07 Mart 2023 17:36

Ekim zamanı geldi, çiftçi çaresiz kaldı

Tarımsal faaliyetlerde kullanılan sayısız iş makinesi ve ekipman göçük altında kalırken, çiftçiler, ekim, budama ve ilaçlama zamanının geçtiğine dikkati çekti.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Deprem dolayısıyla traktör, römork, ilaçlama, tohum serpme, toprak eşeleme makinesi gibi sayısız tarımsal ekipman göçük altında kaldı. Buğday, pamuk, yer fıstığı, mısır, pancar ve zeytinciliğiyle tarımsal üretime büyük katkısı olan bölgede ekipman eksikliğinden kaynaklı ekim, budama ve zirai ilaçlamalarda aksamalar yaşanıyor.

Çiftçiler, yapılmayan veya eksik yapılan ilaçlama gibi faaliyetlerde zamanlamanın önemli olduğuna dikkati çekerek, destek talebinde bulunuyor. Birçok çiftçi de deprem dolayısıyla göç eden iş gücü eksikliğinden ekin yapamayacağını belirterek, bölgede tarımsal üretimin yüzde 60’lara kadar gerileyeceğini ileri sürdü.

MİLYONLUK ZARARLAR

Üzüm, pancar, buğday, mısır, bezelye yetiştiriciliğinin yapıldığı İslahiye’nin Altınüzüm Mahallesi’nde şu an ilaçlama yapılması gerektiği halde yapamayan çiftçilerin, ilaçlama makinesinin en düşüğü 10 bin TL olduğu için elleri kolları adeta bağlandı.

Mağdurlardan Şehmuz Soylu, yıkılıan evin altında kalan 6 traktör, bir kepçe ve serpilecek tohumu göstererek, işlerin yetişmeyeceğini söyledi. Zirai ilaçlamanın bölgede eş zamanlı yapılmaması halinde bir yerde çıkan hastalığın diğerlerine de bulaşacağına dikkati çeken Göçük altında kalan her bir traktörün fiyatının en düşük 700 bin olduğunu ve toplam zararının 8-10 milyon TL olduğunu kaydederek, kasko olmadığı için zararının nasıl tahsil edileceğini de bilmiyor. Hasar tespitinin yapıldığını ancak bir dönüş olmadığını belirten Soylu, bölgede tarımsal faaliyetin yüzde 30- 40 etkileneceğini söyledi.

HASTALIK TEHLİKESİ

Mahallede 28 yıldır hem tarımsal ekipmanların tamirini hem de satışını yapan Çiftçi Özcan Öztürk (48), ilçede genelinde çok büyük bir ekipman kaybının olduğunu vurgulayarak, sadece bir köyde 70 ekipmanın kullanılmaz hale geldiğini kaydetti. Tarımın yüzde 60 etkileneceğini savunan Öztürk, bu ay başlayan ilaçlama, budama, ekim gibi faaliyetlerin 10 gün içinde yapılmaması halinde hastalığın yayılacağının uyarısında bulundu.

"EKİPMAN BULAMIYORUZ"

 Antep’in Nurdağı ilçesi Narlı ve Gedikli Mahallelerinde de çok sayıda tarımsal ekipman göçük altında kalmış durumda. Pancarda toprak sürme, buğdayda ilaç ve gübreleme zamanı olduğunu belirten Basri Yılmaz’ın her biri 150 bin değerinde iki buğday ekme mibzeri, 40 bin değerinde bir gübre serpme makinesi, bir pancar, mısır ekme mibzeri, her biri 700 bin değerinde 3 traktörü göçük altında. 8 top arpa, 5 ton gübre ve 2 ton mazotun da göçük altında olduğunu ifade eden Yılmaz, ekeceği 500 dönüm buğday ve 250 dönüm pancar, yer fıstığı ve biber için ekipman bulamıyor.(EKONOMİ SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

BEKEV’li kadınlar: Kız Kardeşlik Köprüsü’yle hayatı yeniden kuruyoruz

SONRAKİ HABER

Betona boğulan Phaselis’te 177 bitki türü var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa