11 Mart 2023 11:54

Gazi Katliamında yaşamını yitirenler anılıyor

Gazi Katliamında yaşamını yitirenler Alibeyköy Mezarlığı'ndaki törenle anıldı.

Anma etkinliğine katılanların Evrensel'e ulaştırdıkları görseller

Paylaş

Gazi Katliamı 28 yılı geride bırakıyor. Alevilerin yoğun yaşadığı mahallede 12 Mart 1995 tarihinde çoğu polis kurşunuyla 22 kişinin öldürüldüğü katliamın üzerinden 28 yıl geçti.

Katliamda yaşamını yitiren ve Alibeyköy Mezarlığında toprağa verilenler için anma töreni gerçekleştirildi. Öte yandan Gazi Mahallesi'nde Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri Gazi Katliamı ve gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’la ilgili pankart astıkları için gözaltında alındı. Gazi Cemevinin karşısında pankart asan ESP üyeleri Adnan Özcan ve Kalender Polat, gözaltına alındı.

GAZİ KATLİAMI

Katliam, üç kıraathane ve bir pastanenin kimliği belirsiz kişilerce bir taksiden otomatik silahlarla taranmasıyla başladı. Taranan kıraathanelerden birinde bulunan Alevi Dedesi Halil Kaya yaşamı yitirdi, 5’i ağır 25 kişi de yaralandı. Gerçekleştirdikleri bu saldırıların ardından olay yerinden uzaklaşan saldırganların gasbettikleri taksinin şoförünü öldürüp, taksiyi ateşe verdikleri daha sonra anlaşıldı.

Yaşanan saldırının neden olduğu öfke ile mahalle sakinleri Gazi Karakolu’na doğru yürüyüşe geçmesinin ardından polis, halkın üstüne ateş açtı. Mehmet Gündüz’ün hayatını kaybettiği polis saldırısında, çok sayıda kişi de yaralandı. Yaşanan bu olayla birlikte öldürülen iki kişinin cenazelerin verilmemesi açığa çıkan öfkenin daha da büyümesine neden oldu. Ertesi gün kentin dört bir yanından gelen 15 bine yakın insan, Gazi Cemevi’nin önünde toplandı. Cenazelerin teslim edilmemesini protesto edenlere polisin yeniden saldırması üzerine başlayan olaylarda 17 kişi yaşamını yitirirken, aralarında gazetecilerin de bulunduğu yüzlerce kişi yaralandı. Aynı gün İstanbul Valiliği Gazi Mahallesi’nde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ancak Gazi Mahallesi ile de sınırlı kalmayıp, Ümraniye’ye bağlı Mustafa Kemal Mahallesi’ne (1 Mayıs Mahallesi) sıçrayan protestolarda 14-15 Mart tarihlerinde 5 kişi daha hayatını kaybetti. Yaklaşık bir hafta süren olaylarda toplam 22 kişi yaşamını yitirmiş oldu.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İran ve Suudi Arabistan 7 yıl sonra diplomatik ilişkilerin kurulması konusunda anlaştı

SONRAKİ HABER

Kovid-19’un küresel salgın ilan edilişinin 3. yılı: Düşük gelirli ülkelerde 5 kişiden 1’i aşılanabildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa