03 Mart 2023 14:40
Son Güncellenme Tarihi: 03 Mart 2023 19:30

Yunanistan’da tren faciasının ardından grev ve eylemler sürüyor: Gençler sokakta

Yunanistan’da çok sayıda öğrenci dahil en az 57 kişinin ölümüne sebep olan tren faciasına duyulan öfke dinmiyor. Ulaştırma Bakanı'nın istifa ettiği ülkede öğrenciler pek çok kentte eylemde.

Fotoğraf: 902.gr

Paylaş

Yunanistan’da aralarında çok sayıda öğrencinin de bulunduğu en az 57 kişinin ölümüne sebep olan tren faciasına duyulan öfke dinmiyor. Perşembe günü iş bırakan demir yolu işçileri bugün grevlerine devam etti. Öğrenciler ise belli başlı şehirlerin tümünde kitlesel protestolar düzenledi.

Ölenlerin arasında çok sayıda öğrenci bulunması nedeniyle ülke genelinde okullarda öğrenciler anma ve protesto etkinlikleri yaptılar. Okullardaki anmaların yanı sıra kitlesel protestolar kentlere damga vurdu. Sabah saatlerinde bazı lise ve ortaokulları işgal eden öğrenciler, gösterilere çağrı yaptı. Birçok kentte yüzlerce öğrenci öğle saatlerinde sokağa çıkarak yürüyüşler düzenledi.

KATLİAMIN YAŞANDIĞI KENTTE KİTLESEL EYLEMLER YAPILDI

Tren katliamının yaşandığı Tembi bölgesinde öğrenciler kalabalık bir protesto düzenledi. Eylemde katliamın tüm sorumlularının hesap vermesi istendi.

Aynı bölgedeki Karditsa kenti tren istasyonunda da protesto gösterisi düzenlendi. Gösteriye katılanların çoğunun genç olması dikkat çekti.

ATİNA’DA MECLİSE YÜRÜDÜLER: BİZİM ÖLÜLERİMİZ, SİZİN KÂRLARINIZ

En büyük gösterilerden bir diğeri de başkent Atina’da yapıldı. Kentteki pek çok üniversite ve orta dereceli okul işgal edildi. Okullardan çıkan öğrenciler, Propilya meydanından bir araya geldi; çok sayıda pankart ve dövizler eşliğinde sloganlar atarak meclise yürüdüler.

Atılan sloganları içesinde “Ölülerin sesi olacağız”, “Bizim ölülerimiz, sizin kârlarınız”, “Kaza değil katliam” sloganları dikkat çekti.

OKUL BAHÇELERİNDE ÇANTALARINI DİZEREK YAZDILAR: “YAVRUM VARINCA BENİ ARA”

Ülke genelinde birçok okulda öğrencilerin çantaları dizerek “katiller” gibi yazılar yazdı. Atina’da bir lisede öğrencilerin yazdıkları duygusal yazı ise tren katliamının yarattığı acıyı öfkeye dönüştüren türdendi: “Yavrum varınca beni ara”

Bu ifade, tren faciasının sorumlularından hesap sorulan eylemlerin çoğunda ve okullarda pankartlarda da kullanıldı.

PAZAR GÜNÜ DE KİTLESEL GÖSTERİLERİN OLMASI BEKLENİYOR

Kitlesel eylemler Selanik, Kardiça, Larisa kentlerinde ve adalarda da yapıldı. Edinilen bilgilere göre sendikalar, öğrenciler, demokrasi güçleri pazar gününe de kitlesel gösteriler yapmaya hazırlanıyor.

Bugünkü eylemlerde gençlerin yüzünden de okunan hesap sorma kararlılığı, eylemlerin yayılarak devam edeceğini gösteriyor.

DEMİR YOLU İŞÇİLERİ GÖRÜŞME İSTİYOR

Atina-Selanik seferini yapan ve içinde 350’den fazla kişinin bulunduğu yüksek hızlı yolcu treni salı gecesi Tembi bölgesinde bir yük treniyle kafa kafaya çarpışmıştı. “Federasyon yıllardır alarm zillerini çalıyor, ancak hiçbir zaman ciddiye alınmadı” diyen demir yolu işçileri sendikası, kazadan sonra böyle bir trajedinin bir daha yaşanmamasını sağlamakla görevlendirilen yeni Ulaştırma Bakanı ile bir görüşme talep etti.

Kathimerini gazetesinin haberine göre, sendika, güvenlik protokollerinin uygulanması için net bir zaman çizelgesi istediğini açıkladı. (Atina/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hülya Şellavcı Yeğin'i öldüren sanığa, ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıla kadar hapis talebi

SONRAKİ HABER

Mersin'de 59 okul boşaltıldı, 16'sı için yıkım kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa