11 Mart 2023 05:35

Depremlerde ölenlerin belgeleri tartışmalı: Ölüm sebepleri aynı yazılıyor

Depremlerde ölenler için önceden hazırlanan savcılık tutanakları ve aynı ölüm sebebi yazan belgeler tartışma yarattı. Ölüm sebeplerine ilişkin şüpheleri artırdı.

Aynı ölüm sebebi matbuu olarak yazan belgeden örnek

Paylaş

Birkan BULUT

Ankara

Maraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler hakkında önceden hazırlanmış ve aynı ölüm sebebi yazan belgeler tartışma yarattı. Hatay’da ailesinden 4 cenazeyi enkaz altından çıkaran Tarım Orkam-Sen MYK Üyesi Mehmet Kaya, “Tüm belgelerde önceden kafa ve beden travmaları yazılmış. Benim cenazelerimin üzerine kolon düştüğü için bu sebeple olabilir ama enkazdaki boşluklardan da birçok ceset çıkardık. Tutanak imzalanırken doktor sadece ceset torbasını açıp baktı, muayene yapılamadı” dedi.

Resmi verilere göre 50 bine yakın yurttaşın hayatını kaybettiği depremlerin üzerinden bir aydan fazla süre geçti. Ancak hem hayatını kaybedenlerin daha fazla olduğu hem de ölüm sebeplerinin yeterince tespit edilemediği tartışılıyor. Hayati önem taşıyan ilk günlerde arama kurtarma ekiplerinin gecikmesi, birçok enkaza bakılmaması gibi ihmaller nedeniyle ölümlerin arttığı düşünülürken, cenazeler için önceden hazırlanan savcılık tutanakları da ölüm sebeplerine ilişkin şüpheleri artırdı.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu ve Vecih Cuzdan, depremde yaşamını yitirenlerin yakınlarına, “ölü muayene, kimlik tespit, teslim ve defin tutanağı” başlıklı matbu bir belge verildiğini, ölüm sebebinin önceden yazıldığı bu belgelerde bırakılan boşluklara sadece ölenlerin bilgilerinin yazılarak imzalandığı ortaya çıktı. Tüm ölüm tutanaklarında ölüm sebebi “enkaz-çökme-göçük altında kalma ile oluşan genel beden ve kafa travması” olarak yazılıyor. Yani herkesin enkaz altında üzerine düşenler sebebiyle öldüğüne işaret edilen belgeler, arama kurtarma ekiplerinin gecikmesine bağlı donma, kan kaybı vb. ölümlerin olduğunun kanıtlanmasını zorlaştırıyor.

"ÜZERİNE ENKAZ DÜŞMEMİŞ CESETLER VARDI"

Hatay’da kız kardeşi, eniştesi ile 9 aylık yeğeni ve onları ziyarete giden annesini kaybeden Tarım Orkam-Sen MYK Üyesi Mehmet Kaya, bu tutanakların nasıl verildiğini gazetemize anlattı. Manisa’da yaşadığını ve depremden 24 saat sonra Hatay’a ulaştıklarını aktaran Kaya, arama kurtarma çalışmalarına katılmış ve depremin 6. günü ailesinin cenazesine ulaşmış. “Kimse yoktu” diyen Kaya yaşadıklarını şöyle anlattı: “Arama kurtarma çalışmalarına katıldım. Bazı kişiler savcılığa ulaşamadan götürdüler cenazelerini. Uzun süre savcılığı bekledik. Keşmekeş, mahşer gibiydi... Kız kardeşim ve eniştem de benim gibi memurdu. Gittiğimizde savcı, doktor ve zabıt katibi vardı. Orada bu ölüm tutanağı belgesini verdiler, doldurduk. Hepsinde kafa ve beden travmalarına bağlı genel ölüm sebebi yazılmış. Benim cenazelerimin üzerine kolon düşmüştü, yani sebebim belki bu olabilir ama boşluklardan çıkardığımız insanlar da olmuştu. Ancak herkeste aynı tutanak yazıyor. Yani bizim çıkardığımız cesetler hipotermiden mi öldü, başka bir sebeple mi öldü bilinmiyor.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"

Doktor geldi yüzeysel bir şekilde açtı ceset torbasını, baktı. Tutanakları doldurdular, sonra aldım cenazeyi. Muayene yapma imkanları da yoktu aslında. Çünkü 6. gün bulmuştuk, anlatmam çok zor tabi... Savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Müteahhide, yapı denetimine ve Cumhurbaşkanlığına kadar. Çünkü kaçak katlar vardı. İhmal olmasa hemen kız kardeşimin olduğu binanın hemen bitişiğindeki bina sapasağlam kalır mıydı?​”

ÖNCEKİ HABER

Samandağ'da gönüllüler ve depremzedeler: Hayata tutunmalıyız

SONRAKİ HABER

Papa: Ukrayna savaşını sadece ‘Rus emperyalizmi’ körüklemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa