06 Mart 2023 19:29

İskenderun’da merkeze yakın bir alana dökülen atıklar için uyarı: Acilen önlem alınmalı

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yöneticisi Medet Güney, enkazdan çıkan atıkların dökülmesiyle ilgili acilen önlem alınması gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İskenderun

İskenderun’da enkaz çalışmaları kimi yerde başlarken bu atıklar şehir merkezine çok yakın bir alana dökülüyor. İskenderun Cezaevi T Tipi Cezaevi’nin yakını olan, şehir merkezine ve 1. derecede tarım arazilerine oldukça yakın bölgeye boşaltılan bu atıkların yaratacağı tehlikeyi sorduğumuz Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Medet Güney, benzeri çalışmanın birçok kentte yapıldığını ve acilen önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

“TEMEL EKSİKLİK ALTYAPI ÇALIŞMASININ OLMAMASI”    

Enkaz kaldırma çalışmalarındaki moloz, harfiyat gibi atıkların şehir merkezine oldukça yakın olan, Akkent sitesine neredeyse 600 metre, Arsuz Expo alanına da 1 km uzaklıkta olan bir alana dökülmesi rüzgarın etkisiyle de kenti etkilemeye devam ediyor. Depremlerin ardından su ve barınma sorunu yaşayan halk üzerinde atıkların yaratacağı etkileri konuştuğumuz Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Medet Güney, “Aslında benzeri hataları birçok kentlerde yapıyorlar. Bunun temel eksikliği de bu afetler ve alt yapıyla ilgili bir çalışmaların olmamasından kaynaklanıyor” diyerek sözlerine başladı.

“BERTARAF TESİSİ YOK”

Bölgede yaklaşık 100 milyon metreküpten fazla inşaat atığı denilen atıkların oluştuğunu söyleyen Güney, “Normalde ne yapılması gerekiyor? Özellikle afet durumlarında bertaraf tesislerinin bulunması gerekiyordu, maalesef bunlar bulunmadığı için vahşi depolama yöntemi tercih ediliyor. Kentin belli bir uzaklığında yer seçilip atıkların ayrıştırılması gerekiyor. Çünkü bu sadece bir moloz değil, harfiyat atıkları da değil. İçerisinde organik madde, kanserojen madde gibi aklınıza gelebilecek birçok atık bulunmaktadır” dedi.

“ÇALIŞANLAR VE BÖLGE HALKI İÇİN ACİL ÖNLEM ALINMALI”

Adıyaman’da dere yatağına gömülen atıkları da örnek gösteren Güney, “Burada ise gördüğümüz kadarıyla tarım arazisi tercih etmişler. Birincisi bu atıkların içerisinde her türlü tehlikeli ve tehlikesiz atık olduğu için ne gibi sıkıntılar yaşanabilir? Bu atıkların içerisinde asbest olma ihtimali yüksek. Bunun solunması halinde kuluçka süresi 40 yıl devam ediyor ve özellikle asbeste bağlı mezotelyomaya neden oluyor. Yağışlarda da bu atıkların yeraltı sularına karışma ihtimali yüksek. Onun dışında çevrede her türlü atık olduğundan dolayı tıbbi atıklar da dahil, bölgedeki haşaret, böceklerin de gelme ihtimali var. İkinci ihtimali de patlama ihtimali yüksek olan yığıntı bunlar. Bunlarla karşılaşma ihtimali var. Çalışanlar için ve bölgedeki insanlar için de güvenlik önlemlerin alınması gerekiyor” diye konuştu.

“ORTAYA UZUN VADEDE HALK SAĞLIĞI SORUNU ÇIKACAK”

Burada yapılması gerekenlerde görevin temelde devlete ve hükümete düştüğünü ifade eden Güney, “Onların ihmalkarlığı nedeniyle bu afete dönüşmüş durumda. Bunun denetim mekanizması devlette; yıkıntıların ayrıştırılması gerek. O yığıntıyı toplayan insanların iş güvenliği kıyafetlerini giymesi gerekiyor. İnsanlar ne yazık ki göçük çevresinden uzaklaşamıyor, kamu kurumları en kısa sürede buna el atmalı. Bu tamamen devletin sorumluluğundadır. Herkesin birçok acısı var, özellikle su ihtiyacı varken yine de bunları konuşmak gerekiyor. Bu akut bir olay değil, ilerleyen zamanlarda bunun sıkıntısını yaşayacağız. Uzun vadede ciddi halk sağlığı problemi çıkacak ortaya” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İHD: Irkçı saldırılar karşısında cezasızlık son bulmalı

SONRAKİ HABER

Patronun açıkladığı zammı kabul etmeyen Kartal Halı işçileri, iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa