01 Mart 2023 07:47
Son Güncellenme Tarihi: 01 Mart 2023 20:15

Özelleştirme katliamı mı? Yunanistan’da tren faciasının ardından Ulaştırma Bakanı istifa etti

Yunanistan’da iki tren çarpıştı, 30’dan fazla kişi yaşamını yitirdi. Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifa etti. Özelleştirilen demir yolunda yaşanan kazaya karşı eylemler düzenlendi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan’da gece saatlerinde Larisa kentine bağlı Tembi bölgesinde iki tren çarpıştı, en az 38 kişi yaşamını yitirdi, 130 kişi de yaralandı. Yaralananların 66’sının hastanelerde tedavi altında olduğu ve bazılarının yoğun bakıma alındıkları açıklandı. Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis kazanın ardından istifa etti. İstifa kararı protestoları engellemeye yetmedi.

Atina-Selanik seferini yapan yolcu treni ile karşı yönden gelen yük treninin burun buruna çarpışması dolayısıyla yaşanan facianın duyulmasından hemen sonra Larisa, Selanik ve Katerini kentlerindeki hastaneler alarma geçirildi ve kaza yerine çok sayıda sağlık ve kurtarma ekibi gönderildi.

150 kurtarma ekibi eşliğinde başlatılan çalışmalar devam ederken çarpışma sonrası çıkan yangın nedeniyle bazı bedenlerin tanınmaz durumda olduğu belirtildi. Özellikle ilk vagonların, şiddetli çarpışma nedeniyle demir yığınına dönüşmesi arama çalışmalarının saatlerce sürmesine neden oldu.

Tren kazası

ÜÇ GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

Moldovya gezisinde bulunan Yunanistan Cumhurbaşkanı Kateria Sakellaropoulou’nun programını yarıda bırakıp ülkeye döneceği duyurulurken ülkede üç günlük yas ilan edildi. Bu arada muhalefet partileri olayın en ince ayrıntılarına kadar incelenmesi gerektiğini açıkladılar.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Milletvekili Tanasis Pafilis başkanlığında bir heyet, kaza yerinde incelemelerde bulunurken, başsavcılıktan yapılan açıklamada, Larisa kenti savcısı Stamatis Daskalopoulos’un kazayı araştırmak üzere görevlendirildiği bildirildi.

EMEKÇİLER GÜVENLİK KONUSUNDA UYARMIŞTI

Yunanistan genelinde günde 300’ün üzerinde sefer yapan ve yüzlerce tonluk yük taşıyan “Trenose” kurumu, 2000’li yıllarda özelleştirme kapsamı içine alınmış ve kurum çalışanlarının defalarca yaptığı direniş ve grevlerle satışı uzun bir süre yapılamamıştı. 2017 yılında ise İtalyan taşımacılık tekeli FS Italiane tarafından satın alınmıştı. Kurum çalışanları, özelleştirmeden kaynaklanan güvenlik sorununa defalarca dikkat çekerek yetkilileri uyarmışlardı.

ELEMAN EKSİKLİĞİ, MESAİ YOĞUNLUĞU

Demir yolu emekçileri federasyonu yönetim kurulu üyesi İlias Treflos kaza nedeniyle “Atina-984” radyo kanalına yaptığı açıklamada, yeterli sayıda elemanın olmadığını, güvenlik kontrollerinin yapılmadığını ve mesai yoğunluğunun çalışanların güç sınırlarını zorladığını söyleyerek hükümet ve devlet kurumlarının sorumluluğuna dikkat çekti. Treflos açıklamasının son bölümünde ayrıca “Halkın güvenliğine ilişkin önlemler hükümetler tarafından kabul edilebilir gider olarak görülmemektedir” dedi.

Bu arada “Trenose”nin sahibi olan İtalyan tekelinden henüz bir açıklama yapılmış değil. Basında çıkan haberlerde özellikle alt yapı sorununun olduğu ve çalışanlarca defalarca dile getirilmesine rağmen önlemlerin alınmadığı üzerinde duruluyor.

İSTASYON ŞEFİ GÖZALTINA ALINDI

Kazayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında ise ilk olarak Larissa istasyon şefinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Bu arada Yunanistan Başbakanı Miçotakis, bir daha böyle bir facia yaşanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söylerken cenaze masraflarının ise devlet tarafından karşılanacağı açıklandı.

ULAŞTIRMA BAKANI İSTİFA ETTİ

Yunanistan Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifa ettiğini duyurdu.

FACİA PROTESTO EDİLDİ: KATLİAMDAN SERMAYE SORUMLU

Kaza nedeniyle başkent Atina’da protesto çağrıları yapıldı. Gençlik örgütleri ve siyasi partiler İtalyan şirketin önünden Meclis binasına yürüyüş kararı aldı. Sendikalar, gençlik örgütleri, demokratik kurum ve kuruluşlar şirket önünde bir araya geldi. Sorumluların yakalanması çağrısı yapılan eylemde "Biz insan yaşamından bahsediyoruz, siz kârlarınızdan!", "Katliamdan sermaye sorumlu", "Özelleştirmeler öldürüyor" sloganları atıldı.

EMEP: KÂRI İNSAN YAŞAMININ ÜZERİNDE GÖREN SORUMLULARDAN HESAP SORULMALI

Emek Partisi (EMEP) facianın ardından sosyal medya hesabından Yunanca başsağlığı mesajı yayımladı. Partinin mesajında "Tempe'de meydana gelen kazadan dolayı Emek Partisi olarak derin üzüntü duyduğumuzu ifade ediyoruz. Yunan halkı ile dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz. Kârı insan hayatından üstün gören kazanın sorumlularından derhal hesap sorulmasını talep ediyoruz" ifdeleri yer aldı.

ÖNCEKİ HABER

Malatya’da deprem sırasında Chantuque Tekstil işçilerinin dışarı çıkması engellendi!

SONRAKİ HABER

16 antifaşist taraftar grubu: Tribünler halkındır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa