07 Mart 2023 13:06

İzmir Barosu'ndan Amedspor'a yönelik ırkçı saldırıya tepki: Irkçı ve nefret söylemlerini kınıyoruz

İzmir Barosu, Bursaspor-Amedspor futbol maçında Amedspor'a karşı yapılan ırkçı saldırılara ve deprem bölgesindeki enkaz çalışmalarına dair açıklama yaptı.

Fotoğraf: DHA

Reklam

İzmir Barosu, deprem bölgesinde devam eden enkaz kaldırma işleminde ortaya çıkan asbest başta olmak üzere tehlikeli atık maddelere ve pazar günü oynanan Bursaspor-Amedspor futbol maçında Amedspor'a karşı yapılan ırkçı saldırılara ilişkin iki ayrı yazılı açıklama yayımladı.

Saldırının bir gece önceden otel önünde nefret söylemleri ile havai fişek atılarak başladığı hatırlatılan açıklamada, "Buna rağmen müsabaka öncesinde hiçbir tedbir alınmamış ve maç esnasında sahaya çıkan Amedsporlu futbolculara nefret söylemleri içerisinde tribünlerden yabancı cisimler atılmış, Amedsporlu futbolcuların yaralanmasına sebebiyet verilmiştir. Yine tribünlerde Türkiye’nin 90’lı yıllardaki karanlık dönemlerindeki faili meçhul cinayetlerin ve zorla kaybettirmelerin sembolü beyaz Toros ile Kürtlere yönelik cinayetlerin faili Yeşil kod adlı JİTEM üyesinin pankartlarının açılmasına izin verilmiştir” denildi.

"AMEDSPOR İLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ"

Tribünlerde Amedsporlu taraftara yönelik saldırıların yanı sıra futbolculara soyunma odalarında da saldırı girişiminde bulunulduğu belirtilen açıklamada, “Toplumsal barışa karşı yapılan bu ırkçı ve nefret söylemlerini kınıyor, Amedspor ile dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz. Tribünlerde hükümet istifa çağrısı yaparak demokratik hakkını kullanan taraftarlarla, futbol takımlarına siyasi iktidarın söylemleri ile ceza kesen Türkiye Futbol Federasyonunun bu yaşananlar karşısında alacağı kararı merakla bekliyoruz. Söz konusu saldırıları gerçekleştirenler ile gerekli tedbir ve önlemleri almayanlar hakkında yapılacak yasal işlemlerin takipçisi olduğumuzu hatırlatıyoruz” ifadelerine yer verildi.

"GEREKLİ TEDBİRLER ACİLEN ALINSIN"

Enkaz kaldırma çalışmalarında görev alan emekçilerin ve bölge bulunan vatandaşların asbest, silika, cıva, kurşun, PCB, PBB, kadmiyum, cr6 ve küf mantarı gibi kanserojen tozlara maruz kaldığını hatırlatan İzmir Barosu, yeterli güvenlik önlemi alınmadan enkaz kaldırma işleminin yapıldığını söyledi.

Depremin başka bir yıkıma neden olmaması için gerek enkaz kaldırma işlerinde gerek yıkım süresince gerekse yıkım atıklarının (molozlarının) yüklenmesi ve taşınması sırasında tozumanın önlenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Depremin yaraları henüz sarılmamışken ikincil bir felakete maruz kalmamak için yetkililere acilen gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz” denildi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam