Fransa’da grevin ardından...
Sendika genel merkezlerinin inisiyatifi fabrikalara vermesi ve her gün yapılan grev oylamalarıyla pratikte gerçek bir genel greve doğru bir yönelim ve planlama söz konusu.
Fotoğraf: Firas Abdullah/AA
A. Rıza YILDIRIM*
Fransa’da milyonlarca emekçi sokaklara döküldü. Senatörler, söz konusu "reformun" ana unsuru olan emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını öngören 7. maddesini emekçilerin meydanlara indiği 7 Mart salı günü incelemeye başladı.
Gergin geçmesi beklenen oturumlardaki tartışmaya sosyalist, komünist ve ekolojist senatörlerin önceki konuşmaları damgasını vurdu. Emeklilik sandığının finansmanı için emekçileri daha fazla çalıştırmak yerine sermaye üzerindeki vergilerin artırılması, kriz dönemlerinde süper kâr eden şirketlere istisnai bir vergi ya da “milyarderlerin servetlerine dayanışma katkısı” gibi alternatif çözümleri dillendirdiler.
MACRON ÇIKMAZA DÜŞTÜ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a bakıldığında, milyonlarca emekçinin birleşerek ocak ayından bu yana 6. kez sokaklara dökülmesi ve üretimden gelen gücünü kullanmasına rağmen, "reform" olarak adlandırdığı emeklilik yasası projesinde geri adım atmak gibi bir niyetinin hâlâ olmadığı görünüyor.
Milletvekili seçimlerinde Mecliste tam çoğunluğu sağlayamayan Macron, takındığı reformcu imajını zedeleyerek, bulunduğu durumdan daha zayıf bir duruma düşmek istemiyor. Macron, Başbakan Borne hükümetinin düşmemesi için birkaç defa 5. Cumhuriyetin kendisine verdiği yetkiyi kullanarak Meclisi feshetme tehdidinde bulunmuştu. Bu da ikna edici politika yapma olanaklarının ne kadar azaldığını gösteriyor. Bu şartlarda geri adım onun için politik ölüm olarak değerlendirilebilir.
SENDİKALAR KARARLILIKLARINI KORUYOR
Her iş kolundan ve sendikadan birlik içinde ortak bir mücadele ortaya koyan ve yaklaşık 3,5 milyon emekçiyi alanlara döken sendika konfederasyonları, “Fransa’yı durduralım” sloganı etrafında emekçileri birleştirdiler. Fakat CGT’ye bağlı Kimya Sendikasının “Fransa ekonomisine diz çöktüreceğiz” tehdidi konfederasyon yetkilileri tarafından onaylanmadı.
Birçok sektörde grevlerin “Süresiz” olarak ilan edilmelerine rağmen, sendika genel merkezleri genel grev çağrısı yapmıyor. Fakat ısrarlı bir şekilde, inisiyatifi fabrika yerellerine vererek tekrar tekrar her gün gerçekleşen grev oylamaları ile pratikte genel greve doğru bir yönelim ve planlama söz konusu.
Solcu lider Melochon ise Macron’a, bu cendereden çıkması için ya Meclisi feshetmesi ya da referanduma gitmesini önerdi.
7 Mart’ta gerçekleşen bir günlük genel grevin ardından, sendika başkanları birleşerek yeni grev tarihleri de belirledi. Bu tarihler ise şöyle:
- 8 Mart Kadın grevi
- 9 Mart Öğrenci grevi
- 1 Mart ve 15 Mart’ta genel iş kolları grevi
* Metal İşçileri Sendikal Birliği (CGT-Metallurgie) işyeri temsilcisi