Darıca'da "Depreme Hazırlık Komitesi" kuruluyor
Emek Partisi Darıca İlçe Örgütünde gerçekleşen toplantıda parti binasının bulunduğu Fevzi Çakmak Mahallesi'nde "Depreme Hazırlık Komitesi" kurulması kararlaştırıldı.
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel
Emek Partisi, Darıca İlçe Örgütünde deprem gündemli toplantı gerçekleştirdi. Beklenen Marmara depremine karşı alınacak önlemlerin ve yetkililerin atması gereken adımların konuşulduğu toplantıda, parti binasının bulunduğu Fevzi Çakmak Mahallesi'nde "Depreme Hazırlık Komitesi" kurulması kararlaştırıldı.
Toplantıya çeşitli iş kollarından işçiler de katıldı. İşçiler, mahallede yaşayan gençler ile birlikte ilk yardım ve arama kurtarma gibi eğitimler alacak, kendi ekiplerini kuracak.
Toplantıda ilk olarak konuşan Emek Partisi (EMEP) Darıca İlçe Başkanı Orhan Kaya, "Bölgemiz 99 depremini de yaşadı, hasar aldı. Şimdi Maraş depremi bize bir kez daha gösterdi ki deprem değil, binalar ve zihniyet öldürüyor. Beklenen Marmara depremi öncesi binalarımızın kontrol edilmesini istiyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışmalara başladı. Darıca Belediyesi de gerekli testleri ve onarımı ücretsiz bir şekilde yapabilir" dedi.
Ardından sözü işçiler aldı. Depremi ilk duydukları andan itibaren yaşadıklarını anlatan işçiler, depreme hazırlıklı olmanın önemine değindi. Söz alan bir metal işçisi, "Depremi duyduk, büyük bir üzüntü yaşadık. Fabrikamızdan bir grup arkadaş buradan kalktı, kendi imkanlarıyla deprem bölgesine gitti, orada insanlara yardım etmeye çalıştı, hükümetin yapamadığını yaptı. Gidemeyenlerimiz de burada çalışarak bir kaç mesaisini deprem bölgesine yardıma gönderdi, dayanışmanın önemini bir kez daha gösterdi" dedi.
"YENİ DEPREMLERE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ"
Bir petrokimya işçisi ise, "99 depremini yaşadık, onları en iyi biz anlarız. İktidar günlerce müdahale etmedi. AFAD'ın yaptığı beceriksizliği, Kızılay'ın yaptıklarını gizlemeye çalıştılar ama fabrikamızda iktidarı eleştiren çok azdı. '10 ilde deprem oldu, devlet hangisine' yetişecek dediler. İktidar hazırlıklı olmazsa tabi yetişemez. Sendikamızı da eleştiriyorum, sendika da bize deprem eğitimleri verebilir. Yeni depremlere hazırlıklı olmalıyız" dedi.
"BULUNDUĞUMUZ HER ALANDA YAN YANA GELELİM"
Deprem bölgesine gidenlerden biri olan tıp öğrencisi de yaşadıklarını anlattı. Deprem haberini alır almaz üniversitede arkadaşlarıyla beraber deprem bölgesine hareket ettiğini belirten tıp öğrencisi, "İlk iki gün devlete dair hiç bir şey yoktu bölgede. Biz elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalıştık, sonra gelip buna engel olmaya başladılar. Biz 5 kişi gittik, 150 kişiyi koordine eder durumdaydık. Günlerce orada kaldık, depremzedelere yardım ettik. Şimdi bulunduğumuz her alanda depreme hazırlıklı olmak için yan yana gelmeliyiz" dedi.
"DEPREMZEDELERLE BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ"
En son söz alan EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, barınma sorununa dikkat çekti. Sosyal konutların üretilmesi gerektiğini belirten Erkan, "Bizim devasa bir barınma sorunumuz var. İktidarların barınma sorununu çözmesi lazım. Devlet sosyal konutlar üretmelidir. Yurttaşın yaşayabileceği, hayatının sonuna kadar çok cüzi kiralar ödeyebileceği yapılar yapılmalıdır. Özellikle yoksulluk sınırının altında olan emekçiler için" dedi. Deprem bölgesiyle dayanışmaya devam edeceklerini belirten Erkan, "İhtiyaç listelerini güncelleyerek dayanışmayı sürdüreceğiz. Deprem bölgesinden gelen vatandaşlarla şehirlerimizde de dayanışıyoruz ama kendimizi devletin boşluğunu kapatan, onun eksiklerini tamamlayan bir konumda olmamalıyız. Depremzedeler ile birlikte mücadele edeceğiz" diye konuştu.
"DAYANIKLILIK TESTİ VE ONARIM ÜCRETSİZ YAPILMALI"
"Bağıra bağıra gelen bir Marmara depremi var" diyen Erkan, "24 yıl önce depremi yaşamış kentin depreme hazırlanması gerektiğini söylüyoruz. Öncelikle bütün kamu binalarının deprem direnç testi yapılmalı, yıkılması gerekenler yıkılmalı, güçlendirilmesi gerekenler güçlendirilmeli. Kamuya sorumluluklarını hatırlayacağız. Bir de imza kampanyası başlattık. Deprem dayanıklılık testleri belediyeler tarafından en acil şekilde ücretsiz olarak yapılmalı. Diyelim ki onarılması gerekiyor, bunu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile beraber yine ücretsiz olarak yapılması gerekiyor" dedi.
"GELİN DEPREM GÖNÜLLÜSÜ OLUN"
Deprem gönüllüsü olma çağrısı yapan Erkan, "Kendi söküğümüzü kendimiz dikeceğiz. 'Gelin deprem gönüllüsü olun' diyoruz. Yaşadığımız mahallede, çalıştığımız fabrikada, okuduğumuz okulda koordinasyonlar içerisinde yer alacağız. Ya biz bu enkazın altında kalırız, ya da enkazdan çıkıp çevremizdekileri kurtaracağız. İlk yardım eğitimleri alacağız, arama kurtarma için de AKUT gibi kuruluşlara talepte bulunacağız, onlardan eğitimler alacağız. Darıca İlçe Örgütümüzü bir depo haline getirebiliriz. Bu bölgenin afet kriz merkezi burası olacak. Kazması, küreği, hiltisi olacak. Biz emekçilere gelin kendi yaşamınız için kendi örgütünüzü kurun" diye konuştu. (Gebze/EVRENSEL)