02 Mart 2023 21:26
Son Güncellenme Tarihi: 03 Mart 2023 01:09

Ankara altılı masa toplantısı sonrası hareketlendi

Altılı masanın toplantının ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, milletvekilleri, divan başkanlığı üyeleri, başdanışmanları ve yetkili kurullarıyla bir araya geldi.

Fotoğraf: İYİ Parti

Paylaş

Millet İttifakı'nı oluşturan altı partinin genel başkanları 12. kez bir araya geldi. Yapılan açıklamada cumhurbaşkanı adayı ve geçiş sürecindeki nihai kararın pazartesi günü açıklanacağı duyuruldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in milletvekilleri, divan başkanlığı üyeleri, başdanışmanları ve yetkili kurulları ile bir araya geldi. 

TOPLANTI 6 SAAT SÜRDÜ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu 12. kez bir araya geldi. Bir yıl önce “altılı masa” adıyla yola çıkan ittifak, 10 Mart’ta ilan edilmesi beklenen seçim takvimi öncesinde cumhurbaşkanı adayı ve geçiş sürecini ele aldı. Saadet Partisi Genel Merkezi'nde yapılan toplantı 6 saat sürdü. Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş süreci ve ittifakta yer alan partilerin hangi pozisyonda iktidar ortağı olacağı gibi temel başlıkların ele alındığı belirtilen toplantının ardından çok kısa bir açıklama yapıldı.

AÇIKLAMADAKİ TARTIŞMA: İSİM BELLİ Mİ DEĞİL Mİ?

Altı genel başkanının yaptığı ortak açıklamada, "Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz. Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrası nihai açıklamayı 6 Mart 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşmak üzere Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz" denildi.

Açıklamanın kısa ve dikkatli bir dille yazılması nedeniyle, basında her kelime neredeyse tek tek tartışıldı. Açıklamada ortak aday isminin değil, bu konuda “ortak anlayışın” belirlendiği yönündeki sözler farklı yorumlara neden oldu. Nihai kararın pazartesi kamuoyuyla paylaşılacağının belirtilmesi adayın da o gün açıklanacağı, partilerin yetkili kurullarını bilgilendireceği ve 6 genel başkanın yeniden bir araya geleceği kararı alınması ise aday konusunda anlaşılamadığı olarak değerlendirildi.

KILIÇDAROĞLU İSMİ MASADA

Fakat her ne kadar toplantı öncesinde ortak cumhurbaşkanı adaylığı için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’ın isimleri gündeme gelse de adaylığını net olarak açıklayan Kılıçdaroğlu masadaki en güçlü isim. İyi Parti içerisinde Kılıçdaroğlu’nun adaylığına yönelik itirazların son altılı masa toplantısına yansıdığı belirtilirken, diğer partilerin herhangi bir itirazda bulunmadığı belirtiliyor.

İYİ PARTİ’DE GECE TOPLANTISI

Saadet Partisi’ndeki toplantıdan ayrılan genel başkanlara gazeteciler soru yöneltti. Ancak Kılıçdaroğlu, “Aday mısınız” sorusunu yanıt vermezken, Temel Karamollaoğlu ve Ali Babacan Pazartesi gününe işaret etmekle yetindi.

Genel Başkan Meral Akşener, milletvekilleri, divan başkanlığı üyeleri, başdanışmanları ve yetkili kurulları ile saat 22.30'da partisinin ek binasında bir araya geldi.

Toplantı öncesi Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. "İsim konusunda bir uzlaşı var mı?" sorusunu, Tatlıoğlu, "İsmi konuşmadık. Henüz bir şey konuşmadık" şeklinde yanıtladı. "Genel Başkandan size bu yönde bir şey geldi mi?" sorusu üzerine Tatlıoğlu, "Şu an itibarıyla hiçbir bilgi yok. Sayın Genel Başkan bu paylaşımı yapacak. Türkiye için ne iyiyse, Türkiye'nin bu tek adam sisteminden çıkışı için ne uygunsa onu yapacağız." dedi.

İL BAŞKANLARI İLE TOPLANTI YAPACAK 

İYİ Partinin 81 il başkanını yarın Ankara'ya İYİ Parti Genel Merkezi'ne çağırdığı belirtildi. Tatlıoğlu, "Bütün konularda Başkanlık Divanımız, milletvekillerimiz, Genel İdare Kurulu üyelerimiz, yarın il başkanlarımız, cumartesi günü geçmiş dönem il başkanlarımız ve yine milletvekillerimizin hepsiyle beraber toplanıp bir karar vereceğiz. Milletimiz için çok iyi olacak." değerlendirmesinde bulundu.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta altılı masanın son toplantısında cumhurbaşkanı adayı üzerinde bir mutabakat sağlanmadığını söyledi. Usta, "İsimler konuşulmuş ama bir isim üstünde uzlaşılmamış diye düşünüyorum. İsim havuzu oluşmuş olabilir" demişti.

İYİ PARTİLİ DİKBAYIR, "MİLLET 5'TEN BÜYÜKTÜR" TWEETİNİ SİLDİ

İYİ Parti Mali İşler Başkanı, Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır "Millet 5'ten büyüktür" yazdı, sonra da sildi.

 

İYİ Parti Kurucular Kurulu üyesi, Denizli Milletvekili Yasin Öztürk de, sosyal medya hesabından "Apoletlerini sök dedik sana…" diye yazdı.

Toplantının ardından CHP'li vekiller sosyal medya hesaplarından Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Başlıyoruz, başlıyoruz, başlıyoruz" dediği videoyu paylaştılar. Ancak bir süre sonra bazı vekiller söz konusu paylaşımlarını sildiler.

4 PARTİ BAŞKANINDAN İLK AÇIKLAMA

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu görüşmenin ardından sosyal medya hesabında "Ortak bir anlayışla mutabakata vardığımız değerli genel başkanların her birine teşekkür ediyorum" paylaşımını yaptı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu toplantının ardından yaptığı paylaşımda "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak anlayışa ulaştık. Bu süreci ilk günden bugüne büyük bir gayretle yürüten başta ev sahibimiz sayın Karamollaoglu olmak üzere tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da "Aziz Memleketimizde her bir vatandaşımız için huzuru, refahı, adalet ve demokrasiyi üretme kararlılığı, "devlet" olma bilinci ve kazanmak inancı ile ortak bir iradeye sahibiz. Ev sahipliği dolayısıyla Saadet Partisi Genel Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu'na ve bu kararlılığı, bilinci, inancı paylaşan Sayın Genel Baskanlara teşekkür ediyorum." dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise paylaşımında "Ülkemiz için hayırlı olsun. Toplantımıza ev sahipliği yapan Sayın başta olmak üzere tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU: BİRLİK VE BERABERLİK ÖLÜMDEN BAŞKA HER ŞEYİ YENER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Birlik ve beraberlik; ölümden başka her şeyi yener." Toplantımıza ev sahipliği yapan Sayın Temel Karamollaoğlu başta olmak üzere tüm genel başkanlara teşekkür ederim." dedi.

KILIÇDAROĞLU YARIN TİP VE SOL PARTİ İLE GÖRÜŞECECEK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MYK üyeleri ile bir araya gelecek. CHP liderinin toplantıyı saat kaçta yapacağına dair bilgi verilmezken, Kılıçdaroğlu'nun 3 Mart'ta saat 13.30'da SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen ile, saat: 14.30'ta Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ile görüşeceği belirtildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: Şimdi dayanışma zamanı

SONRAKİ HABER

Genç Kızılay Başkan Yardımcısı Furkan Özdemir'in özgeçmişi gündem oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa