12 Mart 2023 15:52

Yunanistan halkı geri adım atmıyor: Öyle ucuz kurtulmak yok!

57 kişinin ölümüne neden olan tren faciasına tepkiler sürüyor. Bütün kentlerde “Öyle ucuz kurtulmak yok” sloganıyla yeni miting ve yürüyüşler yapılıyor. 16 Mart’ta ise yeniden genel grev var.

Fotoğraf: Seyit Aldoğan/Evrensel

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan’ın Larisa kentine bağlı Tembi bölgesinde meydana gelen ve 57 kişinin ölümüne neden olan tren kazası faciasına yönelik tepkiler artarak devam ediyor. Hükümet yetkililerinin ve Başbakan Kiryakos Miçotakis’in özür dilemesi ve sorumluluğu üstlendiğini açıklaması halkı, gençliği, işçi ve emekçileri ikna edemedi. Günlerden beri süren gösteriler, okul işgalleri, grevler ve yapılan bir günlük genel grevden sonra bugün ülke genelindeki bütün kentlerde yeniden miting ve yürüyüşler yapılıyor. 

“Öyle ucuz kurtulmak yok” sloganıyla yapılan gösterilere yoğun katılım olduğu bildirilerken 8 Mart’ta yapılan genel greve kongre yaptıkları gerekçesiyle katılmayan Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ise 16 Mart’ta genel grev ilan etti. Karara kamu emekçileri sendikaları, işçi merkezleri ve Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME), demokratik kuruluşlar, siyasi partiler, gençlik ve kadın örgütleri de destek vereceklerini açıklayarak genel greve katılım çağrısı yaptılar.

HÜKÜMETİN "KAN PARASI" TEPKİLERİ DİNDİRMEDİ

Hükümet ise araştırma ve kaza raporlarının tamamlanmasıyla sorumlular hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağını, yaşamını kaybedenlerin ailelerine dört emekli maaşı tutarında yüksek emeklilik maaşı bağlanacağını ve kamu alanında istihdam edileceklerini açıkladı. Ancak bu açıklamalar, halk tarafından sorumluluktan kaçma ve tepkileri yatıştırma çabası olarak değerlendiriliyor.

Bu arada bugün ülke genelinde yapılan gösterilerin oldukça kitlesel geçtiği ve çok sayıda işçi sendikasının kendi pankartlarıyla gösterilere katıldığı gözlendi.

Başkent Atina’da Meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı'nda yapılan mitinge katılan işçi ve emekçiler sık sık “Bu katliam unutulmayacak, ölülerin sesi olacağız”, “Siz kârlarınızı sayıyorsunuz biz ölülerimizi”, “Mücadele sürecek hesap verilecek” sloganları attılar.

Mitinge işçilerle gençlerin yoğun katılımı olduğu gözlenirken yapılan konuşmalarda 16 Mart'ta yapılacak genel grevin güçlü bir mesaja dönüşeceği vurgulandı ve katılım çağrısı yapıldı.

ÖNCEKİ HABER

Adana'da 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

SONRAKİ HABER

Neden ilk feda edilen eğitim?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa