Aliağa’da köylüler atık bertaraf tesisi bilirkişi toplantısında şirkete tepki gösterdi
Aliağa Yukarı Şehitkemal Köyünde yapılması planlanan cüruf bertaraf tesisi bilirkişi incelemesinde köylüler, “Atık bertaraf tesisini istemiyoruz, izin vermeyeceğiz” dedi.
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir’in Aliağa’nın Şehitkemal Köyünde (mahallesi) Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm AŞ tarafından yapılması planlanan Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık Bertaraf Tesisi Projesi’nin bilirkişi incelemesi Yukarı Şehitkemal Mahallesi Akçekese mevkiinde gerçekleştirildi.
Bilirkişi incelemesinde köylüler, “Atık bertaraf tesisini istemiyoruz. Su kaynaklarımızın, zeytinlerimizin, toprağımızın kirletilmesine izin vermeyeceğiz” diyerek, tepkisi gösterdi.
ÇED RAPORUNA İTİRAZ
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Yukarı Şehitkemal ve çevre köylerde çevre zarar analizi yapılmadan, ÇED sürecine ilişkin itirazları dikkate almadan, bölgenin içme sularının, göletlerinin, bal ormanlarının, zeytinliklerinin nasıl kirleneceği araştırılmadan Ekovar Çevre Grup Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık Cüruf Bertaraf Tesisi Projesi ÇED raporunu onaylanmıştı.
Foça Ilıpınar’da bulunan cüruf alanının kapasitesinin dolması sebebi ile kapatılan tesisin Aliağa Şehitkemal Akçakise mevkiine taşınmasına karşı yöre halkı ve Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) ÇED raporuna karşı dava açılmıştı.
“ONLAR PARA KAZANACAK DİYE BİZLERİN ÖLMESİ Mİ GEREK?”
Yapılacak tesisle birlikte Batı Ege ve Güney Marmara bölgesinde 7 ilin endüstriyel atığının Aliağa'ya getirilecek olmasına tepki gösteren yöre halkı, “Bu bizim için daha çok kanser, daha çok ölüm anlamına geliyor. O yüzden bu projeyi de birlikte durduracağız” dedi.
Aliağa Samurlu Mahallesi Muhtarı Fikri Narşap, “Bizim buralarda zeytinlerimiz var, hayvanlarımız otlamakta. Burası 5 köye yakın bir bölge ve tesisin kurulması hepimizi etkileyecek. Fabrikalar yerleşim yerlerinden uzak yerlerde bu işi yapsınlar. Onlar para kazanacak diye bizlerin ölmesi mi gerekiyor? Buraya gelip zeytin, çam ağacı diksinler” dedi.
“BİZ BURANIN ZEHİR DEPOSU OLMASINI İSTEMİYORUZ”
Aşağı Şehirkemal Muhtarı Ayşe Algül ise, “Biz buranın zehir deposu olmasını istemiyoruz. 5 köy burada hayvanlarını otlatıyor. Biz topraklarımızın, sularımızın zehirlenmesini istemiyoruz. Burada doğal yaşam var, yabani hayvanlar var. Tencerede taş mı demir mi kaynatacağız?” diye sordu. “Bizim daha fazla fabrikaya değil ormanlara ihtiyacımız var” diyen Algül, bilirkişi raporunun da köylüler için olumlu sonuçlanmasını istediklerini söyledi.
Dava ilişkin kısa bilgi veren Avukat Berna Babaoğlu Ulutaş da “Tesis yapıldığı takdirde yer altı ve yer üstü sulara zarar verecek, hava kirliğini arttıracak, buradaki halkın geçim kaynağını kirletecek ve engelleyecek olacak Ekovar’ın bu tesisinin iptali için davamızı takip ediyoruz” dedi.
“TESİSİ YAPTIRMAYACAĞIZ”
Mahalleli Elvan Tosun ise, “Tesisi istemiyoruz. Zehirlenmeye hiç niyetimiz yok” diyerek tepkisini dile getirdi. Yukarı Şehirkemal Muhtarı Kasım Ercan da “Biz bu tesisi yaptırmayacağız. Halk her zaman zenginlerden ve çıkarlardan daha büyüktür” diye konuştu.