06 Mart 2023 21:19

Eğitim Sen Kocaeli: Tüm okulların depreme dayanıklılık raporları açıklansın

Eğitim Sen Kocaeli Şubesi kentteki tüm okulların ve kamu binalarının deprem risk analizlerinin kamuoyu ile paylaşılmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen Kocaeli Şubesi kentteki tüm okulların ve kamu binalarının deprem risk analizlerinin tüm açıklığıyla kamuoyu ile paylaşılması için açıklama gerçekleştirdi. Uğur Mumcu Parkı’nda gerçekleştirilen açıklamada Şube Başkanı Suphi Yıldırım geçtiğimiz hafta Kocaeli Valiliği tarafından il genelindeki okulların durumuna ilişkin yapılan açıklamanın endişeleri arttırdığını ve yeni soruları beraberinde getirdiğini ifade etti.

YILLARCA RİSKLİ BİNALARDA EĞİTİM ÖĞRETİM DEVAM ETTİ

Kocaeli’ de deprem riski taşıdığı için son süreçte 6 Şubat depreminden önce yıkılan okulların 2022 yılı başlarında yıkıldığını belirten Yıldırım, “Bu okullarla ilgili yapılan taramalar ise 2019-2020 -2021 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. 99 Marmara depremi felaketinden sonra yapılan hasar tespit çalışmalarından sonra uzun yıllar mevcut okulların durumu kontrol edilmemiştir. Yıkım kararları ise maalesef 2022 yılı ocak ayında alınmıştır. Yani öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bu okullarda yıllarca risk altında eğitim-öğretim gerçekleştirmişlerdir. Yine eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 2020 yılında Kocaeli Milletvekili Haydar Akar’ın soru önergesine verdiği ve Kocaeli Valiliği verilerine dayandırdığı yazılı cevapta ise Kocaeli’ de 51 okul binasının güçlendirmesinin yapıldığı yer alırken Kocaeli Valiliği açıklamasında bu sayıyı 41 olarak açıklıyor. Hala Maraş merkezli büyük depremin yıkımının yaralarını sarmaya çalışırken ve yıllardır bilim insanlarının Marmara’da gerçekleşecek büyük bir depreme halen hazırlıksız olunduğu gerçeğini ısrarla dile getirdikleri bu ortamda birbiriyle uyuşmayan sayısal verilerle yapılan açıklamalar halkımızın, hepimizin tedirginliğini daha da arttırmaktadır” dedi.

TÜM KAMU BİNALARININ TESTLERİ ŞEFFAF ŞEKİLDE PAYLAŞILSIN

Açıklamada Kocaeli Valiliği’nin paylaştığı sayısal verilerin güvenilirliği için verilen istatistiklerin hangi okullara ait olduğunu, hangi okullara hangi tarihlerde deprem dayanklılık testinin yapıldığını, Kocaeli’deki tüm okulların isimlerinin olduğu detaylı bir listeyle ve bu testlerin raporlarıyla açık olarak kamuoyuyla paylaşması gerektiği vurgulanırken; “1999 depremi sonrası güçlendirme kararı verilen pek çok okul binalarının daha sonra dayanıksız oldukları gerekçesiyle yıkıldıkları da bilinmektedir. Kocaeli Valiliği bu okulların da önceki ve sonraki test raporlarını ve detaylı gerekçeleri kamuoyuyla açık olarak paylaşmalıdır. Çünkü bu durum halihazırda güçlendirmesi yapılan okullara dair de kaygılarımızı arttırmaktadır. Güçlendirme kararı alınan okullar ne kadar güvenlidir? Bu konuda ilgili meslek örgütleriyle birlikte mi hareket edilmekte yoksa idari, mali kaygılarla mı hareket edilmektedir? Deprem riskiyle yaşayan Kocaeli’ de sorunun okul binalarıyla sınırlı olmadığı da bilinmektedir. Kocaeli genelindeki tüm kamu binalarının da detaylı olarak durumları ve süreç hakkında bir an önce şeffaf açıklama yapılmalıdır. Bu duruma dair hem Kocaeli il Milli Eğitim Müdürlüğü’ne hem de Kocaeli Valiliği’ne Eğitim sen olarak ayrıca yazılı başvurularımızı da yapmış bulunuyoruz. Yapılması gereken Kocaeli’deki tüm okulların kamu binalarının listelendiği ve her birine dair yapılması gereken deprem dayanaklılık testlerinin yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa tarih bilgileriyle ve test raporlarıyla birlikte ve alınan kararların da bilimsel dayanaklarıyla birlikte açık olarak ivedilikle kamuoyuyla paylaşılmasıdır” ifadelerine yer verildi.

(Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Twitter'daki web bağlantıları (linkler) açılmıyor

SONRAKİ HABER

Amedspor Başkan Vekili Ömer Elaldı maçta yaşananları anlattı: Düşman askeriymişiz gibi davrandılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa