11 Mart 2023 16:29

Samandağ’da sulama yapılamayacak: Üreticiler “başının çaresine” bakmanın yollarını arıyor

Samandağ Pompaj Sulaması Tesislerinde yapılan kontroller sonucunda tespit edilen hasarlar dolayısıyla su iletilemez durumda. Üreticiler “başının çaresine” bakmanın yollarını arıyor.

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Hatay

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Samandağ’da 15 mahalleye su veren Samandağ Pompa İstasyonunun deprem nedeniyle yıkılması, çok sayıda kanalet hattının hasar görmesi nedeniyle tarım alanlarında sulama yapılamayacağı duyuruldu.

Mahalle muhtarlıklarına gönderilen yazıda, Samandağ Pompaj Sulaması ekim alanının %60'ını oluşturan fidan, sebze, yeşillik ve mısır bitkilerinin ekilmesi halinde; tesislerimizden su verilemeyeceğinden, yöre çiftçilerinin su ihtiyacının yağışlarla karşılanabilecek bitkilerin ekimine teşvik edilmesi gerketiği ifade edildi.

Samandağ’da Atatürk, Cemal Gürsel, Cumhuriyet, Çiğdede, Deniz, Hıdırbey, Koyunoğlu, Kurtderesi, Kuşalanı, Mağaracık, Mızraklı, Sutaşı, Şükrü Kanatlı, Vakıfköy, Yeni Mahalle mahalleri muhtarlıklarına DSİ 6.Bölge Müdürlüğü görev sahası içerisinde yer alan, Samandağ Pompaj Sulaması Tesislerinde yapılan kontroller sonucunda tespit edilen hasarlar dolayısıyla su iletilemez durumda. 2023 yılı sulama sezonunda tesislerden sulama hizmeti verilemeyeceğini öğrenen köylüler ise “Kendi başınızın çaresine bakın diyorlar” diyerek tepki gösterdi.

“YÜKÜMÜZ ARTACAK”

Bedros Kehyaoğlu

Yöre çiftçilerinin, su ihtiyacının yağışlarla karşılanabilecek bitkilerin ekimine teşvik edilmesi ve ilgili kurumların da gerekli tedbirleri alması gerektiği belirtilen yazıyla ilgili Vakıflıköy’de üretici köylü Bedros Kehyaoğlu, “Bizim muhtara yazı gelmiş. Sulama kanalları tahrip oldu herkes kendi başının çaresine baksın gibi… Zaten sulamadan bir sıkıntı varken daha da sıkıntı oluşacak. Yükümüz artacak. Nasıl böyle bir karar alınmış onu da bilmiyoruz. Yatırım yapmayacağız diyorlar. Bu da tarıma bir darbedir” dedi.

“KENDİ BAŞIMIZIN ÇARESİNE BAKACAĞIZ”

Kırsalda yetişen susuz tarım da olabileceğini ancak bunun insanlara yetmeyeceği belirten Kehyaoğlu, “2023-2024 yılı boyunca su olmayacak gibi duruyor. Biz kendi başımızın çaresine bakacağız. Biz kanalları yapacağız ki suyumuzu getireceğiz. Biz kendi köyümüzün suyunu –ki daha önce yapılmıştı- kanalımızdan hallederiz. Her sene temizleriz, tamir ederiz ve bir sucu tutarız. Dönüm başına masraf neyse böleriz, ihtiyar heyeti ise buna bakar. Biz böyle halledeceğiz de her mahalle bunu yapamaz. Çünkü Asi nehrinden geliyor su. O büyük kanallar gerektirir. Onu yapmak zor, ancak devlet yapabilir” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

TOBB ETÜ öğrencileri: Kampüslerimize bir an önce kavuşmak için mücadeleye

SONRAKİ HABER

HÜDA PAR seçimlerde Erdoğan'ı destekleme kararı aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa