Mar&Bit işçileri: Hakkımızı gasbettirmeyeceğiz
Adana’da 290 işçinin çalıştığı Mar&Bit Konfeksiyon’da patronun fabrikayı kapatarak alacaklarını gasbetmek istediği işçiler BİRTEK-SEN ile açıklama düzenledi.
Adana’nın Yüreğir ilçesi Seyhan Mahallesi’nde 290 işçinin çalıştığı Mar&Bit Konfeksiyon’da patronun fabrikayı kapatarak alacaklarını gasp etme girişimine işçiler BİRTEK-SEN ile birlikte fabrika önünde yaptıkları açıklamada haklarını alana kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla mesai gibi alacakları bulunan işçiler Birleşik Tekstil Dokuma Ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) ile birlikte fabrika önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, Eğitim Sen Adana Şubesi, EMEP, HDP, SYKP, TİP üye ve yöneticileri ile Çağrı Dergisi okurları destek verdi. Burada konuşan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, iktidarın depremde yaptığı düzenlemelerle patronlara işçileri tazminatsız işten atma şansı tanıdığını belirterek “Deprem bölgesinde tüm işçilerin ve işsizlerin kısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödeneğinden koşulsuz yararlanmaları sağlanmalıdır” dedi.
PATRON DEPREMİ FIRSATA ÇEVİRMEK İSTİYOR
Fabrika önünde konuşan işçiler Mar&Bit’e ortak olan Salih Tekstil patronunun 2019 yılında da üretimde daralmayı gerekçe gösterip işçileri geri dönecekleri umudu vererek oyalayıp haklarını gasp ettiğini anlattılar. Şimdi de Mar&Bit patronu işçileri “İflas veririm, hakkınızı alamazsınız” diye tehdit ederek hak ettiklerinin altında ödemelere razı etmeye çalışıyor.
8 yılık bir işçi şunları söyledi: "Bize depremden sonra ‘2 hafta evde kalın’ dediler. Kaldığımız süre boyunca maaşlarımız ödenmedi. Sonra atölyenin kapanacağı söylendi. Ben 8 yıllık çalışanım bana teklif ettiği para 8 bin lira. Ben buraya yıllarımı verdim. Bu parayı kabul etmiyorum. Bize depremi de unutturdular. Haklarımı onlara bırakmayacağım” dedi.
Şilan isimli işçi, "Biz hakkımız dışında bir şey istemiyoruz. Onlar bizim sayemizde o paraları kazandı. Onların bize verdikleri kusurlu bir iyilik değil, kusursuz bir haktır” dedi.
Ramazan Tekin isimli işçi, "2014 yılında Mar&Bit çalışanı değil de Bulut Tekstil ismiyle işe başladık. Orayı da iflas gösterdiler ve Mar&Bit olarak üretime başladılar. 9 yıldır burada çalışan bir işçi olarak 9 bin lira teklif edildi. Biz buna boyun eğmeyeceğiz” dedi.
Bir başka işçi "Evimizde çocuklarımız sıkıntı yaşarken bize ‘Ne haliniz varsa görün’ diyerek bizi mağdur ettiler. Hatta dün akşam makineleri boşaltmışlar. Biz haklarımızı istiyoruz” dedi.
“BU KEZ YANLARINA KAR KALMAYACAK”
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Mar&Bit patronunun depremi fırsata çevirerek 300’e yakın işçinin yıllarca çalışarak hak ettikleri tazminata çökmek istediğini ifade etti. Patronlardan birinin kardeşinin bunu daha önce yaptığı bilgisini aldıklarını dile getiren Türkmen, “Daha önce bundan zarar görmedikleri için, işçilerin hakkının gasp etmek bu ülkede hiçbir şekilde yaptırımla karşılaşmadığı için, hükümet patronlara suç işleme özgürlüğü tanıdığı için hükümet bunun da yanlarına kar kalacağını düşünüyorlar. Bu kez yanlarına kar kalmayacak. işçilerin tazminatlarını gasp etmelerine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
"İKTİDARA GÖRE İŞÇİLER DEĞİL PATRONLAR MAĞDUR"
Deprem olur olmaz deprem bölgesinde en az 6 ay boyunca işten atmaların yasaklanmasını, işe gidemeyen tüm işçilerin ücretsiz izinli sayılmasını istediklerini ifade etti. Buna karşılık hükümetin, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranışla işçileri tazminatsız işten atmayı düzenleyen maddeyi pandemide olduğu gibi işte atma yasağı düzenlemesinde kapsam dışı bırakarak patronlara ‘İşten atmayı yasaklıyoruz ama tazminatsız atabilirsiniz’ deyip, evi yıkılmış, göç etmiş işçilerin kısa çalışmadan faydalandırılmasının patronun başvurusuna ve fabrikanın yıkılmasına bağlandığını ifade etti.
Fotoğraf: Evrensel
Yüzbinlere insanın yakınını, evini, geçmişini kaybettiği ve 40 gün geçmişken hala çadır, barınma ve en temel ihtiyaçlara ulaşamayan on binlerce insan varken hükümetin bu kararname ile asıl mağdur olarak patronları gördüğünü ifade eden Türkmen, “Biz bir kere daha hatırlatmak istiyoruz. İşten atmalar deprem bölgesinde koşulsuz ve şartsız yasaklanmalıdır. Bu yasağı çiğneyen patronlara caydırıcı cezalar verilmelidir. Bir aylık ücret gibi idari cezalarla işçi kıyımının önüne geçemezsiniz. Deprem bölgesinde tüm işçilerin ve işsizlerin kısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödeneğinden koşulsuz yararlanmaları sağlanmalıdır” dedi.
“DEVETİN GÜCÜ SADECE GARİBANA MI YETİYOR”
Depremin ilk günlerinde yardım gelmez kaygısı ile fazla erzak alan insanların yağmacı muamelesi ile sokaklarda işkence edildiğini ifade eden Türkmen, “Onları da ‘Bakın polisimiz yağmacıları nasıl cezalandırıyor’ diye televizyonlarda gösterdiler. Ama bu yağmacılara kimse müdahale etmiyor. Bu devletin gücü sadece garibanlara mı yetiyor? Asıl yağmacı bunlar. 300’e yakın işçinin toplamda belki 15 milyona yakın birikimine çökmek yağmacılık değil midir? Ama biz işçi arkadaşlarımızla birlikte bu yağmacıların yakasını bırakmayacağız” şeklinde konuştu. (Adana/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et