Taksim Eğitim Ve Araştırma Hastanesi çalışanları: Buradayız bir yere gitmiyoruz
Taksim Eğitim Ve Araştırma Hastanesi çalışanları Bakan Koca’ya seslenerek yaşamlarının, kurdukları düzenlerinin ve koşullarının göz ardı edilmemesini talep ederek; “Buradayız bir yere gitmiyoruz" dedi
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinin, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesine taşınması üzerine buradaki çalışanların da başka hastanelere görevlendirileceği iddiaları üzerine sağlık emekçileri bugün bir kez daha hastane önünde eylem yaptı.
“Bizlerin yaşamları, kurdukları düzenleri ve özgül koşulları göz ardı edilmesin” diyen sağlık emekçileri,“Burada bulunan her birimizin evleri, çocuklarımızın okulları, kısaca bütün koşulları çalıştığımız hastanemize göre planlanmış, buraya göre ayarlanmıştır” dedi. Sağlık emekçileri: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yenilenirken ne orada hizmet veren sağlık emekçisi arkadaşlarımızın nede bizim mağdur edilmesini istemiyoruz” diye haykırdı.
“Taksim ilkyardımsız ilkyardım bizsiz olmaz” pankart açan sağlık emekçileri, “Kadromuz Taksimde işimiz burada”, “Burası bizim evimiz terk etmeyiz”, “Hastanede kalmak istiyoruz”, “Cihangir hastanene sahip çık” dövizleri taşıdı. Sağlık çalışanlarına hasta-hasta yakınlarının da destek verdiği eylemde alkışlarla, “Sağlıkçıyız taşınır eşya değiliz”, “Kadromuz Taksim’de evimiz burada” sloganı atıldı.
“TEPEDEN İNME BİR KARAR”
İstanbul Tabip Odası (İTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık-Sen, DİSK, Hak-İş ve Anadolu Sağlık Sen, Cihangir Güzelleştirme Derneğ’nin çağrısıyla hastane önünde yapılan eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Saffet Ercan, “Burada atılan yanlış bir adım yanlış bir karar var. Buradaki çığlığı, bu kararı verenler umarım görüyorlardı. Geri adım atmayı düşünecekler diye umuruyorum” dedi. Beylikdüzü ve Samatya'daki hastanelerde de aynı "taşınma" kararının olduğunu ve bu kararların sağlık çalışanlarını sosyal çevrelerinden de kopardığını söyleyen Ercan, “Bir çok hastaneyle ilgili buna benzer kararlar alınması söz konusu. Tepeden inme bir karar var. Biz bu tepeden inme anlayışa karşı yıllardı mücadele ediyoruz” dedi.
“BİZ VARIZ, BİZE SORMAK ZORUNDASINIZ”
SES MYK Üyesi Eylem Kaya Eroğlu, bugünün 14 Mart Tıp Bayramı olduğunu hatırlatarak sözlerine başladı ve “Artık 14 Mart’ı bir sağlık haftası ve mücadele haftası olarak kutluyoruz. Çünkü pandemi de sağlık sisteminin cilası söküldü depremde de sağlık sistemi enkaz altında kaldı. O nedenle bir mücadele haftasına dönüştü 14 Mart. O nedenle biz buradayız. Bizi yok sayanlara inat buradayız. Biz sağlık emekçiler artık yok sayılmaktan bıktık” dedi.
Yöneticilere seslenen Eroğlu, “Masa başında, çalışanlara sorulmadan, insanı, buradaki çalışan arkadaşlarımızın çocuklarını, eşini, ulaşımı, buradaki halkın sağlığa ulaşımını düşünmeyen yöneticilere sesleniyoruz; biz varız bize sormak zorundasınız” diye konuştu.
"ENDİŞE İÇİNDEYİZ"
Hastane önünde yapılan ortak açıklamayı sağlık emekçileri adına SES İşyeri Temsilcisi Muhsin Uysal okudu. Son 10 yıldır olası bir depreme dayanıksız olduğu bilinen çok sayıda hastanede bugüne kadar hiçbir önlem alınmayıp, yaşanan deprem felaketi ile apar topar oldukça karmaşık bir taşınma, birleştirme sürecine girildiğini söyleyen Uysal, “Ve bu sürecin karar vericilerinin konuya dair net bir açıklama yapmamış olmaları bu hastanelerde çalışan bizleri olduğu kadar bu hastanelerden hizmet alan hastalarımızı da oldukça endişelendirmiştir. Daha öncede belirttiğimiz üzere bu planlamalar yapılırken ne hastanemizin fiziki koşulları ne çalışan sayısı göz önünde bulundurulmayıp, hastane yöneticilerimizin dahi fikri alınmamıştır” dedi.
"HASTANE AYAĞINI ORTADAN KALDIRMAK ANLAMINA GELİYOR"
Taksim Eğitim Araştırma hastanesinin bölge halkı için önemine değinen Uysal, “Taksim ilkyardım bu bölgenin önemli ölçüde sağlık ihtiyacını karşılamakta olup Etfal Hastanesi’nin taşınmasıyla da acil ve poliklinik ihtiyacı başta olmak olmak üzere duyulan ihtiyaç ve önemi iki kat artmıştır. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin buraya gelmesi demek aile sağlığı merkezinden sonraki basamak olan hastane ayağını ortadan kaldırmak demektir” diye konuştu.
"NE CERRAHPAŞA’DAKİ SAĞLIK EMEKÇİLERİNİ NE BİZİ MAĞDUR EDİN"
“Elbette ki hastanelerimiz olası bir depreme karşı yenilensin, yeniden inşa edilsin, güçlendirilsin ama bütün bu yenilenmeler yapılırken o hastanelerin içerisinde çalışan bizlerin yaşamları, kurdukları düzenleri ve özgül koşulları göz ardı edilmesin” diyen Uysal, “Burada bulunan her birimizin evleri, çocuklarımızın okulları, kısaca bütün koşulları çalıştığımız hastanemize göre planlanmış, buraya göre ayarlanmıştır. 1059 kişinin hizmet verdiği bir hastaneyi anahtar teslim Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin kullanımına açmak 1059 sağlık emekçisinin akıbetinin belirsizliği olacaktır, biz bu hastanenin sağlık emekçileri olarak, sürekli bir yerlere taşınmak, sürekli yeniden bir düzen kurmaktan yorulduk, artık kendi hastanemizde huzurla, motivasyonla hizmet vermeye, buraya göre şekillendirdiğimiz rutinimize devam etmek istiyoruz. Bizler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yenilenirken ne orada hizmet veren sağlık emekçisi arkadaşlarımızın nede bizim mağdur edilmesini istemiyoruz” dedi.
TALEPLER
Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi çalışanlarının taleplerini Uysal şöyle sıraladı:
- Hastanemiz ile ilgili alınan bu kararlar tekrar gözden geçirilsin,
- Yeni bir karar alınırken her iki hastanenin mevcut yöneticileri ile ortak toplantılar yapılsın karşılıklı protokoller oluşturulsun,
- Hastaneler yıkılıp yeniden inşaa edilirken öncelikli yaklaşım yerinde yenilenme üzerine planlansın.
- Alınan karar her ne olursa çalışanların fikri alınarak ortaklaştırılsın,
- Ve alınan bütün kararlar kamuoyu ile paylaşılarak bilgi kirliliği önlensin.
- Bizler yeniden başka bir hastaneye taşınmak istemiyoruz. (İstanbul/EVRENSEL)