SES deprem izleme komisyonu: Bir ay geçti sorunlar giderilemedi
Deprem bölgesinde gönüllü hizmet veren SES Deprem İzleme Komisyonu 1. ay raporunda koordinasyonsuzluğun devam ettiği vurgulanarak depremzede sağlık emekçilerinin taleplerinin karşılanmasını istendi.
Fotoğraf: Evrensel
Depremde yıkılan illerde ilk günlerden itibaren gönüllü olarak sağlık ve sosyal destek hizmeti veren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Deprem İzleme Komisyonu 1. ay raporunu paylaştı. Raporda deprem bölgesinde ilk günden bu yana süren koordinasyonsuzluğun devam ettiğine işaret edilerek, depremzede sağlık emekçilerinin taleplerinin koşul aranmadan kabul edilmesi istendi.
“HÂLÂ GİDİLMEMİŞ KÖYLER VAR”
Depremin üzerinden bir ay geçmesine karşın hâlâ ulaşılmayan köy ve mezralar bulunduğuna vurgu yapılan raporda “Bu bölgelerin bir kısmında yıkım, can kaybı ve barınma sorunlarının yanında sağlık hizmetleri konusunda da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Pansumandan raporlu ilaçlara erişememe, tanı ve tedavi almayan enfeksiyon hastalıkları, izlemlerin yapılmaması, ertelenmiş sağlık hizmetleri, verilemeyen evde bakım ve aksayan diyaliz hizmetleri vardır” denildi.
HİJYEN SORUNU, ENFEKSİYON UYARISI
Depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen hâlâ birinci basamak sağlık hizmetlerinin tam anlamıyla devreye sokulamadığı bilgisi verilen raporda “Bebek, çocuk, gebe ve lohusa, kronik hasta izlemi, aşılama, doğum kontrolü vb. ne yazık ki oldukça yetersiz. Tüm bunlara kullanılamaz hale gelen aile sağlığı merkezleri de eklenmiştir” denildi.
Temiz su, tuvalet ve banyo olanaklarında ciddi sıkıntılar azalsa da devam ettiği ifade edilen raporda, “Hâlâ şebeke suyunun olmadığı yerler var. Bu, hijyen sorunlarını tetiklemekte ve enfeksiyon hastalıklarına zemin hazırlamaktadır” uyarısı yapıldı.
“DOĞUMLAR ÖZEL HASTANEDE YAPILIYOR”
Deprem bölgesindeki hastanelerin yıkılması ve ağır hasarlı olmasının ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini çok olumsuz etkilediği bilgisi verilen raporda şöyle denildi, “Acil ve poliklinik hizmetlere odaklanan bir hizmet sürdürülmekte. Antakya’da doğumlar sadece bir özel hastanede gerçekleştiriliyor.” Raporda son 20 yılın Sağlık Bakanlarının ve yöneticilerinin hastaneleri güçlendirme konusunda el atmaması ve özel hastanelere izin vermelerinin ihmalden öte bir suç olduğuna dikkat çekildi.
“SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ GÖZETİLMELİ”
Raporda depremden etkilenen sağlık emekçilerinin sorunları da sıralandı: “Depremzede sağlık emekçilerini çalışmaya zorlayan başhekimlerin mobbingi devam ediyor. Çalışma saatlerinin belirsizliği, barınma sorunu, geçici görevlendirmelerde yer ve süre konusundaki belirsizlikler sürüyor.” Raporda, deprem bölgesindeki kamu emekçilerinin hiçbir koşul aranmadan tayinlerinin istedikleri yere yapılması, tayin istemeyenlerin 3-6 ay ücretli izinli sayılması, deprem bölgesinden ayrılmayanlar için uygun barınma, beslenme ve hijyen koşullarının sağlanması ve çocukları için kreşler açılması gerektiği belirtildi. (İstanbul/EVRENSEL)