14 Mart 2023 11:29

İzmir’de konteyner kentte yalnız yaşayan çoğu kadın pek çok depremzede sokağa atıldı!

İzmir'de 2020'deki depremin ardından Bayraklı'da kurulan konteyner kentte, yalnız yaşayan depremzedeler konteynerlerden çıkarıldı.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir depremin ardından Bayraklı konteyner kentte yalnız yaşayan kadın depremzedeler, 6 Şubat depreminden etkilenen ve İzmir’e getirilecek olan depremzedeler gerekçe gösterilerek sokağa atıldı.  

İktidarın “Konut sorununu çözdük” söylemleri bir kenarda dururken, depremin üzerinden geçen 28 aylık sürede depremzedelerin kalıcı konut sorunu çözülmedi. İzmir Valiliği, yalnız yaşayan depremzedelere, “Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezde depreminden etkilenen vatandaşlardan İzmir’e gelenlerin Bayraklı geçici koruma merkezine yerleştirilecek olmasından dolayı konteynerleri boşaltın” talimatı verdi.

Valiliğin kararıyla ilk olarak yalnız yaşayan depremzedelerin çıkartıldığı konteyner kentte sabah saatlerinde görevliler ve polis eşliğinde konteynerler boşaltıldı. Gidecek yerleri olmadığını söyleyen depremzedeler, “Biz barınma sorunumuza çözüm istiyoruz” diyerek, tepkisini dile getirdi.

‘KİRA ÖDEYECEK DURUMUM YOK’

Konteynerı boşaltılan depremzede Meryem Tülin Yumlu, “İki kadın gönderdiler, polisler eşliğinde eşyalarımı topluyorlar. Biz yalnız yaşayan insanlar olarak bunu hak etmiyoruz. Devletim beni böyle sokağa attı. Gerçekten giderek yerim yok, kira ödeyecek durumum yok. Barınma hakkımı istedim ama çözüm sunulmadı. Bize yer göstermeden sokağa atmaları insan haklarına aykırı. Yalnız yaşamak suç, kadın olmak suç. Yani evim yok diye, olmayan evim yıkılmadığı için suçlu duruma düştüm” dedi.

‘HİÇBİR ŞEYİMİ ALAMADAN SOKAĞA ATILDIM’

Konteynerden çıkartılan bir başka depremzede Nuray Koçtürk ise “Kadın başıma sokağa atılıyorum. Neden, tek olduğum için. Tek başıma yaşamam hata mı, suç mu? Hiçbir şeyimi alamadan sokağa atıldım” diyerek, tepkisini dile getirdi. 3 yıl önce eşinden boşandığını ve İzmir’e taşındığını ve bir ay içinde de depremin meydana geldiğini anlatan Koçtürk, “Geldiğimde depreme yakalandım. Bu zamana kadar emeği geçene Allah razı olsun diyordum, ama bu vaziyette Allah razı olsun demiyorum” diye ekledi.

ENGELLİ ÇOCUĞUYLA TEK YAŞAYAN KADIN DA SOKAĞA ATILDI

Mart ayı sonuna kadar mühlet verilen Gül Ok da “Nerede Cumhurbaşkanı, nerede milletvekilleri? Bu İzmirli depremzedelere yapılan bir darbedir. Hani kadın hakları nerede? Tek kalan kadınları sokağa atıyorlar. Benim tedavi için hastaneye yatmam lazım. Engelli bir çocuğum var, ne yapacağım? Nerede bu devlet, nerede bu hükümet? Milletvekillerinin hiçbirinin sesi çıkmıyor. Herkes koltuğunu ve maaşını koruyor. Gelsinler bize güvenilir bir yer göstersinler. Biz çıkmıyoruz. Söz milletinse konuşuyoruz. Bunun hesabını versinler. Kiraların kaç para olduğunu biliyor mu valiler. Aldığımız bir emekli maaşı nasıl yapalım? Yeter artık. Emine hanım geldi ‘Kimse açıkta kalmayacak’ dedi. Ne oldu, hepimiz açıkta kaldık” diye konuştu.

VALİLİK: KONTEYNERLERİ MESAİ BİTİMİNE KADAR BOŞALTIN

Valilik tarafından depremzedelere iletilen son belgede 13 Mart 2023 mesai bitimine kadar konteynerleri boşaltmaları gerektiği iletildi: “30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen İzmir depreminden sonra kurulan Bayraklı Geçici Konaklama Merkezine başvurunuza istinaden kaydınız gerçekleştirilerek tarafınıza konteyner tahsis edilmiştir. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depreminden etkilenen vatandaşlardan İzmir’e gelenlerin Bayraklı Geçici Koruma Merkezine yerleştirilecek olmasından dolayı ikinci bir yazışmaya mahal vermeksizin 13.03.2023 mesai bitimine kadar konteynerinizi içinde demirbaş eşyaları ile birlikte teslim ederek çıkış işlemlerinizi yaptırmanız gereklidir. Konteynerinizi size verilen süre içinde tahliye etmemeniz durumunda tahliye ile ilgili gerekli işlemler yönetim biriminde gerçekleştirilecektir.”

CHP'Lİ BEKO'DAN İZMİR VALİLİĞİNE ÇAĞRI

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da İzmir Valiliğine çağrı yaparak, depremzedelere süre tanınmasını talep etti. Beko, “Orada yaşayan vatandaşlarımız depremde evlerini, yuvalarını, ailelerini, yakınlarını kaybettiler. Kahramanmaraş merkezli depremlerle aynı acıları yaşadık, onlar da bir kez daha yıkıldı. Toplumun her kesiminde farklı travmalar devam ederken bu acıları yaşamış insanlara ‘başınızın çaresine bakın’ tarzında yaklaşmak ‘devlet’ anlayışına yakışmaz. Elbette belli kurallar vardır ve o konteynırlar daha acil ihtiyacı olanlara tahsis edilmek istenmekte de olabilir ancak insanlar mağduriyetlerini sıralarken, hastayım, işim yok, çocuğum engelli derken onları sokağa atamayız. Hep birlikte bu mağduriyeti gidermek için çalışmalıyız. İzmir Valiliği’ne de bu çerçevede bir çağrı yaparak insanlara süre tanımalarını talep ediyorum” diye konuştu.

NE OLMUŞTU

İzmirli depremzedelerin konaklaması için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) kurduğu, 100 konteynerlik alanda 400 depremzede 21 metrekarelik konteynerlerde yaşamaya devam ediyordu. Geçtiğimiz yaz aylarında konteynerlerin boşaltılacağı haberleri gündeme gelirken, geçen ay da bazı şirketlere ait konteynerler 6 Şubat’taki deprem sonrası yıkım yaşanan bölgelere gönderilmişti.

28 aydır çözülemeyen barınma sorununa karşı konteyner kentte yaşayan hak sahibi olmayan kiracıların sorunları devam ediyor.

Ekonomik kriz ve kira fiyatlarının artmasından dolayı yaşayacak ev bulmakta zorlandıklarını ifade eden kiracı depremzedeler, konteynerden çıkartılmalarıyla mağduriyetlerinin arttığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da uyuşturucu dağıtım şebekesine operasyon: 161 gözaltı

SONRAKİ HABER

Tahıl koridoru anlaşması 2 ay daha uzadı: Taraflar itiraz etmezse otomatik olarak uzar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa