“Phaselis’te tüm izinler iptal edilsin, antik kentteki yıkıma son verilsin”
Antalya Phaselis’e Dokunma Hareketi’nin çağrısıyla bir araya gelen yaşam alanı savunucuları; Phaselis için verilen tüm izinlerin iptal edilerek antik kentteki yıkıma son verilmesini istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Phaselis’e Dokunma Hareketi’nin çağrısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü önünde bir araya gelen yaşam alanı savunucuları Phaselis’te yıkıma son verilmesini istedi.
Basın açıklamasına; Cumhuriyet Halk Partisi, Emek Partisi, Halkların Demoktarik Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Partisi, sendika ve oda temsilcileri katılım sağladı.
Phaselis’e Dokunma Hareketi adına basın açıklamasını okuyan Erdal Elginöz; Antalya’nın önemli miras alanlarından biri olan Phaselis antik kentinin 1. derece arkeolojik sit alanı olduğunu belirterek; “Phaselis’te “Kemer-Phaselis Antik Kenti Ören Tri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi” adlı proje kapsamında 1.derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altında olan Antik Kenti sınırlarında yer alan Alacasu(Cennet) ve Bostanlık Koylarında gerçekleştirilen inşaat çalışmalarında,koruma koşullarını ihlal edecek şekilde ağır iş makinaları ile çalışıldığı, doğal doku ve tarihi çevrenin ciddi ölçüde tahrip edildiği açıkca görülmektedir” dedi.
"KORUMA ALANLARINDA YAPILACAK DÜZENLEMELER SINIRLIDIR"
Arkeolojik sit alanlarının kullanım kriterlerini belirleyen yasal düzenlemelerin, 1.derece arkeolojik sit alanlarında iş makinaları kullanılıp beton dökülerek herhangi bir faaliyet yapılamayacağını belirttiğine işaret eden Elginöz şu ifadeleri kullandı; “Koruma kurulunun şüphesiz hepimizden iyi bilmesi gerektiği gibi, böylesi koruma alanlarında yapılabilecek düzenlemeler son derece sınırlıdır ve bunlar Yüksek Kurulun ilke kararları ile açıkca belirtilmiştir. Yüksek Kurul İlke Kararları, 1. derece sit alanlarında sadece zorunlu hallerde bazı istisnalara izin vermiştir ve bunlar da, altyapı çalıştırmaları gerektirmeyen, toprağa müdahale edilmeyen, beton dökülmeksizin uygulanacak projelerle sınırlıdır.”
"İŞ MAKİNALARI HIZLA ANTİK KENTTEN ÇIKARILMALI"
Bakanlığın açıklamasından anlaşıldığı üzere hayata geçirilmek istenen projenin, turizm amaçlı bir çalışma için planlanmış olup herhangi bir zorunluluk arz etmediğinin altını çizen Elginöz; “Koruma kurulunuzun gelecek oturumunda söz konusu projeye verilen izinlerin iptalinin yanı sıra, acilen sürdürülen yıkımın durdurulması, bugüne kadar yapılan tüm beton çalışmasının sökülmesi, iş makinalarının ve şirkete ait bütün ekipmanın derhal alandan çıkartılması için gerekli girişimlerin hızla yapılmasını talep ediyoruz” dedi.
Basın açıklamasından sonra toplanan dilekçeler Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’ne teslim edildi. (Antalya/EVRENSEL)