06 Mart 2023 03:35

Malatya'nın Gözene köyünde yardımlar yetersiz: İhtiyaçlar için hasarlı evlere giriyorlar

Malatya Yeşilyurt'un Gözene köyünde depremin üzerinden 28 gün geçmesine rağmen ihtiyaçlar hâlâ karşılanmıyor. Köyde kalan Levent Günay, "Çadır olmadığı için kümeste, ahırda kaldık" diyor.

Levent Günay | Fotoğraf: Berfin Güler/Evrensel

Paylaş

Berfin GÜLER
Malatya

Malatya’da depremlerin üzerinden 28 gün geçmesine rağmen Yeşilyurt ilçesine bağlı Gözene köyündeki depremzedelerin ihtiyaçları karşılanmıyor. Gözene köyünde kalan Levent Günay, “Çadır olmadığı için kümes ve ahırlarda kaldık. Bize AFAD çadırı lazım, kaymakamlık branda veriyor. Köyün ihtiyacını karşılamıyor” dedi.

"İLK 4 GÜN YARDIM GELMEDİ"

Köylerinin ilk depremde hasar almadığını ama ikinci depremde bayağı tahrip olduğunu söyleyen Levent Günay, “Sarsıntı biter bitmez köy halkının ihtiyaçlarını gidermek için mücadele ettik. Köyümüze 4 gün boyunca ne devlet ne AFAD ne de yardımı geldi. Kendi imkanlarımız ile enkazdan depremzedeleri ve eşyaları çıkardık. 4.günün sonunda AFAD gelip mavi kriko verdi. Ve şöyle söyledi: “Baba-oğul enkaz altında, biz canlıları çıkaracağız siz onları çıkarın” dedi ve gitti. Bulduğumuzda sarılı bulduk, mezara da öyle gömdük. Toplamda 17 kişi hayatını kaybetti” diye konuştu.

"KÜMES VE AHIRLARDA KALDIK"

Depremin ilk günleri çadır alamayan Gözene köyündeki depremzedeler, tavuk kümeslerinde ve ahırlarda kalmak zorunda kalmışlar. Köylerinin rakımının 1200’den yüksek olmasından kaynaklı soğuk olduğunu söyleyen Günay, “İlk günler 17 çadır geldi sadece köye. Çadırlar yeterli değildi hâlâ da değil. Köy merkezinde çeşmenin yanında hayvancılıkla uğraşan abimizin ahırı vardı. Hayvanları çıkarıp, köylüleri aldı. Diğer köylüler ise tavuk kümeslerinde kaldı. Bazıları da mecbur az hasarlı evlerinde kaldılar. Gece 3-4 gibi ahırda kalan birine battaniye verdim. Hipotermi geçiriyordu soğuktan” dedi.

Gözene Mahallesi’ne yardımların gelmediğini ve bu süreçte ilgilenilmediğini ifade eden Günay, “Kimi ihtiyaçtan dolayı kıyafet çıkarmak için hasarlı evlerine giriyor. Enkaz altındaki eşyaları tabağı kaşığı çıkardık. Fırat EDAŞ iki hafta elektrik vermedi sadece sokak lambasına verdiler. Evlere verilmesini söyledik ama köyün yarısına elektrik 3-4 gün önce geldi” diye anlattı.

"DAĞITILAN ÇADIRLAR İHTİYACI KARŞILAMIYOR"

Çadırların yetersiz olduğunu söylüyor Günay. Dağıtılan çadırların da hava koşullarına uygun olmayan çadırlar olduğunu belirterek şöyle söylüyor: “Bize branda, bez gibi olan çadırlardan vermeye çalıştılar, o da bizim köyümüzün ihtiyacını karşılamıyor. Köyün rakımı yüksek olduğu için AFAD çadırına ihtiyaç var. Çok az sayıda AFAD ve Kızılay çadırı var kalanı da bez çadırlar.”

HİJYEN ÜRÜNLERİNE ERİŞİM SORUNU DEVAM EDİYOR

Hijyen ürünlerinin de yetersizliğine vurgu yapan Günay şunları söyledi: “Kadınlar, hijyen malzemeleri isterken çekiniyorlar. Bazılarına ulaştırıldı ama iç çamaşırı hâlâ büyük bir sıkıntı. Günlerdir de gelmedi. MASKİ depremin 20. günü gelip tuvalet kurdu. O da çadırların yoğun olduğu bölgede ama tuvalet ihtiyacı hâlâ devam etmekte.”

ÖNCEKİ HABER

İzmir depremi sonrası hayat mücadelesi veren kanser hastası Akçer: Çocuklarım için yaşama tutundum

SONRAKİ HABER

Havva'nın Düşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa