10 Mart 2023 11:45

Sancar: Kapatma davasında karar net ve resmi biçimde seçim sonrasına bırakılmalı

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kapatma davasıyla ilgili kararın seçim sonrasına bırakılması için Anayasa Mahkemesine yeniden başvuru yapacaklarını açıkladı.

Ekran görüntüsü, FOX TV yayınından alınmıştır.

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kapatma davasıyla ilgili kararın seçim sonrasına bırakılması için yeniden başvuru yapacaklarını açıkladı.

Fox TV’de "Çalar Saat" programında İlker Karagöz’ün sorularını yanıtlayan Sancar, HDP'nin Hazine yardımı hesabına bloke konulması kararının kaldırılması için "Doğru bir adım, doğru bir tutum. Hesaplara bloke konulması kararı tümüyle hukuksuzdu" dedi.

Sancar, kapatma davasında sözlü savunma tarihinin 11 Nisan'a ertelenmesi kararı için ise şunları söyledi:

"Depremden sonra oluşan olağanüstü şartlar nedeniyle sözlü savunmanın en az 3 ay sonraya ertelenmesi talebinde bulunmuştuk. Böyle bir ortamda bizim 14 Mart'ta sözlü savunma yapmamızın doğru olmayacağına dair güçlü gerekçelerle başvuru yaptık. '3 aydan az olmamak üzere' diye bir talepte bulunduk. Anayasa mahkemesi ne yazık ki yaklaşık bir ay erteledi. Bu kararda da pek çok tartışılacak yön var. 24 ay bekleyen AYM bir ay daha bekleyemez miydi diye bir soru haklı olarak sorulabilir." 

"BU DAVA SEÇİM SÜRECİNE GİRİLDİĞİNDE ARTIK GÖRÜLMÜYOR OLMALI"

Kapatma davasına dair "Seçimden önce bitirme gibi bir gayret mi var" sorusuna ise Sancar Şu yanıtı verdi:

“Seçim dönemine bırakma gibi bir gayret olduğu ortada. Bu davanın seçim döneminde görülüyor olmaması lazım. Elbette bu karara dair de başvurularımız olacaktır. Bu dava seçim sürecine girildiğinde artık görülüyor olmamalıdır."

"TEDBİRLERİMİZİ ALDIK"

"Siz başvurdunuz, listeleriniz onaylandı. Seçime gidiyorsunuz ve birden parti kapandı. Böyle bir durum daha önce yaşanmış mı? Yaşanırsa ne olur? Bir b planınız var mı" soruları üzerine ise Mithat Sancar şunları söyledi:

"Böyle bir durum yok. Yaşanırsa sonucu çok ağır. Türkiye demokrasisi için son derece büyük tahribatlar yaratacak. Bizim birkaç planımız var: A, b, c… Elbette bütün bu ihtimalleri hesaba kattık. Hazırlıklarımızı çok önceden başlattık. Bu hazırlıklara göre de planlarımızı oluşturduk. HDP'siz bir parlamento veya Türkiye siyaseti ihtimalinin yolunu açmamız mümkün değil. Dolayısıyla ona göre tedbirlerimizi aldık."

"KARAR NET VE RESMİ BİÇİMDE SEÇİM SONRASINA BIRAKILMALI"

Sancar şöyle devam etti:

"Eğer biz listeleri teslim ettikten sonra kapatma kararı verilirse bu HDP'nin seçime girmemesi demektir. Seçimden sonra da parlamentoda olmaması demektir. Dolayısıyla o belirsizliğin devam devam ediyor olması doğru değil. AYM'nin ben sağduyu ile yeni kararlara yönelmesi beklentimi buradan ifade edeyim. Elbette bu karar için de başvurumuz olacak. Bu dava seçim süreci başladığı anda artık görülüyor olmamalı. Yani karar net ve resmi biçimde seçim sonrasına bırakılmalı. Bunun için de gerekli başvuruları yapacağız."

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI ADAY ÇIKARACAK MI?

Emek ve Özgürlük İttifakı nasıl bir yol yürüyecek? Aday açıklamayla ilgili kararını neden erteledi, bu kararından vazgeçecek mi" sorularına ise Sancar şu yanıtı verdi:

"Seçimler konusunda izleyeceğimiz yolu 27 Eylül 2021 tarihli deklerasyon ile kamuoyuna duyurmuştuk. Çok net burada söylediklerimiz. Parlamento seçimlerine kendi ittifaklarımıza gireceğiz. Cumhurbaşkanlığı seçimi için de söylediğimiz şuydu: İlkesel buluşmaların gerçekleşmesi önemlidir diyoruz. İster HDP'li ister başka bir aday olsun, isimler yerine ilkelerin ve yöntemlerin tartışılmasının gerekli olduğu inancındayız. Yani sıraladığımız 11 başlık üzerinde bir görüşme ve uzlaşma olursa ortak adaya destek olacağımızı söylemiştik. Peki ne yaptık, bekledik. Ama çalışmalarımızı da askıya almadık. Muhalefetin diğer partilerinden bir adım bu yönde gelmedi. Ekim ayında aday çıkarmak üzere çalışmalarımızı hızlandırdık. Bunu da Emek ve Özgürlük İttifakı ile birlikte yapmaya karar verdik. İsim tartışması ilerliyordu. Tarih de düşünülüyodu şubat sonu mart başı gibi. Ama büyük yıkımı yaşadık ve depremden sonra kendi adayımızı çıkarma kararımızı yeniden gözden geçireceğiz dedik."

Kılıçdaroğlu'nun aday gösterilmesi sonrası için ise Sancar şunları söyledi:

"Nihayetinde bir ortak adayda buluşabildiler, o da Sayın Kılıçdaroğlu oldu. Şüphesiz bu da bizim yeniden değerlendirme sürecinde hesaba kattığımız bir faktördür. Bunu çok açık söyledik. Olumlu yönde önemli bir gelişme. Şimdi bu süreci devam ettiriyoruz."

İktidara yakınlığıyla bilinen gazetelerdeki "Kandil'den talimat alan HDP'liler şimdiden bakanlık hayali kuruyor" söylemleri için ise Sancar şunları dile getirdi:

"Buna güleyim mi ne yapayım bilemiyorum. Biz açık siyaset yapan bir partiyiz. Bu şeffaflıkta tutumunu ortaya koymuş parti yok. Biz ortak aday belirlenirsa bizimle görüşmesi ve uzlaşma sağlanması halinde destek olacağımızı da belirtmiştik. Şimdi bu yöntemimize karşılık Sayın Kılıçdaroğlu 'Görüşeceğim' diyor. Bu son derece olumlu bir adım. Kendisinin dediği gibi bunun tartışılacak bir yönü yok. HDP'nin meşruiyeti tartışılamaz. Görüşmeme tutumu iktidarın tutumudur.

Bakanlık hayali… Bu sözün karşımıza gelmesini bile zul sayıyoruz. Biz diyoruz ki ilkeler konuşulucaktır. Cumhurbaşkanlığı nasıl bir ilkeler bütünü üzerine inşa edilecektir? Onların açıkladıkları ile bizim açıkladıklarımızı arasında örtüşen yönler var, örtüşmeyen yönler var. Dayatma değil uzlaşma diyoruz. Her iki tarafın içine sinecek bir noktaya gelmektir uzlaşmak. Şu anda bizim muhatabımız Sayın Kılıçdaroğlu'dur. Altılı masa ile ayrı bir görüşme yapmamız zaten söz konusu değil. Ortak adayla konuşuyor olacağız. Ondan sonrası bizim meselemiz değildir.

Ne demek Kandil'den talimat alan! Geçin bunları. Davalar açılıyor temelsiz, iddianamelere bakıyorsunuz gizli tanıkla… HDP'yi kriminalize ederek, araya nifak sokarak muhalefeti ayrıştırma yöntemi yeni değil. Burada bütün aktörlerin oturup düşünmesi gerekiyor. Değişimi nasıl yapacaksınız? Ayrıştırmayla mı uzlaşmayla mı? AKP Genel Başkanı Erdoğan aynı şeyi İYİ Partiye söylemiyor mu? 'FETÖ tarafından kurulmuş' demiyor mu? Niye bize söylendiğinde ciddiye alıyorsunuz da diğerlerine söylendiğinde üzerinde durmuyorsunuz? Geçin bunları.

2019 yerel seçimlerinde bütün muhalefet seçmenleri bir aradaydık. Tabanda sorun yok. Korkular yukarıda, başka hesaplar yukarıda etkili oluyor. Bu bakanlık tartışmasına çekilmeyi bile çok niteliksiz bir manevra olarak görüyoruz. Bu tartışmayı başlatmak bir tuzaklar dizisi kurmak demektir. HDP neyi hedeflediğini açık söyleyen bir parti. Gelin ilkeler üzerine konuşalım.

Kılıçdaroğlu'nun bize şu an ulaşan bir randevu talebi yok. Kılıçdaroğlu geldiğinde somut yol haritası üzerinde konuşacağız, sonrasında da aday çıkarıp çıkarılmaması yönündeki kararı yetkili organlarımız ve ittifakımızla değerlendireceğiz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Naci Görür: Marmara'da depreminin 7.2 ile 7.6 arasında değişeceğini düşünüyoruz

SONRAKİ HABER

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık çalışanları: Cerrahpaşa’yı da bizi de mağdur etmeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa