Sosyal tesisten çıkarılmak istenen depremzedeler tepkili: Buradan çıkmak istemiyoruz
Malatya’da Yeşilyurt Belediyesine ait sosyal tesiste kalan depremzedeler, Valiliğin çıkmalarını istediğini belirterek; Evimiz burada, konteyner kursunlar buraya çıkalım. Başka türlü gitmeyiz" dedi.
Berfin GÜLER
Malatya
Merkez üssü Maraş olan depremler sonrası Malatya’da Yeşilyurt Belediyesine ait Uğur Böceği Sosyal Tesiste kalan yurttaşların iddiasına göre valilik depremzedelere sosyal tesisi boşaltmalarını ve kendi imkanlarıyla şeker fabrikasında ve büyükşehir belediye binası yanında bulunan çadır kentlere gitmelerini söyledi. Depremzedeler ise “Biz çadır kentte kalamayız. Burası sıcak en azından. Bizi buradan çıkaramazlar. Evimiz burada, konteyner kursunlar buraya buradan çıkalım. Başka türlü buradan gitmeyeceğiz” dedi.
“TOPLANMA ALANINDAN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR”
Görüştüğümüz depremzede Ayten Teyze,evine giremediğini, buranın toplanma alanı olduğunu ve çıkmayacaklarını söyledi. Yetkililerin burayla ilgilenmediğini söyleyen Ayten: “Benim evime iyi dediler. Ama ikinci depremden sonra devlet ‘evlere girmeyin’ dediği için evime giremiyorum. Ben nereye gideyim sen bana söyle. Devlet 3 ay olağan üstü dedi mi? Dedi. Madem olağan üstü hal var, ben buraya sığındım, şimdi nereye gideyim? Benim evime yakın burası. Şeker Fabrikası ve belediye binasının yanındaki çadır kentlere gidin diyorlar. Ben orada ne yapayım? Nasıl gideyim? Madem bizi buradan çıkarmak istiyorlar, buraya çadır kursunlar orada kalalım” dedi.
Depremden sonra yetkililerin buraya gelmediğini söyleyen Ayten: ”Buraya sadece 2 defa yetkili geldi. O da bir şey yapmadı. Burada sadece yemek verildi. 24 gündür duş almadık. Hijyene dair hiçbir şey yok. Ne iç çamaşırı dağıtıldı ne başka bir şey. Burası sağlıklı değil ama çadırlarda da şartlar iyi değil. Yatalak hastalar var burada. Çadırda nasıl yaşasınlar? Dün ayakkabı dağıttılar, onu da herkes almadı. Yetkililer gelsin buraya” diye tepki gösterdi
Bir diğer depremzede ise:” Benim 5 evim vardı,5’i de yıkıldı. Kalp şeker tansiyon hastasıyım. Burada daha fazla hasta olabilirim ama napayım imkanım yok. Evime ağır hasar verdiler girmeyin diyorlar. Ben nereye gideyim?”dedi.
“ANNEM HİPERTANSİYON HASTASI, ÇADIRDA KALAMAYIZ”
Başka bir depremzede ise şunları söyledi: ”Benim annem hipertansiyon hastası günde 4 insülin vuruluyor. Babamda nefes darlığı var. Ben bunu çadıra nasıl götüreyim? Nasıl böyle bir şey olabilir? Annem ayakta duramıyor. En azından insülin dolaba koyuyoruz burada. Ben ne yapabilirim? Burada kalmak istiyorum. Çaresiziz. Böyle bir vicdansızlık olmaz”
Diğer depremzede ise: ”Burada herkes birbirini tanıyor bir dayanışma var. Evimize yakın olduğu için evimizi kontrol ediyoruz hırsız var mı yok mu diye. Buradan gitmek istemiyorum. Çadır kuruluyorsa burada kurulsun. Burada kalalım. Yine bir dayanışma içerisinde olalım” dedi.