Mata Otomotiv’de ek zam direnişi sürüyor: Haklıyız, kararlıyız!

Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu Mata Otomotiv'de yüzde 25 ek zam talebiyle fabrikaya süresiz olarak kapanan işçiler, talepleri karşılanıncaya dek mücadele edeceklerini belirtiyor.

01 Mart 2023 01:31
Paylaş

Yüzde 25 ek zam talebiyle fabrikaya süresiz olarak kapanan Mata Otomotiv işçilerinin direnişi sürüyor. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Mata’daki direnişi ziyaret eden Sendika Başkanı Adnan Serdaroğlu, Mata patronu ile yapılan görüşmede talep edilen zammın kabul edilmediğini, bu yüzden direnişin süreceğini söyledi.

İstanbul Tuzla’da Deri ve Endüstri Serbest Bölgesi’nde bulunan Mata Otomotiv’de çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, ek zam talebiyle fabrikaya kapandı. Önceki günden bu yana fabrika önünde olan işçiler, Mata patronunun işten atma tehditlerine ve baskılarına rağmen direnişlerini sürdürüyor. Fabrika önünde bekleyişini sürdüren işçiler, yüzde 25 ek zam talepleri karşılanana kadar direnişlerini devam ettireceklerini de belirtiyor.

İŞÇİLERDEN BODYGUARDLARA TEPKİ

“İnadına sendika inadına DİSK”, “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “İşçiye uzanan eller kırılır” sloganları atan işçiler, fabrika önüne patronun onlarca bodyguard getirmesine karşı da “Bodyguard dışarı” sloganları atarak tepki gösterdi.

TALEPLER KARŞILANANA KADAR MÜCADELEYİ SÜRDÜRME KARARI

Mata Otomotiv önünde işçilerle bir araya gelen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da işçilere seslenerek talepler karşılanana kadar mücadelenin süreceği mesajını verdi. Serdaroğlu, Mata patronlarıyla yaptıkları görüşme sonucunda ek zam talebine işverenin yanaşmadığını, işverenin ‘işçilerin direnişi sonlandırması gerektiği’ söylemini aktardı. Mata patronunun çağrısına direnişle yanıt veren Birleşik Metal-İş Sendikası ve üyesi Mata işçileri, mücadelelerini gece gündüz sürdürüyor.

İşçilere seslenen Serdaroğlu, “Burada en büyük sizlersiniz, sizlerden büyük kimse yok. Dün akşamdan beri onurlu bir mücadelenin, bir hak mücadelesinin içerisindesiniz. Dün akşamdan beri bu sorunun çözümü için bir müzakere ortamı yaratma konusunda çaba sarf etmeye çalıştık ama patronlar maalesef ki bir işçi hakkı konusunda yaklaşım göstermemeyi alışkanlık haline getirdiler. Bizler elbette emeğimizin karşılığını isterken haklı olduğumuz bilinciyle de olabildiğince kararlı olacağız." ifadelerini kullandı.

Serdaroğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Biz haklıyız! Bugün ortaya çıkan durum, işverenden kaynaklı ortaya çıkan bir durumdur. Dün akşamdan bugüne bu soğukta siz burada onurlu bir mücadele veriyorsunuz. Kolay değil bu. Bu ülkenin siyasi iktidarı, patronları daha fazla zengin yapıyor, yoksulları daha fazla yoksullaştırıyor. Peki biz ne yapacağız? Elbette siyasi anlamda yapacaklarımız var, o bir kenarda ama ekonomik anlamda da işçi Birleşik Metalİş sendikasına üye olmuşsa, burada aldığı ücret işçileri yoksullaştırmışsa bize bir görev düşer. Bu işçilerin bir nebze olsun nefes almasını sağlamak! 7 liralık benzin 25 liraya çıkmışsa, et 30 liradan 250 liraya çıkmışsa, en kötü meyve 20 liraya çıkmışsa elbette bizim çalacağımız kapı işverenlerdir ve biz işverenlerin kapısını çaldık. Biz ücretlerimizle geçinemiyoruz, ek zam talep ediyoruz dedik. İşçilere şaşı bakan patronların o bakışını düzeltmek bizim boynumuzun borcudur. Toplu sözleşmede önemli mücadele verildi ama bu 'üç yıl boyunca hiçbir şekilde elini cebine atmayacaksın' anlamına gelmez. Bu ülkenin cumhuriyet tarihi boyunca böyle ekonomik kriz yaşandı mı? O halde yaşanan bir duruma karşı çözümleyici bir anlayışla da yaklaşmak gerekiyor. Biz talepte bulunduk ama yaklaşım gerçekten bizi son derece rahatsız eden bir durumdu. Biz burada haksız bir durumda değiliz, işveren haksız. Haksız olduğunu da biliyor. Bugün 2 saate yakın Zoom toplantısı gerçekleştirdik kendileriyle. Anlıyorlar, hak veriyorlar ama ‘ben böyle bir ortamda oturup pazarlık yapmam’ diyorlar. Biz burada haklıyız ve haklılığımızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Biz somut bir şey olmadan bu eylemi bitirmeyeceğimizi kendilerine söyledik” dedi.

ÜRETİME ZORLANAN İŞÇİLER DE DİRENİŞE GEÇTİ

Fabrika önünde direniş gösteren işçilerin yanı sıra ayrıca patronun zoruyla çalışmak zorunda kalan küçük bir grup olan Mata işçileri de akşam saatlerinde direnişteki işçilerin çağrısıyla üretime geçmedi ve direnişe başladı. Ustabaşlarının zoruyla, üstlerine kapı kapatılarak çalışmaya zorlandığını söyleyen üretimdeki Mata işçilerinin desteği, direnişteki Mata işçilerine de büyük moral oldu. İşçilerin mücadelesi kararlılıkla devam ediyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hüsniye Keskinbaş'ı işkenceyle katleden erkek müebbet hapis cezasına çarptırıldı

SONRAKİ HABER

Maraş depremlerinde can kaybı 45 bin 89'a yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa