05 Mart 2023 10:15
Son Güncellenme Tarihi: 05 Mart 2023 16:53

Amedspor ekibi Bursaspor maçında saldırıya uğradı

Amedsporlular, Bursaspor maçı için sahaya çıktığında saldırıya uğradı. Sahaya bıçak ve mermilerin de arasında bulunduğu yabancı maddeler atıldı. JİTEM'ci Yeşil ve "beyaz toroslar" posterleri açıldı.

Twitter.com/FerhatEncu hesabının paylaştığı videodan ekran görüntüsü.

Paylaş

Amedspor oyuncularına Bursasporlu taraftar tarafında maç öncesi başlayan saldırılar, karşılaşma sırasında da, maç sonrasında da devam etti.

Amedspor, Bursaspor’la oynayacağı deplasman maçına dakikalar kala saldırıya uğradı. 14.00'te başlayan maç öncesi Amedspor sahaya çıktığı sırada çok sayıda kişi de sahaya inip Amedsporlulara saldırdı. Paylaşılan görüntülerde, tribünlerden yabancı maddeler Amedsporlu oyunculara atıldı, Bursasporlu oyuncular da Amedsporluların üzerine yürüdü.

JİTEM'Cİ YEŞİL VE "BEYAZ TOROSLAR" POSTERLERİ AÇILDI | SÜLEYMAN SOYLU: İLGİLİ KAMU GÖREVLİLERİ AÇIĞA ALINDI

Maç başlamadan saldırılar sürerken trbünde bir grup taraftan Yeşil kod adlı JİTEM elemanı Mahmut Yıldırım'ın, 90'larda derin devletin insan kaçırmasının simgesi haline gelen "beyaz toroslar"ın ve Kurtlar Vadisi'ndeki Pala karakterinin posterleri açıldı.

Maçta durmak bilmeyen saldırıların ve açılan posterlerin sosyal medyaya yansıması ve sorumluların göreve çağırılması üzerine harekete geçildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir açıklama yaparak zafiyet gösteren kamu görevlileri ile ilgili soruşturma açıldığı ve ilgililerin açığa alındığını belirtti. Soylu, "Bursa’daki futbol müsabakasında, futbol seyrinin dışındaki görseller kabul edilemez ve spor ile bağdaştırılamaz. Bu görsellerin stada sokulmasında zafiyet gösteren kamu görevlileri ile ilgili soruşturma başlatılmış ve ilgili kamu görevlileri açığa alınmıştır." ifadelerini kullandı.

SAHAYA YABANCI MADDE YAĞMURU: BIÇAK VE MERMİ DE ATILDI

Diğer yandan Amedsporlulara yönelik saldırılar bir süre sonra durduruldu ve sahadaki yabancı maddeler toplandı. Maçın başlaması için hazırlıklıklar tamamlandı.

Amedspor'a yönelik deplasman yasağı nedeniyle tribünler sadece Bursaspor taraftarı ile doldu. Maçın başlaması öncesinde sahaya yabancı madde atılması son buldu. Ancak oyuncular santra için toplandıklarında yine sahaya yabancı madde yağdı. Birkaç dakika geç başlayan maçın ilk dakikasında oyun defalarca Amedspor kalecisi Cantuğ Temel'e doğru çok sayıda yabancı madde atıldı, maç defalarca durakladı. Maddeler iki kez Cantuğ Temel'e isabet etti.

Maçın duraklatıldığı anlardan birinde yan hakem fırlatılan maddelerden biri olan kesici aleti hakeme gösterdi. Amedspor yöneticileri de sahaya atılan mermileri görüntüledi.

MAÇ 2-1 BİTTİ, SON DÜDÜKLE "YABANCI MADDE YAĞMURU" YENİDEN BAŞLADI

Öte yandan adeta sahayı kaplayan yabancı maddelerle devam eden maçta Bursaspor, 27'nci dakikada Çağatay Yılmaz'ın golü ile 1-0 öne geçti.

Yabancı madde atılması ikinci yarıda seyrekleşti. İlk yarının 1-0 bittiği maçın 80'inci dakikasında ise Enver Cenk Şahin'in golüyle Bursaspor farkı 2'ye çıkardı.

Amedspor ise Gürkan Öztürk'ün 88'inci dakikadaki golü ile durumu 2-1 yaptı. Bu skorla biten maçta kapanış düdüğü çalar çalmaz sahaya yabancı madde yağmuru yeniden başladı.

SOYUNMA ODASINDA FİZİKİ SALDIRI SÜRDÜ

Amedspor Kulübü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Maç sonunda soyunma odası koridorlarında Bursaspor Özel Güvenlik Amiri, kulüp personelleri ve emniyet görevlileri tarafından futbolcularımıza fiziki saldırı gerçekleşti. Saldırı anlarından kayıt alınabilen görüntüler." diyerek paylaştı.

OTEL ÖNÜNDE IRKÇI PROVOKASYON YAŞANMIŞTI

Olaylar dün gece Amedpor kafilesinin karşılaşma için geldiği Bursa’da kaldıkları otelde önünde başlamıştı.

İkinci Lig Beyaz Grup'ta mücadele eden Amedspor, Bursaspor’la oynayacağı karşılaşma öncesi dün gece Bursa’da bir otelde konakladı. Amedspor oyuncularının kaldığı oteli öğrenen çok sayıda kişi otelin önüne gelerek ırkçı sloganlar attı, Mehter Marşı çaldı. Otelin önünde çok sayıda meşalenin yanı sıra, alev ve ses saçan patlayıcıların patlatılması dikkat çekti.

GARO PAYLAN "VALİNİN MAÇTA GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAĞINDAN ŞÜPHE DUYUYORUM" DEMİŞTİ

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Amedspor’a karşı Bursa’da dün gece geç saatlere kadar süren ırkçı gösterileri engellemeyen Valinin bugünkü maçtaki güvenliği sağlayacağından ciddi şüphe duyuyorum. Aklı selim bir yetkili kaldıysa göreve çağırıyorum" diye seslenmişti.

Amedspor’un gece otel önünde maruz kaldığı provokatif girişime dair görüntüler birçok sosyal medya hesabında paylaşılırken, ırkçı söylemlere tepkiler de arttı. #Amedsporyalnızdeğildir etiketi Twitter gündeminde üst sıralarda yer almıştı.

DİYARBAKIR BAROSU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Diyarbakır Barosu, otele giderek onlara küfür, tehdit ve hakaretlerde bulunan kişler buna karşı önlem almayan polis hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Dün gece yaşanan olaya ilişkin Amed Barosu, Amedsporlu futbolcuların katıldığı otelin önüne giden grup hakkında, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik”, “genel güvenliği kasten tehlikeye sokmak”, “hakaret” suçlarından suç duyurusunda bulundu.

Bu kişilerin kimliklerinin tespit edilmesi istendiği suç duyurusunda, işledikleri sıralanan suçlardan soruşturma başlatılması istenerek, bu kişilerin ayrıca müsabakaları izlemekten men edilmesi istendi.

Suç duyurusunda, yaşananlara müdahale etmeyen polisin “6222 sayılı Sporda Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un 1. Maddesi hükmü gereğince, “müsabakanın yapılacağı yere gidiş ve geliş güzergâhlarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesiyle görevli olduğu hatırlatarak, kolluk amiri ve kolluk görevlilerinin “görevi kötüye kullanma suçunu işlediği” kaydedildi.

EMEP İL ÖRGÜTÜ: ÖNLEM ALMAYANLAR HESAP VERMELİ, KARDEŞLİK KAZANACAK!

Saldırılara dair yazılı açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) İl Örgütü, "Kardeşlik kazanacak" diyerek olaylara göz yumanların hesap vermesini istedi.

EMEP Bursa İl Örgütü tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Bursaspor - Amedspor maçı öncesi sosyal medyada başlayan linç kampanyası bugün hem stat dışında hem de stat içinde gerçekleşmiştir. Tribünleri gererek kardeşlik duygusuna balta vuranlar hesap vermelidir. Tribünlerde ‘Hükümet istifa’ sloganlarının atılması sonrası adeta cadı avına başlayan iktidar bugün Bursaspor maçında provokasyona göz yummuştur. Sahaya atılan bıçak, mermi ve tribünlerde açılan Yeşil kod adlı JİTEM elemanı Mahmut Yıldırım'ın, '90'larda derin devletin insan kaçırmasının simgesi haline gelen 'beyaz toroslar'ın ve Kurtlar Vadisi'ndeki Pala karakterinin posterleri açılması olayı bir spor müsabakasından çıkarmıştır. 

Günler öncesinden başlayan linç kampanyasını görmezden gelen Bursa Emniyeti ve Bursa Valisi yaşanan tüm olaylardan birinci derecede sorumludur. Siyasal alana yönelik operasyonlarla tribünlere yönelik ırkçı kışkırtma arasında içsel bir bağ var. Bu rezalete yol açan bütün sorumlular görevden alınmalı. Kardeşlik duygusunu yok etmek isteyenlere karşı daha çok birleşeceğiz ve tribünlerde kardeşlik şarkılarını söyleyeceğiz. Irkçılık değil kardeşlik kazanacak."

SAHANIN HALİ FOTOĞRAFLARA YANSIDI

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tuğba Danışmaz, üç adım atlamada Avrupa Şampiyonu oldu

SONRAKİ HABER

ABD Genel Kurmay Başkanı Milley, Suriye'nin kuzeyini ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa