Fuat Oktay: 653 bin konut acil, ağır, yıkık, orta hasarlı, enkazın yüzde 20'si kaldırıldı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, deprem bölgesinde incelenen 1 milyon 805 bin 842 binadan 653 bininin ağır, yıkık ve orta hasarlı olarak tespit edildiğini açıkladı.
Fotoğraf: DHA
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay deprem bölgesinde 1 milyon 805 bin 842 binanın incelendiğini, 653 bin konutun ağır, yıkık, orta hasarlı olduğunu açıkladı. Oktay "Enkazın yüzde 20'si kaldırıldı." dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) basın toplantısı düzenledi. "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar 146 milyon 528 bin liranın, 74 milyar 118 milyon 164 bin lirasının yatırıldığını belirten Oktay, 10 bin lira tutarındaki hane başı destek ödemesinin 1 milyon 376 bin 947 depremzedeye yatırıldığını açıkladı.
"354 NOKTADA ÇADIRKENT ALANI OLUŞTURULMUŞTUR"
Depremden etkilenen illere AFAD tarafından 22 milyar 328 milyon 330 bin 574 lira olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları tarafından toplam 30 milyar 795 milyon 500 bin lira ödenek gönderildiğini söyleyen Oktay, "Depremin etkili olduğu illerimizde şu ana kadar 354 noktada çadırkent alanı oluşturulmuştur. 437 bin 613 çadır ve 240 noktada 21 bin 714 konteynerin kurulumu gerçekleştirilmiştir. Her bir konteyner ve çadır ikametgah olarak belirlenmiş ve numaralandırılmıştır. 330 geçici barınma merkezinde bulunan vatandaşlarımız yerleşim yeri adresini buralara taşıyabilecektir. Afet bölgesinde ve afet bölgesi dışında; çadır, konteyner, GSB yurtları, oteller, kamu misafirhaneleri, MEB tesisleri ve diğer tesislerde toplam 2 milyon 197 bin 300 vatandaşımıza barınma hizmeti sunulmaktadır" dedi.
Oktay, "Evim Yuvan Olsun" kampanyası kapsamında 15 binin üzerinde konuta şu ana kadar toplam 6 bin 946 kişinin yerleştirildiğini belirtti.
Oktay'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
"Bölgede bulunan OSB’lerimizin tekrar tam kapasite faal duruma gelmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız eliyle bir dizi eylem planını devreye alıyoruz. Yıkılan veya hasarlı durumdaki sanayi sitelerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile beraber AFAD’ın da desteği ile süratle yeniden inşa ediyoruz. Gereken hallerde OSB’nin içerisine işçi kardeşlerimiz ve aileleri için konteynerkentler kuruyor, böylece sanayimizin devamlılığını sağlıyoruz. OSB ve sanayi sitelerinin hasar gören altyapıları onarılarak bu sanayi bölgelerinin borçları 1 yıl süreyle erteleniyor. Sanayi sitelerinde üst yapılara sağladığımız destek oranını da yüzde yüze çıkarıyoruz. Şu anda; Kahramanmaraş’ta 1450 iş yeri, Malatya’da 3 bin 595, Osmaniye’de 155, Adıyaman’da 585, Gaziantep’te 300 ve Hatay’da 2 bin 740 olmak üzere toplam 8 bin 825 iş yeri planlanmaktadır."
"DEPREM BÖLGESİNDE OHAL SÜRESİNCE İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI UYGULUYORUZ"
"Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından depremzede yetiştiricilerimiz için 1 milyar 364 milyon lira yem desteği başta olmak üzere toplam 1 milyar 438 milyon lira destekleme ödemesi çiftçilerimizin hesaplarına aktarılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığımız koordinasyonunda deprem afetinden etkilenen bölgelerde yetiştiricilerimiz için şimdiye kadar 16 bin ton hayvan yemi ve 7 bini aşkın hayvan çadırı temin edilmiştir. Yine, deprem bölgesindeki çiftçilerimizin de Hazine faiz destekli kredileri 1 yıl süreyle vade farkı almaksızın ertelenmiştir. Deprem bölgesindeki çiftçilerimizin mazot ve gübre destekleri önceki uygulamalardan farklı olarak ayni yerine nakdi olarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda toplam 3,4 milyar liralık destek geçtiğimiz haftalarda çiftçilerimizin hesabına yatırılmıştır."
"'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar 146 milyon 528 bin liranın, 74 milyar 118 milyon 164 bin lirası yatırılmıştır. Toplanılan yardımın her bir kuruşu deprem bölgesinin inşa ve ihyasına harcanmaktadır. Taahhüt edilip henüz AFAD hesaplarına aktarılmayan kısmın da önümüzdeki günlerde söz verenler tarafından iletileceğine inanıyorum"
"ENKAZLARIN YÜZDE 20'Sİ KALDIRILMIŞTIR"
"Hasar tespitler çerçevesinde 1 milyon 805 bin 842 bina incelenmiştir. Bu, 5 milyon 242 bin 140 bağımsız bölüme tekabül ediyor. Konut olarak baktığınızda 653 bin konut acil, ağır, yıkık veya orta hasarlı olarak tespit edilmiştir. Enkazların ise yüzde yirmisini kaldırmış durumdayız."
"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız TOKİ eliyle ilk etapta 35 bin konutun inşasına başlamış durumdayız. Hasar tespit çalışmalarıyla birlikte rakamlar sürekli güncellenmekle birlikte önümüzdeki 3 ay içinde bu rakam 75 bin köy eviyle birlikte 319 bine ulaşacak"
ÇADIRLARDAKİ SU BASKINLARI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, açıklama sonrası gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Oktay, 'Çadırkentte yaşanan su baskınları ile ilgili çalışma var mı?' sorusuna, "Gerekli tüm tedbirler alındı. Tüm çalışmalar yapıldı. Basına yansıyan bazı bilgiler vardı 'Kimse ilgilenmiyor' diye. Böyle bir şey söz konusu değil" iddiasında bulundu.
VALİ: AFŞİN'DE DEPREMDE 496 BİNA TAMAMEN YIKILDI
Öte yandan Maraş'ın Afşin ilçesine görevlendirilen Çorum Valisi Mustafa Çiftçi hasar tespit çalışmalarına dair bilgi verdi. Çiftçi, "Bu çalışmaya göre ilçemizde 496 enkaz halinde, yani depremde tamamen yıkılmış bina tespit ettik. 227 acil yıkım kararı verdiğimiz bina var. 625 orta hasarlı, 4 bin 3 ağır hasar kapsamına aldığımız bina oldu. Bunun dışında 5 bin 385 yapıda az hasar var. 8 bin 237 yapıda da herhangi bir hasar tespit yapamadık, yani binalar sağlam, kullanılabilir durumda." ifadelerini kullandı.
Yıkılan binalardan dün itibarıyla 250'sinde enkaz kaldırma çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen Çiftçi, "138 tanesini ihale ettik, yüklenici vasıtasıyla bunların kaldırılmasını sağlayacağız. Öbür taraftan da 108 binanın ihale yapmadan idaremizin imkanlarıyla enkazlarını kaldırmış olacağız." dedi.
4 bin 3 ağır hasarlı binayı askıya çıkardıklarını söyleyen Çiftçi, "Listeler kesinleştikten sonra ağır hasarlı binaların da yıkımına başlanacak." diye belirtti. (HABER MERKEZİ)