09 Mart 2023 15:51

HDP'li Koçyiğit Menzil cemaatinin elindeki depremzede çocukları Bakanlığa sordu

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Menzil cemaatinin depremzede çocuklara "tekbir işareti" yaptırıldığı görüntüleri Meclis gündemine taşıdı.

Gülüstan Kılıç Koçyiğit | Fotoğraf: HDP

Paylaş

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Menzil Cemaatinin Adıyaman’daki köyünde 2 binin üzerinde depremzede çocuğun bulunduğunu açıklaması ve çocuklara “tekbir işareti” yaptırdığı görüntülerini, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sordu.

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, refakatçisi olmayan depremzede çocukların kimi cemaatlere teslim edildiği iddialarını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sordu. İddialara karşılık olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın “Çocuklarımız emin ellerdeler. Gerek hastanelerimizde emin ellerdeler, gerekse bizim kurum ve kuruluşlarımızda emin ellerdeler” diye yanıt verdiğini hatırlatan Koçyiğit, Menzil Cemaati, Adıyaman’daki köyünde 2 binin üzerinde depremzede çocuğun bulunduğunu açıklamasını ve çocuklara “tekbir işareti” yaptırdığı görüntüleri paylaştığını aktardı. Koçyiğit, şöyle devam etti: "Paylaşılan videoda; cemaat yetkililerinin yanında bulunan kolluğun ise herhangi bir müdahalede bulunmadığı görülüyor. Paylaşılan bir başka videoda ise 'Buhara Evlerinde depremzede çocuklara yönelik etkinliklerden biri' denilerek çocuklara dini sorular yöneltildiği görüldü. Haberin yayınlanması üzerine Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunarak çocukların zorla alıkonulduğuna dikkat çekti. Afet-Çocuk Sivil Koordinasyonunun verilerine göre, depremlerden etkilenen bölgelerde yaklaşık 5 milyon 0-18 yaş arası çocuk bulunmaktadır. Hâlâ ailesi ve yakınları tarafından aranan, kayıp ve refakatsiz çocuklar olduğu bilinmektedir. Aileler farklı şehirlerdeki hastanelerde, kimsesizler mezarlıklarında, sosyal medyada çocuklarını aramaktadır. Dolayısıyla; deprem bölgesindeki çocukların durumu hakkında ayrıntılı bilgiye ihtiyaç olduğu elzemdir."

Koçyiğit, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına şu soruları yöneltti:

  • Bakanlığınız tarafından “Çocuklarımız emin ellerdeler. Gerek hastanelerimizde emin ellerdeler, gerekse bizim kurum ve kuruluşlarımızda emin ellerdeler” açıklamasına rağmen Menzil Cemaatinin sosyal medya hesabından paylaştığı depremzede çocukların görüntüsünü nasıl izah etmektesiniz? Bakanlığınız, Menzil Cemaatinin sosyal medya hesabından paylaştığı depremzede çocukların videoları hakkında soruşturma açılması için herhangi bir girişimde bulunacak mı? 
  • Menzil Cemaati yetkililerinin yanında bulunan kolluğun çocuklara yapılanlara dair herhangi bir müdahalede bulunmadığına ilişkin herhangi bir işlem yapacak mısınız?
  • Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği’nin söz konusu görüntüler hakkında suç duyurusunda bulunduğuna dair bilginiz var mıdır? Bu konuda Bakanlığınız tarafından idari bir soruşturma açmış mıdır, aynı zamanda adli bir soruşturma süreci var mıdır?
  • Afet-Çocuk Sivil Koordinasyonunun verilerine göre depremlerden etkilenen bölgelerde yaklaşık 5 milyon 0-18 yaş arası çocuk bulunmaktadır. Bu çocukların kaçının ebeveyn kaybı yaşadığı, kaçının kayıp olduğu, kaçının koruma altına alındığına dair verileriniz mevcut mudur?
  • Şu ana kadar toplam kaç çocuğa dair kayıp ihbarında bulunulmuştur?
  • Şu ana kadar kaç depremzede çocuk cemaat, vakıf, tarikat evlerine verildi? Varsa bunların cemaat evlerine verilmesinin yasal dayanağı nedir?
  • Şu ana kadar evlat edinmek ve koruyucu aile olmak için için başvuru yapan yurttaş sayısı kaçtır?
  • Enkazdan sağ olarak çıkıp ebeveynine teslim edilmeyen çocuk sayısı kaçtır? Bu çocukların yaş aralığı, cinsiyet ve illere göre dağılımı nedir?
  • Çocukları koruyucu ailelere teslim ettiğinizde etnik ve inançsal durumlarını gözetiyor musunuz? Özellikle anadilini unutmaması için önlem almakta mısınız?
  • Deprem bölgesinde çocuğa yönelik istismar vakası yaşandı mı? Bu çocukların yaş aralığı, cinsiyet ve illere göre dağılımı nedir? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

AYM, HDP'nin Hazine hesabına bloke konulması kararını kaldırdı

SONRAKİ HABER

"Sahibinden kiralık" inşaat mühendisi diploması ilanları patladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa