10 Mart 2023 18:04

2023 Newroz deklarasyonu: Milyonlar depremin büyük yası ve öfkesiyle alanlarda olacak

2023 Newroz deklarasyonu Diyarbakır'da açıklandı. Deklarasyonda “Depremin acısının ve öfkesinin toplumsallaşıp milyonlar halinde alanlara akacağı bir Newroz olacak” denildi.

2023 Newroz deklarasyonu: Milyonlar depremin büyük yası ve öfkesiyle alanlarda olacak

Fotoğraf: MA

“Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilecek ve Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanan Newroz kutlamalarının startı, Diyarbakır’da açıklanan deklarasyonla verildi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde, Birleşik Kadın Platformu, İnsan ve Özgürlük Partisi (PÎA), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Azadi Partisi ve Kürdistan Komünist Partisi’nin (KKP) imza attığı deklarasyon, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıklandı.

43 MERKEZDE KUTLAMA YAPILACAK

Toplantının açılışında konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Bin yıllardır Newroz diriliş, serhildan ve özgürlük günü olarak karşılanıyor. Ancak bu yıl depremin acısıyla karşılıyoruz. Bu yıl Newroz programını depremde yaşamını yitirenlere adıyoruz” dedi. Aydeniz, 43 merkezde kutlamalar gerçekleştireceklerini ve ilk ateşin Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde yakılacağını ifade etti.

Kürtçe olan Newroz deklarasyonu, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk tarafından okundu. Depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen yıkımın ağır etkilerinin devam ettiğine dikkat çekilen deklarasyonda, “Aradan geçen bir aylık sürede yıkımın ağır etkileri devam etmektedir. Dayanışmaya büyük ihtiyaç duyduğumuz bir süreçten geçmekteyiz. Özellikle gençlerin ve kadınların olmadığı bir kurtuluş mücadelesinin asla kurtuluş olmayacağı gerçekliğiyle 2023 Newrozu; kadınların ve gençlerin öncülüğünde halkımızın bir kez daha irade beyanında bulunacağı, depremin acısının ve öfkesinin toplumsallaşıp milyonlar halinde alanlara akacağı bir Newroz olacaktır. Yıllardır ağır tecrit altında tutulan Sayın Öcalan’ın tarihsel rolünü oynaması için üzerindeki ağır tecridin bir an önce kaldırılmasını ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğünü talep edeceğimiz 2023 Newrozu’nu aynı zamanda önümüzdeki seçimde mevcut iktidarı alaşağı etmenin müjdesi olarak görüyoruz” denildi.

"İKTİDAR DEĞİŞİMİN BAŞLADIĞINI GÖRECEK"

Toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da 2023 Newrozu’nu deprem felaketinin yarattığı acıyla karşıladıklarını belirterek, “Bayram havasında değil ancak Newroz’un ruhuna uygun bir şekilde karşılayacağımızı özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü Newroz’un özellikle yüzyıllardır bu kadim topraklarda Kürt halkının kadim bayramlarından biri olması vesilesiyle bunu bir bayram havasında değil, bu sene belki bir yas havasında ama aynı zamanda halklarımızın ortak taleplerinin ifade edileceği bir ortamı yaratmak adına gerçekleştireceğimizi ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Buldan şu ifadeleri kullandı:

“İktidar bu Newroz’a baktığında değişimin başladığını görecektir, Türkiye halklarının birliğini görecektir, Kürtlerin ittifakını görecektir. Newroz’un ruhu ve ortaya çıkaracağı büyük irade 14 Mayıs’ın büyük değişim ruhuna dönüşecek ve ülkeyi mutlaka ama mutlaka değiştirecektir. Bütün bunların sinyalleri Newroz’da verilecektir. Bir kez daha bütün halklarımızı Newroz alanlarında bir araya gelmeye birlikte ve beraber olmaya değişimin öncüsü olmaya davet ediyorum.” (Diyarbakır/MA)

Evrensel'i Takip Et