Deprem riski nedeniyle tahliyesi devam eden Cerrahpaşa hastanesinde kaos hakim
Tahliye kararının ardından adeta hayalet hastaneye dönen Cerrahpaşa’da sağlık emekçileri de hastalar da bir kaosun içine itilmiş durumda. Yaşanan belirsizlik endişeyi de büyütüyor.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
Eylem NAZLIER
İstanbul
Çok sayıda kenti yıkan depremlerin ardından İstanbul’da yıllardır depreme dayanıksız binalarda hizmet veren hastaneler nihayet boşaltılıyor. Deprem sonrası apar topar alınan tahliye kararları ise kaosa neden oldu. İstanbul’un en köklü hastanelerinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi için verilen tahliye kararının ardından belirsizlik ve tartışmalar sürüyor. Köklü kurum ise adeta bir hayalet hastaneye dönüşmüş durumda.
"GERİ DÖNECEK MİYİZ?"
Tahliye sırasında sağlık emekçileri, hastaneye ait eşyaları araçlara yüklüyorlar. Taşınma konusunda ne düşündüklerini sorduğumuzda “10 gündür eşya taşıdığımız için artık çok yorulduk. Kendi durumumuzu düşünemiyoruz bile” cevabını veriyorlar. Yemekhane binası da boşaltıldığı için sağlık emekçileri yemeklerini dağıtılan kumanyalarla hastane bahçesinde, çardaklarda yiyor ve ekliyorlar: “Bize reva görülen bu.” Sağlık emekçilerinin en büyük eleştirisi var olan belirsizliğe. Yerinde dönüşüm isteklerini dile getiriyorlar: “Evet binalarımız riskli ama buranın ranta açılmasından da korkuyoruz” diyorlar. Cerrahpaşa’nın o eski yoğunluğu kalmamış, tek tük gelen hastalar var. Yaşanan belirsizlikten hasta ve hasta yakınları da endişeli. Bir sağlık çalışanı, güvenli binalarda çalışmak istediklerini söyleyerek soruyor: “Ama geri dönecek miyiz? Asıl mesele bu.” Bir başka sağlık emekçisi de 12 yıldır yıkılması, güçlendirilmesi gereken binalardan henüz taşınabildiklerine işaret ederek “Bugüne kadar riskli binalarda mı çalıştık?” diye soruyor.
"BİZ BUGÜNE KADAR RİSKLİ BİNALARDA MI ÇALIŞTIK"
Hastanede hasta yoğunluğu az olmasına rağmen bir kaos hali var. Sağlık çalışanları ne yapacaklarını bilmiyorlar. “Mesleğimin dışında her şeyi yapıyorum. Biz şu anda görev tanımlarımızı yitirmiş durumdayız. Yetkilerin ağzından çıkan şuursuz açıklamaları uygulamaya çalışıyoruz” diyen bir sağlık emekçisi de, “12 yıldır yıkılması, güçlendirilmesi gereken bir bina yıkılmamıştı, güçlendirilmemişti. Bir anda 'yıkıyoruz, hemen taşınıyoruz' dediler. Biz bugüne kadar riskli binalarda mı çalıştık? Neden bugüne kadar yetkililer bir adım atmadı” diye konuştu.
"RANDEVUSU VAR AMA ALAMIYORUZ"
Kadın hastalıkları ve doğum polikliniğinin kapısındaki “Deprem riski nedeniyle binalar boşaltıldığı için kesinlikle doğum yaptırılmamaktadır” yazısı dikkat çekiyor. 5 kişi çalıştıkları yerde şimdi tek başına kalan bir sağlıkçı “Gebe hastayı aldığımızda yatıracak, doğum yaptıracak yer yok. Aylar önce randevusunu almış ama geri çevirmek zorundayız. İnsanlar haklı olarak sorguluyor neden randevu sistemi açık diye bize tepki gösteriyorlar” diyor.
"BELİRSİZLİK YAŞIYORUZ"
SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Cerrahpaşa İş Yeri Temsilcisi Aydın Erol, tahliye kararının büyük sorunları da beraberinde getirdiğini belirterek “Ayaktan tedavilerin sürdürüldüğü sınırlı olan yapılarda hizmetin devam ettirilmesi hasta ve çalışanları mağdur ediyor. Yemekhane binası boşaltıldı, kreş boşaltılarak psikiyatri binasına taşındı. Cerrahpaşa için yapılan planlamada çalışanların temsilcileriyle hiçbir şekilde istişare edilmeden bu kararların alınması çalışanların hiç göz önüne alınmadığının bir göstergesi” dedi. Öte yandan Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın hiçbir kurum yetkilisiyle görüşmeden Çapa ve Cerrahpaşa’nın taşınacağı hastanelerin adını vererek oradaki çalışanların da büyük bir endişeye kapılmasına neden olduğunu dile getiren Erol “Çapa ve Cerrahpaşa’da çalışanlar da buralara ulaşımları konusunda nasıl bir yol izleneceği, kreşlere çocuklarının verilip verilemeyeceği gibi belirsizlikler yaşıyorlar” diye konuştu.