“Çökmelerin sayısı hayret verici”: Türkiye’deki deprem enkazı 2010 Haiti felaketinin 10 katı
BM Kalkınma Programı tahminlerine göre Maraş merkezli depremler Türkiye’de, 2010 Haiti felaketinin 10 katı enkaz oluşturdu: "Yeni binalar arasında bu tür çökmelerin nadir görülmesi gerekir."

Fotoğraf: Kadir Kemal Behar/AA
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) tahminlerine göre, şubat ayında Türkiye ve Suriye’yi vuran Maraş merkezli depremler Türkiye’de yaklaşık 100 milyon metreküp enkaz oluşturdu.
Washington Post’un haberine göre bu depremler, 2010 yılında Haiti’yi yerle bir eden depremin 10 katı kadar enkaza sebep oldu. Enkazı temizleme çalışmaları devam ediyor.
Haiti'nin güneyinde, 2010 yılında meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde 316 bin kişi yaşamını yitirmişti.
Ağırlıklı olarak beton, çelik ve diğer yapı malzemelerinden oluşan enkaz, başkent Ankara'nın yaklaşık yarısını bir metre derinliğinde bir moloz yığınıyla kaplamaya yetecek büyüklükte.
ABD yönetiminin tahminlerine göre bu hacim Katrina (76 milyon metreküp), Sandy (11 milyon metreküp) ve Harvey (9 milyon metreküp) kasırgalarının enkazını da geride bırakıyor.
"YENİ BİNALARDA BU TÜR ÇÖKMELER NADİR GÖRÜLMELİ"
ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) Deprem Bilim Merkezi Direktörü Christine Goulet, Washington Post’a yaptığı açıklamada, yüksek şiddetli depremler dizisinin ve etkilenen bölgelerdeki yapıların kırılganlığının yüksek hacme katkıda bulunduğunu söyledi.
Şubat ayındaki deprem, 1939’dan bu yana Türkiye’yi vuran en şiddetli depremdi. Goulet, “Çökmelerin sayısı hayret verici” dedi.
“Bir şehir bir günde inşa edilmez. On yıllar boyunca farklı bina kodları altında ve farklı inşaat uygulamalarıyla inşa edilen binaları içerir” diyen Goulet, böylesine güçlü depremlerde bazı binaların çökmesi beklenirken, özellikle yeni inşa edilen binalar arasında bu tür çökmelerin nadir görülmesi gerektiğini söyledi.
Etkilenen bölge, ev ve işyerlerinin yanı sıra kültürel miras alanları bakımından da zengindi. UNDP’nin Türkiye temsilcisi Louisa Vinton, “Açıkta kalan bu alanları korumak ve molozlarla karıştırmamak için acil önlem gerekiyor” dedi. Kuruluş, temizleme çalışmalarına yardımcı oluyor.
Vinton, “Bunu enkaz yönetimi olarak tanımlamak çok hassas. Bunlar insan hayatları, insan hayalleri ve insan anıları. İnsanlar birkaç saniye içinde her şeylerini kaybettiler” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et