İngiltere’de pratisyen hekimler grevde: Kırılma noktasındayız
İngiltere’de ücret konusundaki anlaşmazlık nedeniyle greve çıkan pratisyen hekimler “tamamen tükenmiş” ve “kırılma noktasında” olduklarını söylüyor.
Fotoğraf: Evrensel
İngiltere’de pratisyen hekimler ücret konusundaki anlaşmazlık nedeniyle ülke genelinde greve çıktı. Pazartesi başlayan grev bu akşam sona erecek.
İngiliz Tabipler Birliği (BMA), doktorların enflasyonu telafi edecek bir ücret artışı talep ettiklerini söyledi. İngiltere’deki tıbbi işgücünün yüzde 40'ını temsil eden hekimler yüzde 35'lik bir maaş artışı talep ediyor.
Bu, hekimlerin bugüne kadar gerçekleştirdikleri en büyük iş bırakma eylemi.
BBC’ye konuşan Dr. Alex Tuck, etrafındaki meslektaşlarının “tamamen tükenmiş” ve “kırılma noktasında” olduğunu gördüğü için grev yaptığını söyledi: “İş bırakıyoruz çünkü hükümetin son 14 yılda maaşlarımızı sürekli olarak erozyona uğrattığını düşünüyoruz. Her gün işe gittiğimde kırılma noktasında olan bir işgücü görüyorum ve bunu düzeltmenin tek yolunun adil bir ücret almak olduğunu düşünüyorum. Bu çok zor. Gerçekten çok zor. Çok sayıda meslektaşım işten ayrılıyor ve sadece hayal kırıklığına uğradıklarını söylemekle kalmıyorlar, aynı zamanda Avustralya'ya, Yeni Zelanda'ya ya da ilaç şirketlerinde çalışmaya gidiyorlar. İşimi seviyorum, ancak pek çok meslektaşımın tamamen tükendiğini görüyorum ve aldıkları ücretle değer görmedikleri için kalmayacaklar ve yeni insanlar bulamayacağız.”
"FATURALARIMIZI ÖDEMEMİZ GEREKİYOR"
BMA temsilcisi olan Dr. Emma Coombe da “İşin gerçeği şu ki, eğer pratisyen hekimlere hak ettikleri ücret ödenmezse, onlar da burayı terk edecekler. Burada kalmayı ve NHS (İngiltere Ulusal Sağlık Servisi) ile çalışmayı tercih ederiz ancak faturalarımızı ödeyebilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bir başka pratisyen hekim Dr. Andy Tait de şunları ifade etti: “Burada grev yapmak istemiyoruz, hastanede çalışmayı, işimizi ve eğitimimizi yapmayı tercih ederdik. Ancak gerçek şu ki, reel olarak yüzde 26'nın üzerinde maaş kaybımız var, bu nedenle bugün maaşlarımızı geri almak için buradayız. Ücretler uzun yıllardır düştüğü için, çok sayıda insan işgücünden ayrılıyor -ya farklı kariyerler ya da farklı ülkeler için- bu nedenle kadrolarda o kadar çok boşluk var ki, eğitimimiz ve çalışma koşullarımızın yanı sıra hasta güvenliği de etkileniyor” (DIŞ HABERLER)