07 Mart 2023 04:21

Üniversiteler yüz yüze eğitim talep ediyor

İktidarın, üniversitelerde uzaktan eğitim kararına tepkiler dinmiyor. Öğrenci ve akademisyenler ise uzaktan eğitim kararına karşı yüz yüze eğitimde ısrarlı.

ODTÜ ve İTÜ’de açıklama yapan öğrenciler yüz yüze eğitim istedi. | Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

Sude ŞENER
Bilgesu KİPER

AKP iktidarının depremi bahane ederek üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi kararına üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin tepkisi sürüyor. Kararın geri çekilerek yüz yüze eğitime geçilmesi için öğrenci ve akademisyenler tarafından pek çok kampanya düzenlendi, açıklamalar yapıldı. Pandemide online eğitimin yarattığı tahribatı deneyimleyen öğrenciler, yüz yüze eğitim istiyor. Kimi üniversitelerde ise öğrenci ve öğretim üyelerinin birlikte hareket etmesi sonucunda eğitim belirli oranlarda yüz yüze ilerletiliyor.

BOĞAZİÇİ: HİBRİT EĞİTİM MÜCADELEYLE KAZANILDI

Üniversitelerde uzaktan eğitime geçildiği kararının ardından Boğaziçi Üniversitesinde Öğrenci Temsilciliği Kurulu (ÖTK) ve Kulüpler Arası Kurulda hibrit eğitim talep etme kararı alındı. Depremzedeler için KYK yurtlarının değil, oteller vb. kaynakların tahsis edilmesini isteyen kulüpler ve ÖTK imzalı metin yayımlanarak sosyal medyada kampanyalar örgütlendi. ODTÜ öğrencileri tarafından başlatılan “Yüz yüze eğitim koşulları sağlansın” başlıklı kampanyaya Boğaziçi de 32 bileşeniyle imzacı olarak katıldı. Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü tüm bu süreçlerden sonra açıklama yaparak, online eğitime karşı olduklarını ve hibrit sistem üzerine çalıştıklarını belirtti. Birkaç gün sonra da üniversite senatosunda hibrit eğitim kararı verildi. Bu süreçle beraber depremzede öğrenciler yüz yüze veya online eğitim seçme hakkına sahip oldu. Ders seçiminde de çeşitli haklar tanındı. KYK yurtlarından çıkarılan öğrenciler okul yurduna yerleştirildi. Depremzede öğrenciler isteklerine bağlı olarak online eğitim alıyor, üniversitenin geri kalanı sınıflarında, öğretim üyeleriyle yüz yüze derse devam ediyor.

İTÜ: FAKÜLTELER İNİSİYATİF KOYDU

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri de yüz yüze eğitim için seslerini yükseltti. İTÜ yönetimi açıklamalarında hibrit eğitim ifadesini kullanmadı fakat birçok fakültede dersler hibrit olarak işleniyor. Bölümlerin bazılarında teorik dersler online işlenirken laboratuvar derslerinin bir kısmı ve sınavlar yüz yüze olarak okulun son haftalarında yapılacak. Dersleri çevrim içi takip eden öğrenciler açısından kamera vb. ekipmanların yetersiz kalışı koşulları zorlaştırdı. İTÜ Jeoloji Mühendisliğinde okuyan bir öğrenci, bölümlerinde uygulama içeren derslerinin ağırlıkta olduğuna işaret ederek “Rektörlük ise vizeleri ve uygulamalı dersleri son beş haftaya yayma kararı aldı. Bu da bizi çok zor bir duruma sokuyor. Online eğitime geçilmesi doğru değil. Eve kapanmak bizi psikolojik olarak yoruyor ve dikkatimizi derslere veremiyoruz” dedi.

İÜ: ÖĞRENCİLER OKULA GİREMİYOR

İstanbul Üniversitesinde (İÜ) de derslerin online yapılacağına ilişkin bir açıklamaya öğrenciler tepki gösterdi ve 46 kulüp-topluluk ortak bir açıklaması gerçekleştirdi. Pandemide online eğitimin verimsiz olduğunu deneyimleyen öğrenciler ve akademisyenler en azından eğitimin sınıfta hibrit yapılmasını talep ediyor. İÜ’de bazı akademisyenler inisiyatif alarak derslerini hibrit yapacaklarını açıklamışlardı ancak üniversite yönetiminin müdahaleleri nedeniyle dersler yüz yüze yapılamadı. Hatta fakültelerin bir kısmının kapıları kitlendi, fiili olarak yüz yüze eğitim verilmesinin önüne geçildi. 2 Mart’ta okula girmeye çalışan öğrenciler “tadilat” gerekçesiyle okula alınmadı.

ODTÜ: YÜZ YÜZE EĞİTİM KOŞULLARI SAĞLANSIN!

Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) uzaktan eğitim kararı öğrenciler ve akademisyenlerin tepkisiyle karşılaştı. Öğrenciler, yüz yüze eğitim talebiyle üniversiteler arası imza kampanyası, sosyal medya kampanyaları başlattı. ODTÜ öğrencileri tüm ülkeden 487 bileşenin imzacı olduğu bir imza kampanyasını örgütledi. Akademisyenlerin bir kısmı bölümlerde yüz yüze eğitim istediklerini belirten metinler yayımlarken, Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği de uzaktan eğitime karşı rektörlük önünde cübbeleriyle eylem yaptı. Bu açıklamaların tamamı, uzaktan eğitimin nitelikli olmadığına ve üniversitenin yüz yüze eğitimi gerçekleştirebilecek olanaklara sahip olduğuna işaret ediyordu. Okulun olanaklarının öğrencilere açılması ve ODTÜ öğrencilerinin yurtlarda kalma hakkı için düzenledikleri eylemler kazanımla sonuçlandı. Kütüphanenin çalışma saatleri uzatıldı, hafta sonu da kullanıma açıldı. Akademisyenlerin bir kısmı dersleri sınıflarda işlerken, bir taraftan da online eğitim vereceğini söyledi.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE DE TALEP: YÜZ YÜZE EĞİTİM

YÖK’ün online eğitim kararına karşı birbiri ardına hibrit eğitim kararı açıklayan vakıf üniversiteleri, YÖK’ün tehditleri üzerine yeniden online eğitim kararları almıştı. Bilkent Üniversitesi Rektörlüğüne rağmen akademisyenlerin bir kısmı öğrencileri sınıflara çağırarak yüz yüze eğitim yasağı kararını tanımadı. Bazı akademisyenlerse YÖK kararını bahane edip online dersi sınıfta açmamayı tercih ediyor. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde ise tıp fakültesi öğrencileri, uzaktan eğitim nedeniyle mağdur olduklarını dile getiriyor: “Uygulamalı bölüm olmamıza rağmen yüz yüze eğitim hakkından mahrum kalıyoruz.”  Medipol Üniversitesinin bütün bölümlerinin online eğitime geçildiğini duyuran kararını öğrenciler, ‘Sağlık bakanının üniversitesi bile YÖK’ün baskısına boyun eğdi’ diye değerlendirdi. Özellikle tıp öğrencileri, eğitimin yüz yüze olmamasının kendileri için büyük bir sorunlar yaratacağını düşünüyor.

‘YURT YERİNE MİSAFİRHANELER AÇILABİLİRDİ’

Depremin yıktığı kentlerden Malatya’daki İnönü Üniversitesi de uzaktan eğitime geçti. Üniversite, ders kayıt işleminin 10 Mart’ta açılacağını ve 20 Mart’ta derslerin online olarak başlayacağını duyurdu. Öğrenciler, pandemide yaşadıkları sorunları hatırlatarak okulları kapatmak yerine başka bir çözüm bulunabilirdi düşüncesinde. Öte yandan yurtlara depremzedeleri yerleştirmek yerine misafirhanelerin depremzedelere açılmasının daha mantıklı olduğunu söylüyorlar. İzmir Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi, uzaktan eğitime karşı öğrencilerin tepkili olduğunu ve seçim yaklaşırken iktidarın bu tepkiler nedeniyle kararından dönebileceği umudunu taşıdığını söylüyor.  

ÖNCEKİ HABER

Tuğçe Can’ı öldüren zanlıya ağırlaştırılmış müebbet istemi

SONRAKİ HABER

Mordoğan’da RES’lerin artışı endişe yarattı, ÇED raporu “proje alanı kuşlar için önemli” diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa