Altın madeni için yapılacak olan gölet projeleri iptal edilsin
Çan Çevre Derneği, Cengiz Holdingin Kazdağı’nda işletmek istediği altın madenin de kullanılmak üzere DSİ tarafından iki gölet ve bir çaydan su verilmesine itiraz etti; "Madene su verilmesin"
Fotoğraf: Çan Çevre Derneği
Cengiz Holdingin Kazdağı’nda işletmek istediği Halilağa altın madenin de kullanılmak üzere DSİ tarafından iki gölet ve bir çaydan su verilmesine itiraz edildi. DSİ’nin altın madenine su temini için yapmak istediği boru hatları ile ilgili toplantıya Çan Çevre Derneği öncülüğünde katılan kurum temsilcileri ve yurttaşlar gölet projesi iptal edilsin, madene su verilmesin diye bir dilekçe yazarak Çanakkale DSİ Müdürlüğüne verdi.
“MADEN ÇED RAPORU İPTAL EDİLDİ AMA PROJELER DEVAM EDİYOR”
Dilekçe verme işleminin ardından DSİ Çanakkale Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Çan Çevre Derneği Başkanı Ümran Aydın, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi Hacıbekirler Köyü yakında bulunan Halilağa Bakır-Altın madeni projesinin ÇED olumlu kararının Çanakkale 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini aktardı. Madene açılan dava sürecine konu olan noktalardan birisinin de maden projesinin entegre tesisi olan Hacıbekirler-1 ve Hacıbekirler-2 gölet projeleri ve Kocabaş su alma yapısı olduğuna dikkat çeken Aydın, madenin ÇED olumlu kararının iptal edilmesine rağmen gölet projeleri ve Kocabaş çayından su alma yapılarının inşaatının devam ettiğini dile getirdi. Bu amaçla köylülerin arazileri üzerinde kamulaştırma yapılmak üzere köylülere yazılar gönderildiğine dikkat çeken Aydın şöyle konuştu; “Bölge zengin orman varlığı ile nesli tehlike altındaki boz ayının, şah kartalının, endemik türlerin yaşam alanıdır. Çan ve Biga ilçelerini geçtikten sonra Marmara Denizi'ne dökülen Kocabaş Çayı ise her iki ilçenin en önemli akarsuyudur. Tarımsal üretimin dışında termik santral projeleri, linyit tesisleri ve seramik fabrikaların da suyunu kullandığı Kocabaş Çayı, Marmara Havzası Havza Planında yüksek kirlilik düzeyi nedeniyle sıcak nokta olarak değerlendirilmiştir”.
“GÖLETLER MADEN İÇİN YAPILIYOR”
Aydın, DSİ Genel Müdürlüğünce göletlerin içme-kullanma suyu ve sulama suyu ihtiyacına yönelik yapılmalarının planlandığının söylenmesine rağmen içme kullanma ve sulama suyu için bölgeye tek bir göletin yapılmasının yeterli olacağının, kurumun uzun vadeli planlarında orta konduğunu söyledi. Aydın, “Gölet ve su alma yapısı planlanmasının tek amacı şu an hukuken yapılmasına imkan bulunmayan maden işletmesinin kullanacağı proses suyu ihtiyacının karşılanmasıdır. Söz konusu projeler, hukuken yapılma olanağı bulunmayan maden işletmesinin tesisleridir. Gölet projelerinin yapılmasına ilişkin her türlü idari işlemin ve Hacıbekirler-1 ve Hacıbekirler-2 Göletleri ve Kocabaş Çayı su alma yapısı projelerinin iptallerini talep ederiz” diye konuştu. (Çanakkale/EVRENSEL)