Nurpak Tekstil’de sendika düşmanlığı: Bakanlık yetki verdi, TMSF itiraz etti
Nurpak Tekstil’de düşük zamma ve çalışma koşullarına karşı işçiler DİSK/Tekstil’de örgütlenmeye başladı. Çalışma Bakanlığından yetki belgesi geldi ancak TMSF, itirazda bulundu.
Fotoğraf: DHA
Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu
2016 darbe girişimi sonrası kayyum atanan, daha sonra TMSF tarafından el konulan Nurpak Tekstil’de düşük zamma ve çalışma koşullarına karşı işçiler DİSK/Tekstil’de örgütlenmeye başladı. Çalışma Bakanlığından yetki belgesi geldi ancak TMSF, itirazda bulundu.
170 işçinin çalıştığı Çorlu Vakıflar mevkiinde faaliyet yürüten Nurpak Tekstil’de işçilerin ücreti asgari ücret ila 10 bin 180 lira arasında değişiyor. 10 yıldır fabrikada çalışan işçilerden biri sendikalaşmalarının nedenini şöyle anlatıyor: “Devlet bile asgari ücrete yüzde 54 zam yaparken fabrika yüzde 35 zam yaptı. Ücretimiz Çorlu piyasasının altında kaldı. Başka fabrikada benimle aynı işi yapan bir işçi 12-13 bin arası ücret alıyor. Ücretim daha yılın başında açlık sınırının altında kaldı. Bu ücretle geçinmemizin olanağı yok.”
"İKİ YILDIR İZİN KULLANAMADIM"
Ücretin yanı sıra işçilerin çalışma koşullarına ilişkin de itirazları var. İşler yavaşladığı zaman cumartesi günleri çalışmadıklarını belirten işçiler çalışılmayan günlerde ya ücretlerin kesildiğini ya da senelik izinden kesildiğini söylüyor. Bir işçi, “Zaten ücretimiz düşük. Bir de cumartesi günü kesilince elimize geçen para kuşa dönüyor. İki yıldır senelik izin kullanmadım. Tatil yapmadım. Hep borçlanmalara gitti. Bu senenin bile izinleri şimdiden bitti” diyor. Başka bir işçi de şunları söylüyor: “Fabrikada havalandırma yok. Ortamın bütün tozu ciğerlerimize gidiyor. Tuvaletler girilmeyecek kadar pis. Temizlenmiyor.”
TMSF YÖNETİYOR
Nurpak Tekstil’e 2016’daki darbe girişiminden sonra kayyum atandı, daha sonra ise TMSF el koydu. İşçiler DİSK/Tekstil’e üye olup yetki belgesi gelince fabrika yönetiminin ilk işi yetkiye itiraz edip Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’i çağırmak oldu. Öz İplik-İş’in kendilerine “Yönetim DİSK’i kabul etmiyor, itiraz edecek. Yıllarca bu maaşla çalışırsınız. Bize üye olursanız itiraz etmeyecek, sözleşme yapacak” dediğini aktaran işçiler, kısa süre sonra Öz İplik-İş’in çekilmek zorunda kaldığını ifade ediyor.
TMSF yönetiminin itirazına tepki gösteren DİSK/Tekstil Lüleburgaz Şube Başkanı Savaş Testici, “Nurpak TMSF eli ile devlet tarafından işletiliyor. Çalışma Bakanımız sendikalarımızı güçlendirmek için her türlü kolaylığı sağladık demişti. Ama gerçekler hiç de öyle değil. Devletin bir kurumu olan TMSF Çalışma Bakanlığının tespitine itiraz ediyor. Siyasal sorumluluğu olanlar bu olayı çözmeliler” dedi.