CHP, HDP ve İYİ Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi
Meclis'te, İYİ Parti'nin "deprem sonrası Mersin'deki nüfus artışı"; HDP'nin "TMMOB'un yetkilerinin alınması" ile CHP'nin "deprem sonrası kayıp vatandaşların bulunması" önerileri reddedildi.
Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA
TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri reddedildi.
Gündem dışı konuşmaların ardından siyasi parti gruplarının önerileri ayrı ayrı ele alındı.
İYİ Parti'nin "deprem sonrası Mersin'deki nüfus artışı"; HDP'nin "TMMOB'un yetkilerinin alınması" ile CHP'nin "deprem sonrası kayıp vatandaşların bulunması" konusunda araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılması önerileri kabul edilmedi.
Partisinin grup önerisi üzerinde söz alan CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Maraş merkezli depremlerde 46 bin 104 kişinin hayatını kaybettiğini, 300 binden fazla kişinin yaralandığını söyledi.
Depremlerin ardından halen yüzlerce kişinin kayıp olarak arandığını söyleyen Hakverdi, "CHP olarak bu konuda bir komisyon kurduk, halen de çalışıyoruz. Çok sayıda veri topladık. Valiliklerle, başsavcılıklarla, ailelerle görüştük. Kimin hangi enkazdan çıkarıldığı ilk günlerde bilinmiyordu. Sadece Hatay'da 1400'den fazla kimliği tespit edilemeyen vatandaşımız, isimsiz olarak, DNA'sı ve fotoğrafıyla birlikte sadece numarayla mezarlara defnedildi" ifadelerini kullandı.
Bu konuda ilgili bakanlıklardan destek alamadıklarını belirten Hakverdi, "Bu beceriksiz, liyakatsız ve yeteneksiz bakanlar bu işin altından kalkamaz. Gelin hep birlikte bir komisyon kuralım ve depremde kaybolan yakınlarını arayan insanları birlikte arayalım" dedi.
İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, CHP'nin grup önerisine "evet" oyu kullanacaklarını belirterek, "Deprem bölgesinde kimliği belirsiz kaç çocuk defnedildi, kaç ailesiz çocuk bulundu, bunlar nerelere yerleştirildi ve kayıp çocuk sayısı kaçtır?" diye sordu.
ÇOCUKLARIN TARİKATLARA VERİLMEDİĞİNİ ÖNE SÜRDÜ
AKP Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, depremlerde, 230 bin bina ile 645 bin bağımsız bölümün hasar gördüğünü aktardı, AFAD, Adalet, İçişleri, Sağlık, Aile ve Sosyal Hizmetler ve Milli Eğitim bakanlıklarının, henüz yakınlarına ulaşılamayan, kimliksiz veya kendisini ifade edemeyen çocuklar için yürütülen süreçlere ilişkin koordineli olarak çalışmalarına devam ettiğini öne sürdü.
Depremden sonra kurtarılan veya bulunan vatandaşların ve çocukların bulunduğu bina numarası, yer, fotoğraf gibi tüm bilgilerin eksiksiz olarak kayıt edildiğini söyleyen Gözgeç, şöyle konuştu:
"Polis, jandarma, adli tıp beraber çalışarak, DNA örnekleri, parmak izleri alarak tespitler yapmaktadır. Çocukların tedavilerinin yaptırılması, güvenli bakım ortamlarının sağlanması, refakatsiz çocukların korunması, kimlik tespitleri yapılması ve yakınlarıyla buluşturulması hassasiyetle takip edilmektedir. Bugüne kadar 1915 refakatsiz çocuktan 1649'u ailelerine teslim edilmiştir. Çocukların korunması ve bakımı tamamen Aile Bakanlığının yetkisindedir. Bu konuda ileri sürülen iddialar, derneklere ya da başka kuruluşlara verilme iddiaları tamamen asılsız ve gerçek dışıdır. Bakanlık çocuklarımız için en üst düzey hassasiyet göstermektedir."
Gözgeç'in bu iddialarının aksine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri geçtiğimiz günlerde yapılan haberler üzerine depremzede çocukların İstanbul Beykoz’daki bir villada olduklarını doğrulamıştı. Çocukların Suriyeli mülteci olduğunu belirten yetkili, villanın bir İHH gönüllüsüne ait olduğunu aktarmıştı.
Öte yandan depremde babalarını yitiren ve Antep'ten Sakarya'ya getirilen dokuz yetim çocuğun Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olan ancak işletmesi İsmailağa Cemaati'ne yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yürütülen Mekke Mescidi-Hanife Akın Kuran Kursu'na yatılı olarak verildiği de ortaya çıkmıştı.
TBMM Genel Kurulunda, daha sonra AKP'nin, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin giderilmesine yönelik düzenlemeleri içeren 10'uncu maddesinin yeniden görüşülmesine ilişkin önerisi ele alındı.
Görüşmelerin ardından kabul edilen öneri doğrultusunda, kanun teklifinin dün Genel Kurulda kabul edilen 10'uncu maddesi üzerinde tekriri müzakere yapılacak. (HABER MERKEZİ)