01 Mart 2023 10:53

Depremzede mülteciler kaderine terk edildi

Depremzedeler gittikleri şehirlerde de barınmadan, gıda ve ulaşıma kadar pek çok soruna çözüm arıyor. Geçici koruma altındaki mülteciler ise göç ettikleri yerlerde kaderine terk edilmiş durumda.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gözde Meydan
Kocaeli

Maraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgelerinden başka şehirlere göç devam ediyor. Depremzedeler gittikleri şehirlerde de barınmadan, gıda ve ulaşıma kadar pek çok soruna çözüm arıyor. Geçici koruma altındaki mülteciler ise göç ettikleri yerlerde kaderine terk edilmiş durumda. Depremin ardından İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile mültecilerin deprem bölgesinden 60 gün süreyle çıkışlarına izin verilirken bu süre boyunca kamu kurum ve kuruluşlarınca konaklama imkanı sağlanmayacağı belirtildi. Bu sürenin sonunda, mültecilerin ne yapacağı ise belirsizliğini koruyor.

SURİYELİ AİLELER KİRALIK EV BULAMIYOR

Mülteciler mevzuat gereği belediyelerin ve kaymakamlıkların yardımlarından da yararlanamıyor. Depremzedeler için şehir içi ulaşımın ücretsiz olacağını duyuran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’ndan görüştüğümüz yetkililer bu uygulamadan mevzuat gereği sadece Türkiye vatandaşlarının yararlanabileceğini belirtti.

Depremzedelerin geçici konaklama işlemlerini yürüten Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden görüştüğümüz bir yetkili ise yabancı uyrukluların yerleştirilmesi için her şehre belli sayıda kontenjan verildiğini ve ilk üç günde Kocaeli’nin bu kontenjanı doldurduğunu ifade etti.

Depremzedelere verilen kira yardımından da yararlanamayan Suriyeli aileler kiralık ev bulamıyor, buldukları evlerin kiraları ya çok yüksek ya da içinde oturulamaz durumda.

"BİNA ÜSTÜMÜZE YIKILDI"

Depremden sonra Kocaeli’ ye gelen pek çok Suriyeli aile de akrabalarının yanında kalıyor. Mültecilerin hiç bilmedikleri bir şehirde bürokratik işleyiş ve dil bilmemeleri gibi pek çok nedenle ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ise neredeyse imkansız.

Hatay’da yaşadıkları evin yıkılması sonrası Başiskele Yeniköy’de yaşayan akrabalarının yanına gelen Hamit Musa kalp hastası ve çalışamaz durumda, Hatay’da köyde yaşadıkları için çok masrafları olmadığını belirten Musa “Yaşadığımız ev eskiydi, yandaki bina üstümüze yıkıldı kendimizi dışarı zor attık. 3 gün bekledik ve sonra buraya akrabalarımızın evine geldik. Kalacak yere ihtiyacımız var en acil ihtiyaç bu çünkü ev bulamıyoruz. Sadece 1000 lira para alıyorum, şehirde bununla geçinmemiz mümkün değil” diye konuştu.

“BARINMA KONUSUNDA BİR ŞEY YAPAMIYORUZ”

Hamit Musa ve ailesinin bir yere yerleştirilmesi ve göçmenler için nasıl bir prosedür işletildiğini öğrenmek üzere aradığımız Kocaeli İl Göç İdaresi yol izin belgelerinin verilmesinin ardından kaymakamlıklara ve belediyelere başvurabileceklerini söyledi. Bunun üzerine görüştüğümüz Başiskele Kaymakamlığı ise Kızılay ve AFAD’ a yönlendirdi. Kızılay Kocaeli İl Müdürlüğü’nde görüştüğümüz yetkili ise “Yol izin belgesiyle geldikleri takdirde ellerimizdeki imkanlar doğrultusunda yardım sağlıyoruz ama barınma konusunda bir şey yapamıyoruz” dedi.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz 22 Şubat’ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda deprem bölgesinden gelen 28.369 vatandaşın barınma ihtiyacının Valilik koordinasyonu ile sağlandığını duyurdu. Deprem bölgesinden Kocaeli’ ye gelen ve barınma ihtiyacı karşılanan kişilerden ne kadarının geçici koruma altındaki mülteciler olduğu ise belirtilmedi.

ÖNCEKİ HABER

Gülşen'in yargılandığı davada savcı hapis cezası istedi

SONRAKİ HABER

Hatay'da 4.4 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa