02 Mart 2023 15:46

Hazineden müteahhite milyarlar aktı

Dolarla garanti verilen otoyol, köprü ve tüneller için müteahhitlere ödenen garanti ödeme tutarında 2022 bilançosu ortaya çıktı.

Fotoğraf: İbrahim Aktaş/AA

Paylaş

Dolarla garanti verilen otoyol, köprü ve tüneller için müteahhitlere ödenen garanti ödeme tutarında 2022 bilançosu ortaya çıktı. Toplam bütçesinin yüzde 26,6’sı gelir garantili ödemeler için kullanılan Karayolları Genel Müdürlüğünün kasasından müteahhitlerin cebine bir yılda 36 milyar TL girdi. Böylece sene başında 20 milyar TL olarak öngörülen başlangıç ödeneğinde yüzde 77 oranında sapma oldu.

Kamu bütçesine önemli bir yük getirdiği gerekçesiyle eleştirilen gelir garantili otoyol ve köprü projelerinin kamuya maliyetine ilişkin veriler Karayolları Genel Müdürlüğünün 2022 yılı faaliyet raporunda yer aldı. Rapora göre, bütçede “cari transferler” altında “hane halkına yapılan transferler” başlığıyla yer alan ve sene başında 20 milyar 378 milyon TL olarak öngörülen başlangıç ödeneğinin yıl sonunda 36 milyar 359 milyon TL’ye ulaştığı ortaya çıktı.

BÜTÇENİN YÜZDE 26,6’SI GARANTİ ÖDEMEYE GİTTİ

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre, böylece Karayolları Genel Müdürlüğü toplam bütçesinin yüzde 26,6’sı gelir garantili ödemeler için kullanılmış olurken, garanti ödeme bütçesinde sene başına göre yüzde 77,3 oranında bir sapma yaşandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, garanti ödemelerin döviz kuru üzerinden yapıldığını açıklamıştı. CHP Genel Başkanı Yardımcısı Ahmet Akın’ın soru önergesini yanıtlayan Karaismailoğlu, otoyol ve köprülere verilen garanti ödemelerle ilgili, “Geçiş ücretleri ile garanti ödemeleri, uygulama sözleşmesinde yer alan hükümler çerçevesinde, döviz kuru üzerinden yapılan hesaplamalar ile Türk lirası olarak uygulanmaktadır” demişti.

Karaismailoğlu, yılda dört kez garanti hesabı yapıldığı yönündeki iddiaya ise yanıt vermemişti.

YATIRIM BÜTÇESİ BEŞ KATI ORANINDA AŞILDI

Öte yandan kurum bütçesindeki sapma yalnızca gelir garantili ödemelerle sınırlı kalmadı. Karayolları Genel Müdürlüğünün yatırım bütçesini içeren sermaye giderlerine yönelik başlangıç ödeneği, sene başında 16,5 milyar TL olarak öngörülmesine karşın, bütçenin gerçekleşme tutarı, yıl sonunda 84 milyar 79 milyon TL’ye ulaştı.

Mal ve hizmet alım giderleri de 2022 başında 3,3 milyar TL olarak öngörülmüştü, ancak yıl sonunda 9,9 milyar TL olarak gerçekleşti.

Raporda, kurum bütçesindeki yıl sonu sapmalarına ilişkin şu ifadeler de dikkati çekti:

“2022 yılı sene sonu yatırım bütçesinin, sene başı yatırım bütçesine göre artış oranı yüzde 513, kuruluşun toplam bütçesinde ise sene başına göre bütçe artışı yüzde 305 olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılı sonu bütçe harcaması; sene başı bütçesine göre yüzde 303, sene sonu bütçesine göre yüzde 99,5 oranlarında gerçekleşmiştir.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'da tren faciası sonrası grev ve eylemler büyüyor

SONRAKİ HABER

Depremzedeler yerleştirilecek diye tahliye edilmişti | Öğrencilerin çıkarıldığı KYK yurtları atıl durumda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa