Doğu-Güneydoğu Dernekleri Platformu: Amedspor'a yönelik ırkçı saldırıları kınıyoruz
Doğu-Güneydoğu Dernekleri Platformu, Amedspor'a yönelik ırkçı saldırıları kınayarak, etkin bir soruşturma yürütülmesini, ihmali olan sorumlular ile faillerinin cezalandırılmasını istedi.
Fotoğraf: MA
Doğu-Güneydoğu Dernekleri (DGD) Platformu, "Amedspor'a yönelik ırkçı saldırıları kınıyoruz, Amedspor yalnız değildir" başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada "Biz DGD Platformu, bileşenleri olarak, nefret saldırılarına maruz kalan Amedspor ile dayanışma içinde olduğumuzu, yetkililerin her türlü ırkçı ve ayrımcı yaklaşım ile nefret söylemine karşı önleyici tedbir almalarını, toplumsal barışı zehirleyen bu fiillere karşı etkin bir soruşturmanın yürütülerek, ihmali olan sorumlular ile faillerinin cezalandırılmasını talep ediyoruz." ifadelerine yer verdi.
Açıklamada şu değerlendirmeler yer aldı:
05.03.2023 tarihinde Bursaspor ile Amedspor arasında oynanacak futbol maç musabakası öncesinde, Amedspor idarecileri teknik heyet ve futbolcularının konakladıkları otel önünde ırkçı bir grup tarafından hakaret, küfür ve tehdit içerikli hareket ve söylemlere maruz kalmışlardır.
Daha maç başlamadan önce örgütlü olduğu anlaşılan ırkçı grup tribünlerden tezahürat ve hakaretlerde bulunup, 1990 yıllarda JİTEM Kurucusu Cem Ersever ve o dönemde yüzlerce faili meçhul (faili belli) cinayetlere ismi karışan Yeşil Kod isimli Mahmut Yıldırım posteri ve o dönemde faili meçhul cinayetler ile özdeşleşen beyaz torosların afişi açılmış, tribünlerden çeşitli maddelerin yanında bıçak ve mermiler sahaya atılarak, bu grup saha ya inerek, maç öncesi ve sonrası soyunma kabinine kadar girerek futbolcuları darp etmişlerdir.
Gerek akşam oynanan bu provakasyonlar dan ve gerekse maç sürecinde yaşanan bütün bu tehdit, hakaret, küfür ve fiziki saldırılara rağmen gerekli önlemler alınmadığı gibi Amedsporlular bunlara maruz bırakılmış, dişarda bulunan Amedsporlulara da küfür ve hakaret ile gururları ile oynanılmıştır.
Spor müsabakalarında oynanan bu oyun şimdi tezgahlanmamıştır. Amedsporun oynadığı tüm maçlarda aynı hakaret ve küfürler ile karşılaşmış olmasına rağmen haksız bir yere seyircisiz maç ile cezalandırılan yine Amedspor olmuştur.
Bu saldırılar ilk olmadığı gibi son saldırılar da olmayacaktır. Daha öncede bu ırkçı saldırılar çalışmaya gelen mevsimlik işçilere ve ardında Konya’da Kürt aileye yapılan soykırım ile sonuçlanmıştır. Bu saldırılar içeriğinden de anlaşıldığı üzere sadece Amedspor’a karşı değil, Amedspor temsiliyetinde başta Kürt halkı olmak üzere tüm toplumsal kesimlere karşı işlenmiştir
Bütün bunlar yıllarca Kürtlere karşı oluşturulup geliştirilen bir algının sonucudur. Amedspor’a yapılan bu saldırılar ne kadar organizeli olduğu, yıllarca Kürtlere karşı oluşturulan derin bir algının sonucu olduğu artık görülmelidir. Bu algının sonlandırılabilmesi için Türkiyede yaşayan herkes elbirliği ile bir çabanın içinde olmalıdır.
Biz DGD Platformu, bileşenleri olarak, nefret saldırılarına maruz kalan Amedspor ile dayanışma içinde olduğumuzu, yetkililerin her türlü ırkçı ve ayrımcı yaklaşım ile nefret söylemine karşı önleyici tedbir almalarını, toplumsal barışı zehirleyen bu fiillere karşı etkin bir soruşturmanın yürütülerek, ihmalı olan sorumlular ile faillerinin cezalandırılmasını talep ediyoruz. (HABER MERKEZİ)