, günlük defterini Güneş’e verir. Güneş, bu aşk olayını inceleyip romanını yazmaya başlar. Çiftehavuzlar’daki köşkte kiracı olan ilginç bir aile daha vardır. Doktor Metin, eşi Zuhal ve yeğen Yusuf arasındaki ilişkiler de ilgi çekicidir.

Romanın ikinci bölümünde yazar, yirmi yıl sonrasını, 1970’li yılları anlatır. Şair, kalp krizi geçirip öleli beş yıl olmuştur. İrfan Bey de ondan altı yıl önce ölür. Yıldız’ın kızı Yasemin büyür, üniversitede edebiyat bölümünde okur. O da teyzesi Güneş gibi yazmaya ilgi duyar. Güneş, şaire yazılan aşk mektuplarını bulur, aldatılmışlık duygusunu yaşar. Yirmi yıl önce sayfiye yeri olan Çiftehavuzlar’da apartmanlar yükselir, her yer binayla dolar. Güneş de yeni bir aşka kanat açar. İmza gününde kitaplarını imzalatan genç Emre Ali’yle arasında aşk ilişkisi gelişir. Aşkı aşkla yenmek gerektiğine inanır. Kiraladığı Göztepe’deki çatı katında yaşamını sürdürüp Madam Olga’nın romanını, onun büyük aşkını yazmayı sürdürür.

Yazar Nevra Bucak, “Bir İstanbul Rüyası” romanında, Son yarım yüzyıl içinde İstanbul’daki gelişmeleri, gelenekleri, aşkları varlıklı ailelerin yaşamlarından kesitler vererek yansıtır. Aile içi ve aileler arası çatışmaları, uzlaşmaları etkileyici, şiirsel bir dille anlatır.

(*) Bir İstanbul Rüyası-Nevra Bucak, Roman, Artshop Yayın, aralık 2022, 230 sayfa    

ÖNCEKİ HABER

“Hastalık ve yaşlılık” gerekçesiyle serbest bırakılan Rende Sitesi'nin sahibi itiraz üzerine tutuklandı

SONRAKİ HABER

CHP, HDP ve İYİ Parti'nin "deprem" ve "Kızılay" grup önerileri kabul edilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa