10 Mart 2023 14:17

Açlık sınırında yaşayan SGK’lılar haklarını istiyor

BES Ankara, İzmir ve Muğla'da düzenlediği basın açıklamalarıyla EYT düzenlemesi kapsamında iş yükü artan SGK emekçilerinin sorunlarına dikkat çekti.

Fotoğraf: BES

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara 1 Nolu Şube, düzenlediği basın açıklaması ile EYT düzenlemesi kapsamında iş yükü artan SGK emekçilerinin sorunlarına dikkat çekti. Şube Başkanı Ercan Erdoğan, SGK Emekçilerinin açlık sınırında yaşamaya mahkum edildiğini söyleyip, SGK Emekçilerinin en düşük ücret alan hizmet kolu olduğunu ifade etti. Mahkeme kararlarına rağmen ikramiye ve ek ödemelerinde halen kendilerine ödenmediğini ifade eden Erdoğan taleplerinin karşılanmasını istedi.

“2,5 MİLYON İNSAN EYT’DEN FAYDALANACAK”

BES Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Erdoğan, açıklamada iktidarın başta inkar ettiği ancak seçime yakın adım atmak zorunda olduğu emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin SGK il müdürlükleri önünde uzun kuyruklar yaşandığını söyledi. Yurttaşların sürece ilişkin borçlanma taleplerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Erdoğan, bu durum karşısında SGK Emekçilerinin iş yükünde 2-3 katı artış meydana geldiğini; emeklilik taleplerinin başlaması ile beraber oluşacak iş yükünün hem SGK Emekçilerinde hem de nelerle karşılaşılacağı bilinmediği için talepte bulunan sigortalılar açısından kaygılı bir sürecin yaşandığını ifade etti.

“MEVCUT PERSONELLE BU İŞ YÜKÜ KARŞILANAMAZ”

SGK’nın yılda ortalama 400 bin civarı emeklilik işlemi gerçekleştirdiğini söyleyen Erdoğan, Çalışma Bakanı’nın açıklamalarından ise EYT’den 2,5 milyon insanın faydalanacağının bildiklerini, ilk başta açıklanan 5000 prim gün vaadinin değişmesiyle de kapsamının ne olacağının merak konusu olduğunu kaydetti. Yaşanacak yoğunluğun mevcut personelle karşılanmasının büyük sıkıntılara neden olacağına dikkat çeken Erdoğan, “Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK emekçisi ‘Artık yeter’ diyor” diye konuştu. SGK personellerinin kamu kurumları arasında en düşük ücreti alan çalışma grubu olduğunu ifade eden Erdoğan, SGK emekçilerinin açlık sınırında bir ücretle 85 milyon vatandaşa hizmet sunduğunu söyledi. Erdoğan ayrıca; 2012 yılında yayınlanan 666 sayılı KHK ile daha önceden SGK emekçilerinin almakta olduğu yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemelerin de ‘Eşit işe eşit ücret’ gerekçesiyle kaldırıldığını ancak kimi kadroların bu ücretleri almaya devam ettiğini de ifade etti. Konuya dair Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapıldığını özetle; KHK çıkarmak için TBMM’den alınan yetki kanununda, çalışanların ekonomik haklarını düzenlemeye dair bir yetkinin bulunmadığı, ayrıca yasayla verilen bir hakkın KHK ile kaldırılamayacağı belirtilerek tekrar düzenleme yapılmasının en üst mahkeme tarafından karar altına alındığını söyleyen Erdoğan, “Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu ne hikmetse yeni bir düzenleme yapmamış, önceki düzenlemeye de dönülmeyerek ikramiyelerimiz ödenmemiştir” dedi.

“SGK İŞ YÜKÜ EN FAZLA OLAN KURUMLARDAN BİRİDİR”

Hukuksuzluğun bugün de devam ettiğini söyleyen Erdoğan, “Şu anda EYT düzenlemesi ile artacak iş yükü nedeniyle SGK emekçilerinin mağduriyeti misli ile artmış, daha da artacağı aşikardır. Zaten yapılan ek gösterge düzenlemesinde 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanları bir darbe de buradan yemiştir. SGK doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup Mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir” diye konuştu.

"İNSAN ONURUNA YAKIŞIR KOŞULLARDA ÇALIŞMAK VE YAŞAMAK İSTİYORUZ"

Büro Emekçileri Sendikası (BES), İzmir ve Muğla’da SGK’de angaryaya karşı yaptığı basın açıklamasında “İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak ve yaşamak istiyoruz” dedi.

İzmir’de sendika binasında, Muğla’da ise SGK İl Müdürlüğü önünde açıklama yapan emekçiler, “Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK emekçisi artık yeter diyor. Yıllardır seçim yatırımı haline getirilen SGK prim borcu yapılandırması da dün yasalaşmıştır. SGK çalışanları maalesef her seçim siyasete alet edilmekte ancak ne SGK Başkanlığı ne de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kazanılmış haklarının iadesi için halen hiçbir girişimde bulunulmamıştır” dedi.

Emekçiler taleplerini şöyle sıraladı:

  1. 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz.
  2. Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100’er puan eklenmesini istiyoruz.
  3. Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz.
  4. Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığında olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz.
  5. Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz.

(İzmir/Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Whatsapp üzerinden IŞİD’e para topladıkları iddia edilen 7 şüpheli yakalandı

SONRAKİ HABER

HDP’li Gülüm’den, Adıyaman’da Menzil cemaatinin elindeki depremzede çocuklarla ilgili soru önergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa