03 Mart 2023 17:00

Siyaset Bilimci Cangül Örnek: Masadan çıkan sadece çıkar çatışması oldu

“20 yılda iktidarın hiçbir şekilde hazırlanmadığı bir depremde on binlerce insanını kaybetmişken, her alanda büyük bir çöküntü gözleniyorken, masadan çıkan sadece çıkar çatışması oldu.”

Fotoğraf: Aytaç Ünal/AA

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Siyaset Bilimci Doç. Dr. Cangül Örnek, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in masaya ağır suçlamalar yöneltip Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ı aday olmaya çağıran açıklamasını Evrensel'e değerlendirdi.

“Altılı masanın baştan beri sorunu, sağcılar toplamından ülkenin geleceği için bir araya gelinebileceği yanılgısıydı” diyen Örnek, şöyle devam etti:

“Bir tarafta ülkücüler, diğer tarafta ılımlısından Milli Görüşçüsüne İslamcılar. Hepsinin tek ortak yanı piyasacı bir ekonomi modeli üzerinde anlaşmalarıydı. Buradan ülke insanının özlemini duyduğu, kamusal faydayı esas alan bir program çıkmayacağını görüyorduk. Yan yana gelişin özü, iktidarın nimetlerini paylaşma arzusuydu. CHP dışındaki partilerin, özellikle İYİ Partinin öne çıkmasını sağlayan ve onlara bu gücü bahşeden de yine CHP oldu. Altılı masa diye bahsettiğimiz yapı, bir sağ koalisyondu. Şimdi de altılı koalisyon çıkar çatışması yüzünden çöktü.”

"ÇOK YAZIK"

Bu çöküşün sıradan bir tarih diliminde gerçekleşmediğine de dikkat çeken Örnek, “Türkiye tarihin en büyük ekonomik krizinden geçerken, 20 yılda iktidarın hiçbir şekilde hazırlanmadığı bir depremde on binlerce insanını kaybetmişken, her alanda büyük bir çöküntü gözleniyorken masadan çıkan sadece çıkar çatışması oldu. Çok yazık" dedi.

"HALK İÇİN DUYULAN BİR KAYGI ARAMAK NAFİLE"

Örnek, devamında şunları kaydetti:

"Meral Akşener’in dayatmasının ve AKP’ye can suyu olan bu adımının gerisinde ulvi bir amaç, siyasi bir ilke, halk için duyulan bir kaygı ya da gerçek bir seçim başarısı aramak nafile. Çok açık. Baştan beri Mansur Yavaş’ı hazır tuttuklarını düşünüyorum. Yavaş’ın hiçbir şey söylemesi, ama Meral Akşener’in bu açıklamasından iki gün önce ilk kez konuşup aday olacağını açıklaması da bunu gösteriyordu. Gelmekte olanın geldiğini herkes gördü. Yaptığı açıklama da aynı yöne işaret ediyor. İsim olarak Ekrem İmamoğlu’nun ismini zikretse de İmamoğlu’na çıkarılan yasal engeller nedeniyle bu açıklama fiilen sadece Mansur Yavaş’ı aday gösteriyor.”

"BU SİYASET YAPMA BİÇİMİ KABUL GÖRDÜĞÜ SÜRECE…"

Örnek değerlendirmesini, “İşin kötü tarafı, halkı buna razı hale getirdiler. Halk, kendisi için bir şey istemeyi bıraktı. Siyaset kurumundan oyu karşılığı vaat bile istemez hale geldi. 'Yeter ki gitsinler' dediğinizde, bu kapana kendinizi kapatmış oluyorsunuz. Bu kapan ne yazık ki her seferinde halkı esir alıyor. Buradan çıkmadığımız sürece, bu siyaset yapma biçimi bu kadar kabul gördüğü sürece Türkiye’yi iyi günler beklemiyor" diyerek noktaladı. 

ÖNCEKİ HABER

Gelecek Partisi Akşener'in açıklamasının ardından aday gündemiyle yarın toplanacak

SONRAKİ HABER

Yasadışı rüzgar türbinleri | Norveç hükümeti Sami halkından özür diledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa