Sinpaş projesine verilen ÇED’e tepkiler sürüyor: Kızılbük’te ÇED süreci bile başlatılmamalıydı
Marmaris Kızılbük Koyu’nda Sinpaş GYO tarafından yapımı süren otel ve devre mülk projesine tepki gösteren Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Halime Şaman “Porje için ÇED süreci bile başlatılmamalıydı” dedi.
Fotoğdaf: Halime Şaman
Özer AKDEMİR
Muğla Marmaris ilçesi İçmeler Kızılbük Koyu’nda Sinpaş GYO tarafından yapımı süren Kızılbük Resort Otel ve Devremülk projesi için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen “ÇED olumlu” kararına tepkiler sürüyor. Projenin milli park sınırları içinde olduğuna dikkat çeken Marmaris Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Halime Şaman, “Bu bölgede bırakın ‘ÇED olumlu’ kararı vermeyi ÇED sürecini bile başlatmamak gerekiyordu” diye tepki gösterdi.
MİLLİ PARK ALANI
Projeye verilen yeni ‘ÇED olumlu’ kararını, Sinpaş projesine karşı uzun zamandır verilen mücadelede önde gelen isimlerden Marmaris Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Halime Şaman’a sorduk. Şaman geçtiğimiz yıl aralık ayında Danıştay tarafından onanan Muğla Valiliğinin ‘ÇED gerekli değildir’ kararında olduğu gibi, Bakanlığın verdiği ‘ÇED olumlu’ kararının da aynı yanlışın sürdürülmesinde ısrar olduğunu söyledi. Projenin devam ettiği alanın milli park içerisindeki kontrollü kullanım bölgesi olduğuna dikkat çeken Şaman, “Yani yapı yoğunluğunu arttırıcı hiçbir faaliyetin yapılamayacağı koruma altındaki bir bölgeye bırakın ‘ÇED olumlu’ kararı vermeyi ÇED sürecini bile başlatmamak gerekiyordu” dedi.
“AKLA ZİYAN BİR DURUM”
Sinpaş’ın 46 bin metrekare olarak başladığı inşaatı, kanuna karşı biçimde tadilat ve isim değişikliği ruhsatları ile 270 bin metrekarenin üzerine çıkardığını hatırlatan Şaman şunları söyledi: “Kadastral yolu olmayan bu projeye onay verilmesi eğer kanun varsa, eğer mevzuatlara uymak gerekiyorsa akla ziyan bir durumdur. ‘ÇED olumlu’ kararı ile Marmaris sorunlarla boğuşmak zorunda bırakılmıştır”.
SEÇİMDE İKTİDAR DEĞİŞİRSE SİNPAŞ PROJESİ NE OLACAK?
Ülkenin seçim sürecine girdiğini ve olası bir iktidar değişikliğinde muhalefetin çevreye dair verdiği sözler olduğunu belirten Şaman, “Yeni gelecek yönetim anlayışı verdiği sözleri yerine getirip bölgeyi ağaçlandırdığında, milli park korunmaya başlandığında, oradan devre-mülk satın alanların veya otele rezervasyon yaptıranların kara yolu ile ulaşacakları bir yol bulmaları imkansız olacak. Proje, tapulu arazisinin dışına taştığı geniş bir kamusal alanı, milli parkı şu anda bile işgal etmeye, yıkıma uğratmaya devam ediyor. Konuşlandığı koruma altındaki bölgenin kanalizasyon ve içme suyu altyapısı hatta elektrik altyapısı mevcut değil.
Marmaris’in kanalizasyon altyapısı nüfus yoğunluğuna cevap veremezken, çevre köylerimiz su sıkıntısı çekerken projenin getireceği ek yükün nasıl karşılanacağı sorusu cevapsız durmaya devam ediyor” dedi
“DENİZ EKOSİSTEMİ YIKIMA UĞRAYACAK”
Termal sağlık merkezi olarak satışa sunulan projenin içerisinde yer alan aquapark ve havuzların atıklarının da dahil edildiğinde deniz kirliliğinin artacağını iddia eden Şaman, Bakanlığın ‘ÇED olumlu’ kararı ile bu tehlikeyi görmezden geldiğini kaydetti. Şaman; “Kızılbük/Sinpaş projesinin tamamlanıp mülk sahiplerinin yerleşmeleriyle beraber kirletici unsurların yoğunluğu Marmaris Körfezi’nin kendini iyileştirme koşullarını ortadan kaldıracak, denizel ekosistem yıkıma uğrayacak” diye konuştu.
“YERELİN KAYNAKLARI İLE YEREL YOKSULLAŞACAK”
Projenin bölgenin ekonomisine katkısı ile ilgili pek çok argümanın hem firma hem de destekleyicisi yerel ve mülki yönetimlerce ileri sürüldüğüne vurgu yapan Şaman şöyle konuştu; “Oysa turizm, esnaf ve yerel ekonomi açısından bakıldığında projedeki aquapark, lüks restoran ve mağazaların turistler için cazibe merkezi olacağı da öngörülebilir ciddi tehditler arasında yer alıyor. Yerelin kaynaklarıyla yerelin yoksullaştığı aynı filmi izlememizi istiyorlar”. Marmaris’teki trafik ve otopark sorununa işaret eden Şaman, kentin en ağır meseleleri arasında değilmiş gibi proje ile İçmeler nüfusu kadar ilave bir nüfusun trafiğe dahil edilecek olmasını, ‘Bir kara mizah konusu’ diye tarif etti.
“BU PROJENİN HUKUKTAN KAÇMA ŞANI YOK!”
Proje ile ilgili halihazırda imar durum belgesi ve ruhsat iptallerini talep ettikleri iki davanın devam ettiğine dikkat çeken Şaman, “En kısa sürede paydaş kurumlarla birlikte Bakanlığın verdiği ‘ÇED olumlu’ kararının iptal edilmesi için hukuki süreci başlatacağız. Sinpaş’la işi olan herkesin bilmesini isteriz ki bu projenin hukuktan, kanundan kaçma şansı yok.”