05 Mart 2023 16:32

"Hesap soracak gücümüz var"

8 Mart Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar Kadıköy'de düzenledikleri eylemde “hükümet istifa” diye seslendi.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel 

Paylaş

İstanbul’da kadınların bir diğer buluşma adresi Kadıköy oldu. 8 Mart Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kadın Kadıköy-Beşiktaş iskelesinde bir araya gelerek “Hesap soracak, yeniyi kuracak gücümüz var” pankartı açtı. Depremde binlerce insanın enkaz altında kalmasına tepki gösterilen eylemde “Hükümet istifa” sloganları atıldı. Deprem öncesinde önlem almayan hükümetin deprem sonrasında gereken desteği sunmayarak halkı yalnız bıraktığına dikkat çeken kadınlar, depremde yüzlerce çocuğun ailesiz kaldığını, çocukların tarikat ve cemaatlerin eşline teslim edildiğini hatırlatarak “Depremzede çocukları koruyamadınız. Hâlâ yüzlerce çocuğun nerede olduğunu bilmiyoruz. Devletin makamları bunu bilmiyoruz” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığının depremzede çocuklarla evlenilebileceği yönündeki fetvasına da tepki gösteren kadınlar, “Çocuk istismarının önünü açmaya devam ediyorlar. Bunlar bir kereden bir şey olmaz diyenler. Yaşamlarımız üzerindeki bu kuşatmayı reddediyoruz. Hayatımız bizim demekten, sömürüye karşı hayır demekten vazgeçmiyoruz. Bizleri baskı altına alan düzeninizi kabul etmiyoruz. Sanıyorlar ki biz Hatay’a, Antep’e, Adıyaman’a İstanbul’dan ses olamayız. Biz 8 Mart için, kadın mücadelesi için, dayanışmamız için buradayız” dedi.

Deprem bölgesindeki kadınların ve çocuklarının ihtiyaçlarının hatırlatıldığı konuşmaların ardından basın açıklamasını okuyan Bilge Seçkin Çetinkaya ve Esin İzel Uysal şunları söyledi: “Erkek devlet şiddetine, kadın cinayetlerine yoksulluğa, siyasal İslam’a, savaşa, doğa olaylarının katliama dönüştürülmesine, rant ve talan siyasetine karşı öfkemiz ve isyanımızla buradayız. Depremin ilk günlerinde hayati öneme sahip adımları atmayan devlet, biz kadınların deprem bölgesindeki kadınlarla kurduğu dayanışmayı engellemeye çalışıyor. Yaşamlarımız üzerinde kurulan bu kuşatmayı, tarikat ve cemaatleri, sömürü ve şiddet yuvası her alanı reddediyoruz. İktidarın savaş politikaları depremde bile durmazken militarizm, milliyetçilik ve cinsiyetçilik ile kurulu bir yaşamı bize dayatıyorlar. Bugün burada, yeniden kentlerimizi dayanışma ile inşa etmek için isyanımızla, öfkemizle bir aradayız. Biz kadınlar şiddetin ve sömürünün olmadığı eşit ve özgür bir yaşamı birlikte mücadelemizle kuracağız. Yeniyi biz kuracağız. Yaşamlarımızı biler savunacağız.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da ağır hasarlı bir bina çöktü: 1 yaralı enkazdan çıkarıldı, 1 kişi aranıyor

SONRAKİ HABER

Antepli depremzede kadınlar bir araya geldi: Birbirimize ses olalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa